sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Amatööriys, kohtuuttomuus ja alhainen ihmisluonto

(Kuva: Jari Kähkönen)
Yksipuolisuudesta tai suhteettomuudesta valitettaessa on helposti yhtä yksipuolinen ja suhteeton itsekin, omasta tai edustamansa puolesta. Ja kun on väärässä; valittaa, ettei oikaistuksi tuleminen tuntunut mukavalta. Olisi kuitenkin varottava hävittämästä alustoja tai palveluita vain siksi, koska itseä harmittaa.

Niinikään, yksipuolisesti tai suhteettomasti toisesta postaajien tulisi myös itse saada ansaitsemansa maine; sikäli, kun ei oikeasti ole mennyt siten ja sillä tavalla kuin sanoi. Miksi valehtelun, vääristelyn tai pahantahtoisen juorunkylvon tulisi olla hyväksyttävää somessa? Oppivatpahan hupailemaan, jos eivät vastaa sanoistaan.

Mutta samalla pitää muistaa, että eihän oikeusvaltiotakaan olisi rakennettu, jos ihmiset olisivat tyytyneet joko sopimaan keskenään tai kostamaan puolestaan. Eikä joukkotiedotusta olisi keksitty, jos satunnaiselta vastaantulijalta olisi aina saanut oikean tiedon ja erehtymätön yleinen mielipide voisi haastaa vallan. 

"Ei pidä tehdä jyrkkiä ratkaisuja vain, koska oma yksipuolisuus, kohtuuttomuus tai oikaistuksi tuleminen nolottavat."

Kyllä somellakin siis paikkansa on, jos vaikka samalla on myönnettävä, jottei se toimi täydellisesti. Paskamyrskyjä ja lynkkaamista tulisi välttää, mutta ei niitäkään aina eikä kaikesta synny vaan voi jopa käydä päinvastoin – jää täysin huomiotta tai keskustelu kääntyy avaajaansa itseään vastaan – lähtökohdistaan huolimatta. 

Esimerkiksi kansanedustaja saattaa livenä kieltäytyä keskustelusta sekä vieressäseisova kannattajansa rupeaa stereona huutamaan kysyjän kanssa kilpaa; kehuen arvosteltua yhteiskunnan toimintoa. Oletko siis aivan varma, että kaikki tosiaan hoituu palaamalla liikkeeseen keskustelemaan asioista kahdenkesken? Ihailtavaa.

Yhtälailla somessa ravintolaa arvostelevan kimppuun voi yht’äkkiä hyökätä kieroja puolustelijoita, jotka teeskentelevat olevansa satunnaisia somenkulkijoita vaikka oikeasti ovat ravintolatyöntekijöitä. Ehkä jopa tekevät kyseisessä paikassa töitä extroina? Sanottava oli ainakin yhtä vähissä&köyhää kuin reaalimaailmassakin.

"Oletko aivan varma, että kaikki hoituu palaamalla liikkeeseen keskustelemaan asioista kahdenkesken? Ihailtavaa."

Kaikki keskustelu ei siis ole aina hyvästä, koska valitettavasti liian moni on vain keskustelevinaan. Todellisuudessa someen postaaja saattaakin kerjätä huomiota eikä katso lainkaan kenet tai miten vetää mukaan. Vuorovaikutustilannetta saatetaan myös tahallaan pitkittää – saadakseen keskustelu kärjistymään ja karkaamaan käsistä. 

Muttei sekään käy päinsä, että yritetään asettua toimintansa arvostelun yläpuolelle; esimerkiksi tuiskauttaen ettei ole aikaa seurata palstoja tai palveluita vastatakseen puolestaan. Eivät kaikki keskustelut nimittäin ala kieroista lähtökohdista, jatku huvittelutarkoituksessa ja tähtää paskamyrsky-lynkkaukseenkaan.

Palvelun käyttäjä ei todennäköisesti taitaisi tehdä siihen sisältyviä asioita paremmin – saati osaa niin paljon liiketaloutta ja liikkeenjohtoa, että voisi itse täyttää ne odotukset, jotka toisen niskaan kasasi. Mutta ei yrityksenkään tarkoitus ole laittaa asiakasta kantamaan rahaa, jotta yrittäjä saisi viriketoimintaa, leluja ja sosiaalisen aseman.

"Muttei sekään käy päinsä, että yritetään asettua arvostelun yläpuolelle tuiskauttaen ettei ole aikaa vastata puolestaan."

Kohtuullisuus. Jo siinä sanassa olisi someen postaavalla amatöörillä kyllin oppimista, jos ajattelemme yksin mitä ja miten tuli sanottua. Puhumattakaan niiden taakse kulloinkin muodostuneen todellisuuden dokumentoinnista sekä esittämisestä yleisölle. Sekin muuten oli pitkään omien ammattikuntiensa yksinoikeus, syystäkin.

Englantilainen tabloidin päätoimittaja on ammattilainen ja tietää mitä tekee, kun kirjoituttaa lööpin ”murhaajasaastoista” – sanoilla humalassa tai ikävissään hupaileva amatööri ei ole – eikä tiedä. No, siinähän on pureksimista, jos yrittää samaa perässä vaan epäonnistui ja amatöörin tulee aika ottaa vastaan tekojensa seuraukset.

Vainoaminen sujuu muuten myös livenä ja ilman someakin. Näin päättelin kuunneltuani erään tarkoituksella nimettä jäävän puheita, havainnoituani hänen käyttäytymistään ja saatuani tietoja henkilöhistoriastaan. Väitetään jopa, että tällä hetkellä kakarat juoksisivat aikuisten asialla. Osaapa ihmisluonto olla alhainen, jottemmä rumasti sano.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.