torstai 15. heinäkuuta 2021

Ätäkki kaupassa sisällä

(Kuva: Jari Kähkönen) Satuin sattumalta paikalle, kun jonkin aivan toisen
S-Marketin valaistus reistaili.

Lappeerannan Pallon S-Marketissa oli tulipalo, jota poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi. Niinpäniin. Kuinka muutenkaan pullotettu sytytysneste alkaisi yht'äkkiä palaa? Tämä on kokolailla surkea tilanne, jota henkilökunnan myönnettävä ripeys ja osaaminen älköön pyhittäkö, sillä paljon meni pieleenkin.

Liike kuuluu Etelä-Karjalan osuuskauppaan, joka on lähimenneessä kunnostautunut surkealla turvallisuustietoisuudella; toisinaan ne ovat ei yksin käyttäneet turvamyyjiä vaan oikein mainostivatkin mokomaa palvelua. Sopisi surkean hyvin kuvaan, että kauppa on auki 24h, mutta ilman vartijaa. Miten lienee ollut?

En minä sillä; Ruotsissakin muuan rikollista elämäntapaa viettävä marginaalieläjä sai vastalauseitta ostaa palavaa nestettä muovipussiin, kävellä se kädessä ympäriinsä eikä edes jäänyt verekseltään kiinni tuikattuaan tavaratalon palamaan. Viimemainitusta oli kiittäminen epäpätevää vartiointipalvelua.

"Etelä-Karjalan osuuskauppa on lähimenneessä ei yksin käyttänyt vaan oikein mainostanutkin turvamyyjiä."

Siellä missä on ihmisiä myös tapahtuu. Mutta moniko tulitikkujen raapija, muovipussien repijä tai muuten poikkeuksellisesti käyttäytyvä tekisi mitään näin rankkaa? Vähän vertailupohjaa on tiloissa alkavissa tai sisään valuvissa tappeluissakin. Niitäkään en silti väheksy, koska sellaisiin tapahtumiin vartijan tuleekin puuttua. 

Aukiolevassa liikkeessa tahallaan sytytetty tulipalo on siis todella erityinen erityistilanne, mutta on vaikea tehdä mitään, jos pitkästyneisyys on vienyt toimintakyvyn täysin tai mielistelynhalussaan tekee kaikkea muuta paitsi vartioi. On oltava vapaa havainnoimaan ja toimimaan; se on kaiken vartiointityön perusta.

Tohdin väittää, että tälläisen tempun tekee vain joku tunnettu konna tai epäsosiaalinen häirikkö. Sellaisten sekava ja häiriöiden sekä rikollisuuden kirjoma elämä on parhaimmillaan vietettynä jossain muualla kuin kaupassa. Vähintään odottakoon päivänvaloa, että valvovia silmiä on useampia.

"Moniko tulitikkujen raapija, muovipussien repijä tai muuten poikkeuksellisesti käyttäytyvä tekisi mitään näin rankkaa?"

Mikäli sellainen kaikesta huolimatta pääsi sisään; on toimittava päättäväisesti, kun oirehtiminen alkaa. Perinteisiä merkkejä ovat päämäärätön haahuilu, loputtomasti kestävä asiointi, tarkoitukseton liikkuminen sekä ennenkaikkea asiattomat puheet. Pitääkö ilmeisesti huumepöllyssä olevan saada ostaa keittiöveitsi? Tuskinpa. Ulos vaan.

Mentäessä ruutuun erityisestävä toiminta; on jo ylitetty toimenpiteen kynnys. Silloin silmien edessä on jotain, mikä on saatava hallintaan ja rivakasti. Pidempään kaupassa viihtyvät vartijat ovat jo nähneet vastaavaa, mutta onneksi pienemmässä mittakaavassa: esimerkiksi kaatuvat myyntikalusteet sekä sisätiloissa käydyt kivisodat.

Pitääkö jokainen levottomia puhuen tulitikkuja raapiva sitten lyödä tajuttomaksi päähän kohdistetulla patukaniskulla ja kytkeä johonkin kiinteään rakenteeseen? Ei lähtökohtaisesti. Tuskin maksaa vaivaa edes panna poistamisen toimittamiseksi käsirautoihinkaan; oikean päätöksen tekeminen tosin vaatii kokemusta.

