tiistai 22. joulukuuta 2020

Perusta keskusvalvomo, torspo

(Kuva: Jari Kähkönen) Se on vartiokellon tarkastusavain, kun eletään jo aikaa, jossa
itse kelloissa on pääsääntöisesti virtalähteenään patteri.

Kommentoin Maikkarin nettijuttua, jota pidän keskinkertaisena työnä. Miksi julkistettiin turvafirmassa työskentelyn yksityiskohdat, mutta ei lupahallinnollisia seuraamuksia tai niiden mahdollista puutetta? Kai turvafirma edes päätti tuomitun työsuhteen? Entäpä yliopiston ja turvafirman sopimussuhde?

Erikoista, että valtakunnan pääsarjan kärkinimiin kuuluva rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä on nyt kuin muinainen sanomalehtisenttari tuomiojuttua naputtamassa. 0.5 pistettä siitä, että ammattinimellä ei sentään liputeltu, mutta kyllä "puhuttelun lipsahdus v-sanaan" eli vartijaksi silti näkyy leipätekstissä. 

Onko rikos- ja oikeustoimittaminen yliarvostettua? Kysymystä en muuten julkiseen tekstiin laittaisi, mutta kun SVT:n Veckans brott antoi tuotantokauden päättäjäisten kunniaksi harjoittelijan tehdä vain nettiin menevän videon, jossa henksut; paitsi aiheesta eniten tietävä lähetysjuontaja Camilla itse, pohtivat ohjelman erikoisalaa Ruotsissa.

"Onko rikos- ja oikeustoimittaminen yliarvostettua? Kysyä sopii niin jutun kuin Veckans brottin nettivideonkin vuoksi."

Kysymys on ajankohtainen Suomessakin tuon simppelin tuomiojutun jälkeen; niitä on varmasti tehty jo silloin kun sähköistä mediaa ei vielä ollut olemassakaan, sekä sanomalehtimiehet kirjoittivat sulkakynällä. Vain asian kaikkein olennaisin osa unohtui, koska sitä ei voi kopioida suoraan pöytäkirjasta. Miksi mokoma juttu piti edes tehdä?

Kommenttini? Sen sanoin jo otsikossa kertaalleen, mutta voin toki toistaa itseäni hitaille; perusta keskusvalvomo, torspo. Turvallisuustyössä tärkeintä on tilannekuva, jonka tulee näyttää oikein, koska muuten asioita vain sattuu ja tapahtuu; niiden eteen joudutaan, sekä johtaja on "se kenen kengille kura törähti".

Helsingin yliopiston reaktioaika ja -sisältö ovat raskas turahdus suoraan 1800-luvulta, mutta kai tämä sentään on tyhjää parempi; marginaalisesti kylläkin. Voi siellä tätänykyä jo jonkinsortin hälylanka olla ja se menee johonkin koppiin, mutta lopputulema huomioiden kommenttini puoltaa kyllä yhä silti paikkaansa.

"Kommenttini? Sen sanoin jo otsikossa, mutta voin toistaakin itseäni. Perusta keskusvalvomo, torspo."

Valitan, jos kommenttini tuntuu ei-sisäpiiriläisestä vaikeasti ymmärrettävältä, mutta toisin kuin kieroilevat sisäpiiriläiset kuvittelevat; en aio vertaisarvioinnin varjolla antaa suoraan toteuttamiskelpoista suunnitelmaakaan. Mikä minä olen kenenkään turvallisuusjärjestelyt ilmaiseksi korjaamaan? Kunhan yrittävät hiljentää.

Samat sanat, eli perusta keskusvalvomo, torspo; minulla on sanottavana myös Avarnille sinne Piimäkeen, kuten aikanani sielläpäin oli tapana sanoa. Nyt nähty on lopullinen tuomio joka palvelun yhtiöittämisen ajalle, mikä lähinnä johti siihen, että tuli huoneentäysi toimitusjohtajia mutta kukaan ei enää vastaa mistään. 

Ajalle, joka alkoi kun nyttemmin kai jo entinenkin hälytyskeskus Jyvä(s)kylään siirrettiin. Jutunteossa saadun ylijäämätiedon mukaan tuolloiselta nimeltään G4S maksoi jopa ainakin yhdelle jo Myllypurosta asti mukana roikkuneelle päivystäjälle palkkaa kotiin, koska muuttaa ei tahtonut eikä uuttakaan työtä keksitty.

"Toisen jutun ylijäämätiedon mukaan muuttohaluttomalle ja sijoittamattomalle maksettiin palkkaa kotiin."

En minä sillä; on jokseenkin sattumanvaraista, että olisiko tässä tapauksessa kulkuavain jäänyt saamatta, jos se olisi pitänyt hakea jostakin ihmisen miehittämästä päivystyspisteestä. Mutta kyllä toteutunut avainhallinta oli niin väljää, että sitä voi kutsua anekdootilliseksi. Vai mitä mieltä olette; joko se oli täysi vitsi?

Nimittäin, olipa kerran liikepankin ylivahtimestari, joka asui kiinteistön alueella työsuhdeasunnossa. Eräänä lauantaiaamuna hän meni jatkuvasti hallussaan olleella yleisavaimella siivouskeskukseen alapihalla; siellä näki siivoojien avainkaapin lukitsematta, avoimena ja sisällönkin osin lattiallevaluneena.

No, avainkaappipa siirrettiinkin oitis yläpihalle; tuonna vuonna vielä luultavasti vahtimestareiden miehittämään valvomoon, josta niinikään henkilökuntaan kuuluneet siivoojat saivat ne päivittäin hakea ja palauttaa. Kuittausta vastaan. Asiointiluukun kautta. Lukitusta ovesta ei saanut kulkea kuin valvomon siivooja, siivousaikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.