keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Paraatipaikka tyhjänä

(Kuva: Jari Kähkönen)

Aikani jaksoin kuunnella kitinää, että miksi Kontiolahden Kirkonkylän paraatipaikkaa osoitteessa Keskuskatu 21 pidetään tyhjillään, kun liikehuoneiston edellinen haltija otti ja lopetti urheilubaarinsa. Tila esitetään ylempänä kuvattuna ulkoa; ikkunoissa näkyy keltainen mainosteippaus.

Havaintojeni mukaan sen jälkeen huoneistoa on käytetty satunnaisesti näyttelytilana, mutta kyseisen näyttelyn nähdäkseen olisi pitänyt ilmoittaa tulostaan etukäteen puhelimitse ja EU:n ruoka-avun jakopaikkana. Käyttö on tällöin epäsäännöllistä, mutta myös ilmeisen vähätuottoista. Tämähän oli olevinaan joku bisnes, eiköniin?

Koska minulla ei ole panna asiaan aikaa enempää rahkeita kuin oma iltakävelyni, totean että keskeisenä toimijana on joko kiinteistöyhtiö tai sen osakas. Ensimmäinen kohta soveltuu, jos kiinteistön liikehuoneistot ovat kaikki vuokralla; kohta kaksi tulee kyseeseen, jos huoneiston hallinta perustuu yhtiön osakkuuteen.

"Käyttö on epäsäännöllistä, mutta myös ilmeinen vähätuottoista. Tämähän oli olevinaan joku bisnes, eiköniin?"

Kiinteistön puolesta toimii useimmiten toimitusjohtaja tai isännöitsijä sekä hallitus. Osakas taas voi osakkuussopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja järjestyssääntöjen puitteissa luovuttaa tilojaan eteenpäin oman tahtonsa mukaisesti. Selvää on, että tiloja saadakseen täytyy tiedustella ja neuvotella; tuskin niitä tuosta vain tarjotaan.

Eikö olisikin hassunhauska ylläri, jos Kontiolahden kunta omistaisi kuvassa näkyvän liikehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet, muttei veisaisi ihan täydellä viidelläkään sen paremmin omien hallintokuntiensa kuin järjestöjenkään tilantarpeesta? Tai voisi yhtiön osakkaana myötävaikuttaa tilojen saatavuuteen muulla tavoin?

Jokaisen piti osata itse lukea, että edellinen kappale oli totuuden tuntemattomuuteen perustuvaa spekulaatiota, mutta voin kernaasti sanoa sen erikseen ääneenkin. Minulla itselläni ei ole tilantarvetta; kiitos kysymästä, mutta tälläisten perusjuttujen selvittämisestä niiden hankkimisessa varmasti pitäisi lähteä liikkeelle.

(Kuva: Jari Kähkönen)

Ja kun tässä nyt näitä tyhjiä liikehuoneistoja ihmetellään; mainitaan samalla vaivalla tämäkin. Kuvassa näkyy entisen Spar-marketin tilat käytännössäkatsoen kadun toisellapuolen osoitteessa Keskuskatu 24. Jos kääntyisi oikealle, näkisi Kontiolahden torin...hahahaaa. Sehän on kesäisin perinteisesti vuokrattu kukkakauppiaille.

Nyt ikkunat on paperoitu ja ovessa on rakennusliikkeen lappu, jonka mukaan tiloihin toteutettaisiin asuntoja. Niitä ei ole näkynyt, vaikka on jo kulunut useampikin vuosi. En liioin ole välittänyt laskea monastiko olen nähnyt Karjalan Heilissä ilmoituksen, jolla sama firma tarjoaa tästä kylästä vuokralle jotain isoa liiketilaa. Mikähän se mahtaa olla?

Jonkinnäköisenä hyvän hallinnon alkeena voisi pitää, että haluttua tavaraa olevat tontti tai tilat vaihtavat omistajaa vain sopimuksella, jonka perusteella makaamaan jäämisestä sakotetaan. Ilmiö on ruma; se tuo huonoa mainetta, alentaa kiinteistön arvoa ja saamattajäänytkin pettyi. Mikähän nytkin mahtaa kestää tämän liikehuoneiston kanssa?

"Asuntoja ei näy ja rakennusliike on toistuvasti tarjonnut tästä kylästä isoa liikehuoneistoa vuokralle. Mitähän?"

Ei täälläpäin täysin olemattomia olla. Kylään on tullut uusi anniskelulupakin; sain aavistukseeni vahvistuksen, kun kyselin asianomaisesta liikkeestä siellä näkemistäni terassirakenteista. Mutta koska niin kutsuttu paikallislehti Pielisjokiseutu ei ole toistaiseksi uutisoinut asiasta lainkaan, jätän minäkin tarkemmat tiedot sanomatta.

Sitä minä vaan tässä bloggaan, että kun jokasortin hallintotieteiden mestari kenen tutkinnon kokoonpano on arvoitus eikä usein korreloi mitenkään tämän tekemän työn kanssa; puhuu kaikkea kivaa esimerkiksi yritystoiminnan sparraamisesta, mutta silti katutason todellisuus näyttää tältä. On tyhjää tilaa kunnan paraatipaikalla.

Miksi tiloja ei voi antaa esimerkiksi nuorisopalveluiden tai järjestöjen käyttöön? Eiväthän moiset käyttäjät varmasti maksaisi markkinavuokraa, mutta kyllä rahaa silti kertyisi enemmän kuin nykyinen tyhjä ilma. Koska muussa tapauksessahan käyttämättömät liiketilat jalostuvat vähin erin purkukuntoon, tavalla tai toisella.


Jälkikirjoitus 5.8.21 kello 01.31

(Kuva: Jari Kähkönen)

Osoitteessa Keskuskatu 21 Kontiolahden Kirkonkylä, eli tämän postauksen kärjessä näkyvässä ja vielä heinäkuussa tyhjänä olleessa liikehuoneistossa avataan pian autokoulu. Firmaa mainostetaan jo etukäteen Facebookissa, sekä sen tuotantoauto on pysäköitynä yrityksen tulevien toimitilojen eteen. 

Olen myös antanut itselleni kertoa eräästä yhteistyökuviosta, josta katson kuitenkin oikeaksi vaieta, koskei tämä ole rahakeikka enkä sentähden välitä tehdä elettäkään saattaakseni kuulemaani julkaisukelpoiseksi. Tervetuloa kuntaan, johan täällä on muistaakseni sen 15 vuotta ilman autokoulua elettykin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.