"Erityisestävä toiminta tarkoittaa, että on jo ylitetty toimenpiteen kynnys. Tilanne on saatava hallintaan ja rivakasti."

On nimittäin olemassa kullanmurut, joista ei tosipaikassa ole kuin vähän näkö-, ääni- tai hajuhaittaa, mutta jotka mielellään tekisivät itsestään huomion keskipisteen ja sitten leikkisivät myös uhria. Sitten on todet pahantekijät, joihin puuttuminen yksinään on aika riskialtis juttu, mutta sellaista se vain on turvallisuusalalla.

Lappeenranta on tosin surkea tuppukylä, jossa kaikissa firmoissa ei välttämättä ole edes yleisestä puhelinverkosta riippumatonta viestiverkkoa, yhteydenpitorutiinia tai järjestelmällistä tehtävien riskiarviointiakaan. Minun on siksi vaikea olla nauramatta ääneen, kun kirjoitan sanat turvavalvomo ja tilannekuva, koska niin kaukaisia ne ovat.

Alleviivaan, ettei kysymys ole koskaan niin sanotuista oikeista aseista; pysäyttävä laukaus nahkoihin aukiolevassa kaupassa sisällä on temppu, joka ei välttämättä sujuisi turvallisesti edes kaikilta poliiseiltakaan. Sanokaas; jos nyt huudetaan sokka irti, kuinka kaukana on Kaakkois-Suomen poliisin erityistilanneryhmä?

"Pysäyttävä laukaus nahkoihin aukiolevassa kaupassa yleisön keskellä jää tekemättä monelta poliisiltakin."

Vähät henkilöresurssit riittävät luultua pidemmälle, kun etenkin yöllä kaupan vartija on radioyhteydessä piirivartijoihin, jotka tulevat tarvittaessa avuksi. Kevyt suojavarustus ja kylmät aseet riittävät aika pitkälle, mutta vain jos ne ovat tosiasiallisesti olemassa. Silloin myös vartijan pitää olla vartija eikä mikään apumies.

Tässä katsotaan sitä tilannekuvaa. Osuuskaupan turvavalvomolla tulee olla tarvittaessa valtuudet vaikka panna kauppa kiinni lopuksi yötä, jos järjestystä ei saada muuten säilymään. Niinikään, henkilövahvuuksia sekä työtehtäviä voidaan tarvittaessa muuttaa, jos tämä on operatiivisista syistä tarpeellista.

Heh, Joutsenossakin ne oikein julkisesti rehentelivät sillä ”kylävartijallaan”; mustapaitamyyjällä, joka tulee puhelimella soittamalla paikalle liikkeeseen. Tässäpä olisi ollut hulppea tilanne hoidettavaksi; ei ihme, että kaikkialla muualla kauppavartija, jalkaisin liikkuva järjestyksenvalvoja ja lähin vapaa auto suorittaisivat joukkona.

"Henkilöresurssit riittävät, jos apua saa. Kevyen suojavarustuksen ja kylmien aseiden tulee olla olemassa eikä mainos."

Voimat kootaan jos ei muuten niin rajoittamaan vahinkoja, koska se on ammattimaisen vartioinnin toiseksitärkein tehtävä. Tärkein on ennaltaehkäisy. Luuletko tosiaan, että kaikki on siinä, jos ajat asiakkaat ulos ja soitat yleiseen hätänumeroon? Et tiedä kovin paljon; on pakko sanoa. En luettele, koska minähän en ilmaiseksi töitä tee.

Sehän se ongelma onkin. Pitäisi olla kaikenkattava organisaatio, joka palvelee kuin butleri, suorittaa kuin armeijan erikoisjoukot ja on ilmainen käyttää. No, sitten kun se pakkotahtiin päivystyskäyntejä suorittava ainoa yöpiiri ”petti”; kaikki yksityiset turvallisuuspalvelut julistetaan yhtä arvottomiksi. Maksamatonta asiakasta ei palvella.

Aukiolevassa kaupassa tahallaan sytytetty tulipalo on sen luokan ätäkki, että kaikilla tehtävää suorittavilla on silloin kädet täynnä työtä; olkoonpa pätevyys, lisensointi tai varusteet mitkä hyvänsä. Kovin usein ne myös ovatkin juuri sitä eivätkä paremmikseen tulekaan, tapahtuu mitä tapahtuu. Mutta sinullehan riittää, kun oma työpaikkasi säilyi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.