keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Siirrytään sitten samantien tutkintatuomarijärjestelmään

Allaolevan kommentin kirjoitin oikealla nimelläni ja virallisella sähköpostiosoitteellani tehdyllä Yle Tunnuksella mediatalon verkkosivujen keskusteluosioon jo varhain iltapäivällä, mutta en pidemmästi odoteltuanikaan koskaan nähnyt sitä julkaistuna. Onpa ujo tai suorastaan pelokas meininki!

Useammasta vastaavasta, ties missä palvelussa sattuneesta kokemuksesta viisastuneena; tietenkin kopioin kommentin txt-muodossa itselleni. Julkaisen sen lähes muokkaamattomana; lisäsin vain selvyyden vuoksi kärkeen linkin uutisjuttuun, josta puhutaan. Samasta syystä en pyydä anteeksi tekstin viimeistelemätöntä ulkoasua. 


Kommentti alkaa

Tiedätkö sinä Katri Kirsi edes mikä on rikostutkinnan esikäsittely-yksikkö? Joo. Helsinki on tosiaan iso talo ja Juhlakalun kaltainen päällystön päällystöön(huom. tah. pilk.) kuuluva tuskin edes norsunluutornistaan näkee niin alas kuin missä nimeltämainittu sijaitsee, sekä olihan tämä muutenkin melkoinen "merkkipäivähaastattelu" - mutta tämä rikostarkastajaolettuhan hörisee - ihan selvästi. Yrittää esittää ikäänkuin kyseistä toimintoa ei olisi ollut olemassa...sitä arviolta noin 15 vuotta kuin on...muistaakseni ollut.

Vai käytetäänkö annettua puheenvuoroa väärin yksittäisen poliisimiehen arvovärittyneiden ja kyseenalaisten mielipiteiden tykittämiseen julkiseen mielipiteenvaihdantaan näennäisen palkitsemisteeman juhlimisen varjolla? Onhan niitäkin maita maailmassa, jossa rikosilmoituksen vastaanotosta saa kieltäytyä niinkuin on "pakollisen pidätyksen" maitakin. Toleranssia löytyy!

Ja jos et muuten pärjää; muistuta Stasista, jonka aluetoimistoilla ministeri Mielken määräämiä pakollisia vastaanottoaikoja kutsuttiin tovereiden kesken huuhaatunneiksi. Siellä, kun se mitä ei informantti ollut kertonut; oli nollanarvoista. Loput selvitettiin sitten pidättämispäätöksen jälkeen tutkintavankilassa. Kotirauhan puuttuessa ei ollut laittoman kotietsintäpäätöksen riesaa!

Väitän, että tässä haastattelussa toiminnon johtaja Koski yrittää peräti Suomen poliisille de jure sitä etuoikeutta, jonka se on jo de facto itselleen jo kauan sitten ottanut. Otto tapahtui silloin kun vuoden 1987 esitutkintalain jälkeen joko apu- tai OKA itse päätöksellään loi nykyään ilmoittajan saamaan vakiohylsyyn lainattavan ajatuksen järkevästi ajattelevan henkilön johtopäätöksen, mikä synnytti ylipäätään kirjallisen tutkimattajättämispäätöksen perinteen.

Ainahan näin oli tehty, mutta esihistoriallisina aikoina ei vain ollut tapana lähetellä asiasta kirjeitä; useimmat normaaliväestöön kuuluvat myös pelkäsivät tuolloin poliisia kyllin ollakseen peräämättä asiansa kulkua viranomaisessa. Siispä; ne jutut mitkä eivät olleet tutkimisen arvoisia vain yksinkertaisesti katosivat. Enkä sano, etteikö joidenkin olisi pitänytkin kadota. Huuhaa on huuhaata.

Yhteiskunnallisesti merkittävin ongelma onkin, että jos poliisille viurottu valta annetaan; se ei kykene tekemään uskottavasti tiliä vallan käytöstä. Ei näet voida tuotteistaa ja sarjallistaa sitä toimintoa, jonka kenttäpartio suorittaa lähettäessään lievästi pullikoivan ja huomiota/sääliä kerjäävän lievästi päissään olevan asianosaisen kävellen matkaansa saatesanoin "tekee rikosilmoituksen itse myöhemmin, jos oikeaksi katsoo".

Eli ettei vammojen laadun vuoksi tarvittu ensihoitoa. Etteivät alkutiedot olleet riittämättömät ja/tai virheelliset, jolloin koko sakki pannaan samantien haalarit päällä koppiin - erikseen - päidenselviämistä odottamaan, koska todellinen syy pyytää poliisin apua oli oikeasti "törkee&tärkee" niinkuin Helsingissä on tapana sanoa. Sitä sanotaan poliisityöksi. Tai no, sanottiin ainakin ennenvanhaan.

Lopuksi: poliisi on osa toimeenpanovaltaa ja sillä on oikeus lailliseen väkivaltaan. Se ei voi ikinä saada Kosken tässä haastattelussa vinkumaa oikeutta, koska tällöin poliisille tulee valta vailla vastuuta tai kaikki valta kokonaan. Jonkun pitää sitä tasapainottaa. Vastaehdotus: jos se muka tästä huolimatta annetaan niin maan on siinä tapauksessa siirryttävä tutkintatuomarijärjestelmään.

Kommentti päättyy


Jälkikirjoitus: tallentaessani tätä aineistoa palvelimelle kuulin Petri Julkusen juontamasta Radio Suomen alueellisesta iltapäivälähetyksestä nimeltämainitun itsensä sanomana, että kaiken hyvän lisäksi tämä(22.2.2022) on vielä KANSAINVÄLINEN RIKOSUHRIPÄIVÄKIN. Huh-huh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.