sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Poliisi sumutti piilotellakseen omia virheitään

(Kuva: Jari Kähkönen) Tämä on vanha arkistokuva ties mistä mielenosoituksesta
vuosien takaa; se ei esitä sitä mistä nyt bloggaan.


Elokapina -niminen porukka piti mielenosoitusta lauantaina Helsingissä, mutta teki temput terävät ja alkoikin kadunvaltaukseen. Poliisin tiedustelu siis petti, tilannekuva näytti väärin, valittiin omituinen hybridistrategia ja sitä toteutettiin hidastelevan vetelästi. Hyvää taitaa olla vain lopputulos; ei mennyt mellakaksi.

Joukkojenhallinta on iso sirkus; sellaista ei polkaista pystyyn tässä ja nyt pilliin puhaltamalla. Suunnitelmat, organisaatio, henkilöstö, kalusto, tilat sekä vaikka sun mikä muu olisi tullut varata valmiiksi jo aikoja sitten. Siksi, tiedustelu kuntoon! Jos ei tiedetä, ei varauduttu ja päivystävä yleisjohtaja joutuu vain keksimään jotain.

Näin päättelen, koska siltä videolla näyttää. Vai vihjataanko tässä tiedotteessa ehkäpä, että tilanneorganisaatio oli sittenkin olemassa ja komisario Johanna Guessous johti sitä? Ainakin johtajuus oli tässä joukkojenhallintatilanteessa niin loistavan läpinäkyvää, että jos se olisi kadonnut niin kukaan ei olisi huomannut mitään. 

"Joukkojenhallinta on iso sirkus, jota ei polkaista käyntiin nyt ja tässä. Siksi, tiedustelu kuntoon!"

Sumutus ei sinällään ole huono idea, mutta mihin voimankäyttöä olisi porrastettu ylöspäin, jos tilanne olisi kärjistynyt? Ja kuka olisi kantanut mielenosoittajat, mihin? Jo aihe näiden kysymysten esittämiseen kertoo ainakin minulle, että joko tilannejohtajuus oli yksittäisellä konstaapelilla tai se oli täysin poissaolevaa laatua.

Taktiikka oli vetelysmäinen. Noin voi toimia rajatulla ja täysin poliisin hallinnassa olevalla alueella, johon ei pääse lisää riehujia sekä olemassaolevistakin sellaisista on aika suuri varmuus. Nyt siis poliisi ei minusta saanut aikaan riittävää painetta, jotta mielenosoittajat olisivat reagoineet riittävän nopeasti tai edes ylipäätään jotenkin.

Pako olisi ollut hyvä reaktio, koska tämä mielenosoitus ei enää jatku. Taistelukin olisi voinut kelvata, jos olisi ollut riittävät keskipitkän matkan ei-tappavat voimakeinot ja viejät sekä autot. Ehkäpä siis paras vaihtoehto olisi ollut hyytyminen, koska silloin valtaajat ovat parhaiten käsiteltävissä tarkoituksenmukaisella tavalla.

"Poliisin taktiikka oli vetelysmäinen. Ei saatu aikaan riittävää painetta, että mielenosoittajat olisivat reagoineet."    

Minun ajatukseni on, että nyt painetta ei syntynyt, koska helsinkiläiset eivät näemmä erota kaasusumutinta jouhapullosta. Lauantaina käytettyjen välineiden säiliökoko olisi ehkä riittänyt viiden ihmisen tappelunalkuun kapakoiden sulkemisaikana, mutta ei mihinkään sen isompaan. Ja niidenkin käytössä marjasteltiin arkaillen.

Pahinta kaikesta oli päättämättömyys. Ei voi samaan aikaan poistaa sekä ottaa kiinni; ensin tehdään yksi ja sitten vasta toinen. Eikö vastaavaa tapahdu tuon kaupungin ostoskeskuksissa, liikenneasemilla, pikaruokapaikoissa, kapakoissa sekä niiden edustoilla joka yö sen kolme kertaa? Vielä onnistuneesti ilman jälkipeliäkin.

Pieniä heräämisenhetkiä näkyi paikkapakoin, kun toljasteluosastoa työnnettiin sisemmäs jalkakäytävän reunukselta ja kadunvaltaajilta otettiin pois bandererolleja sekä vesikanistereita. Mutta pitäisi osata päättää, että tehdäänkö tämä tehtävä väsyttämisen vai vääntämisen kautta; muuten sitä ei pidä ikinä aloittaakaan.

"Sumuttimet olisivat ehkä riittäneet tavalliseen tappelunalkuun ja niitä vielä käytettiinkin marjastellen arkana."

No, ei suoritus silti ollut kaikkein huonoin mahdollinen. Aktivistit olisivat epäilemättä halunneet ”kunnolla turpaan”, mutta eivät saaneet; koska ilmeisesti maatiedossa mukaanlukien suomalaisen poliisin toimintatavat, oli ollut puutteita. Siihen nähden taktiikassa saattoi jopa loppujenlopuksi olla ihan joku tietty järkikin.

Viimeinen huomautukseni on, että mitähän ihmettä Helsingin rikospoliisia johtava avuton poliisipäällikkö Jonna Turunen; virallisemmin rikosylitarkastaja, oikein luulee läpikäyvänsä? Hälytys- ja valvontayksikössä sekä liikenne- ja erityispoliisissa on siihen omat päällystöesimiehet; poliisirikosepäilyt taas ovat syyttäjälaitoksen asia.

Mielestäni poliisi veti tässä mielenosoituksessa paljolti silkalla hyvällä tuurilla. Jos operatiivinen toiminta onkin nyt jo aikaa sitten päättynyt, nähtäväksi jää että yritetäänkö tätä asiaa politisoida. Muutamien julkiarvioitsijoiden puheet rauhallisten mielenosoittajien kaasuttamisesta/ikävältä näyttämisestä vihjaavat sellaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.