tiistai 18. tammikuuta 2022

Nauraessasi et huomannut kuinka maailma muuttui

Nauratko salaliittoteoreetikolle ja vaihtoehtohoitoihmiselle? Mikäs siinä; nauru on halpaa kunnes kuulet valtakunnalliselta radiokanavalta yksityisautoilua kehuvan ja bensanhintoja kiroavan perussuomalaisten aluevaalimainoksen. Tai sellaisen, jossa korostetaan väitetysti maksajan edun vastaisia prioriteettejä.

Tämä on kulttuurisotaa, jota on käyty maakohtaisesti vaihtelevin ja paikallisesti sovelletuin teemoin. Pointtina on maksimaalinen huomionkerjuu tai ärsytys teemoilla, joilla on vaihtelevasti – mikäli lainkaan – tekemistä ajankohtaisen asian kanssa sikäli kun kulloisissakin vaaleissa valittava toimielin ylipäätään päättää koko asiasta.

Miksi luulet Ruotsin Malexanderissa kaksi poliisia surmanneiden uusnatsiryöstäjien kirjoitelleen toisilleen ”vihan vuonna, valtion gulagissa”? Samasta syystä Ranskan vallankumouksessa meni uusiksi kuukausien nimet kalenterissa ja Kiinan kulttuurivallankumouksessa taas kääntyivät nurinniskon liikennevalot. Juuri siksi.

"Nauratko salaliittoteoreetikolle ja vaihtoehtohoitoihmiselle? Halpaa. Teemat kulkeutuivat aluevaalimainontaan."

Siispä; nyt tyhmyyskään ei enää ole tyhmyyttä, joten sitä sopii suorastaan ylistää tai tarkoituksellisesti tyhmentää itse itsensä voidakseen olla tiettyä mieltä ja tehdä siihen sopivat teot. Niin, eihän kaikkien todellakaan tarvitse olla kaikenaikaa kaikista asiakysymyksistä yksimielisiä, mutta tiettyjen käsitteiden on oltava kirkkaita.

Ilman tätä koko katsantokannan muutosta nyttemmin J6:na tunnetut Amerikan koottujen hullujen talviurheilupäivätkin olisivat jääneet pitämättä. Suosittelisinkin siis naureksimisen sijaan riskilaskelmaa, että kuinka paljon Suomi kestää tälläistä, mutta kuitenkin säilyy silti toimivana yhteiskuntana.

Iso uusi asia on oivallus, että mokomaa ei koskaan jouduta miettimään yhteiskunnassa, jossa kaikilla on yhteinen käsitys hyväksyttävistä päämääristä ja toimintatavoista niiden saavuttamiseksi. Näin paljon kaikki on muuttunut; voi huoletta puhua koko katsantokannan eli paradigman muutoksesta.

"Kaikkien ei todellakaan tarvitse olla kaikenaikaa yksimielisiä kaikesta, mutta tiettyjen käsitteiden on oltava kirkkaita."

Siksi meillä on Ano Turtiaisen kaltaisia poliitikkoja, joilla kullakin on laatikollinen valitettavia. Ilmeisesti kantta on nyt raotettu ja ääntä kuuluu, mutta en ajatellut ottaa selvää oliko se röyhy vai pieru. Valta Kuuluu Kansalle on näemmä onnistunut jäämään pois useista vaalikoneista ja syyttää siitä kaikkia muita vaan ei itseään.

Ilman ison kuvan muutosta tuo tietämättömyydensekainen saamattomuus olisi tosiaan silkka naurunaihe; kulttuurisodassa se on identiteettipoliittinen peliveto. Suomessa asiat kuitenkin ovat vielä suhteellisen hyvin hallinnassa; toisin kuin esimerkiksi Amerikassa, jossa voi jo sanoa yhteisesti jaetun yhteiskuntakäsityksen kadonneen.

Et ota tosissasi? No, se on pitkälti oma ongelmasi siihen asti kunnes joudut yrittämään keskustella naama vakavana poliisista ”murharyhmänä” , jos se puuttuu sanojan yksilönvapauksiin. Tai laittomien katuhuumeiden käyttämisestä itsemäärätysti terveyden hoitoon – ja lääkkeeksi sairauteen, mikä puhujalla muka on.

"Ilman ison kuvan muutosta tietämätön saamattomuus olisi naurunaihe; kulttuurisodassa se on peliliike."

Tottakai; tieteessäkin on ollut täysin sietämättömiä katsantokantoja ja menetelmiä, mutta ne voitiin tunnistaa sekä hylätä, koska sen maailmankuva on tietopohjainen sekä laadunvarmistus ja itsesäätely ovat toiminnassa keskeisellä sijalla. Uhmakkailla, röyhkeillä ja omaneduntavoittelijoilla taas asiat ovat täysin päinvastoin.

Kansalaiskunto kunniaan! Vaaditaan yhteiskuntakäsitystä, jossa luonnollisesti eri aikoina painotetaan eri asioita, minkä puitteissa kukin saa tietenkin olla yksittäisistä asiakysymyksistä omaa mieltään. Pitää kuitenkin olla täysin selvä, että mikä on hyväksyttävä päämäärä ja kuinka sitä on hyväksyttävää tavoitella.

Taisi siis nauraessa mennä ohi maailman muutos tykkänään. 1950-luvun Amerikassa beatnikit kirosivat poliisiradiollisten partioautojen tehokkuutta kontrollivälineenä; nyt "suvereenit kansalaiset" kuvittelevat voivansa asettaa siellä paradigman tai luoda yhteiskuntakäsityksen muiden puolesta. Eikai tämä kohta ole totta jo Suomessakin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



OHJEET

Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.