keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Vääränsorttinen seikkailuhenki

(Kuva: Jari Kähkönen) Tarpeeksi kun etsin; löysin kuvan vesistöstä sulan veden aikana.

Ollaan keskustelevinaan salakalastuksesta, mutta oikeasti taidettiin lähinnä kertoa YLE:n nykyisten toimintamallien kelvottomuus. Kenen mielestä kelvoton kalastuksenvalvonta on yhteiskunnallinen ongelma ja mihin kaikkeen hän olisi valmis sen johdosta sitoutumaan? Puhutaan puhutaan, muttei juuri asiaa.

Näin minä ajattelin, kun aikani kuuntelin radiosta niin kutsuttuja Yleisradion Pohjois-Karjalan uutisia; tiesin ettei Kaisu Jansson työskentele Joensuussa ja kummastelin missä on se nettijuttu millä liputellaan. No, otsikkohan puhuu Lapista, sekä lisäksi sisältö on päästetty julki vailla oikeusoppineen haastattelua.

Yle Joensuu on siis toimituksellisella päätöksellä liputellut valokuvan todistusarvon vähäisyyttä. Mitä muuta odottaisi joltakulta, joka ei mitään todistelusta ymmärrä? Jos otat valokuvan ja tarjoat sitä todisteeksi, tulet saliin vakuuttamaan kuvan aidoksi, vääristelemättömäksi sekä osoittavan todisteluteeman oikeaksi.

"Kenestä rauhoitettujen kalojen salakalastus on yhteiskunnallinen ongelma ja mihin hän on valmis siksi sitoutumaan?"

Luin nettijutun; ja häkellyin, koska siinä ELY:n johtava kalatalousasiantuntija Timo Turunen on jo peräämässä rangaistusseuraamuksen korottamista laite-etsinnän mahdollistajaksi. Johan rupsui aivopierua koko kaistan leveydeltä. YLE:n julkaisema sisältö on siis rankasti yksipuolista ja maailmankuvallisesti vinoa; ymmärtämätöntä.

Joku rikos on sakkorikos, koska lainsäätäjän tarkoitus on joko osoittaa teon vähäistä moitittavuutta tai odottaa riittävää kenttätasoista valvontaa. Minä väitän, että kalastusrikkomuksen kiinnijäämisriski ei ole kohdallaan. Kalastuksenvalvonta on nimellistä ja poliisin vesiliikennepartiointi pelkkää hupailua.

Siispä, jos ties kenen palveluksessa vakinaisesti oleva käy omalla rahallaan kalastuksenvalvojakurssin, tekee kokeen, hakee hyväksynnän ja onnistuu vielä saamaan vesialueen omistajan valtuutuksenkin; hän on jo melkoinen mestari. Lähin verrokki on piirikunnan konstaapeli sieltäpäin Yhdysvaltoja missä niitä yhä on.

"YLE:n julkaisema sisältö on siis rankasti yksipuolista ja yhteiskunnallisesti vinoa; ymmärtämätöntä."

Moinen kalastuksenvalvontamalli Suomessa on kuitenkin täysin yhteensopimaton voimassaolevan lain kanssa, mikä lähtee liikkeelle riittävästä partioinnista, virkamiesasemasta, -koulutuksesta ja -valtuuksista. Pitäisikö ihan huvikseen kysyä Joensuun poliisiaseman vuosittaiset venepartiointitunnit? Tuskin ne huimat ovat.

Niinno, kai se Rajakin vielä jotain tekee, mutta lopputulemaksi tulee ettei rauhoitettujen kalojen salakalastus ole juuri kenenkään mielestä todellinen yhteiskunnallinen ongelma. Ei ainakaan sellainen, jolle jotakin haluttaisiin tehdä. Tämäntyyppinen uutissisältö ei auta asiaa pätkääkään; meni perse edellä puuhun.

Voisi olla keskusteltavissa, että tulisiko vähäistä julkista valtaa käyttävällä kalastuksenvalvojalla olla jutussa myöhemmin perätyt tarkastusoikeudet. Mentiinkö valvojien takavuotisten ylilyöntien suitsimisessa liian pitkälle? On naurettavaa vaatia, että muuten salakalastajaa ei saa kiinni kuin jos saalis on näkyvillä.

"Suomen kalastuksenvalvontamalli on kuitenkin täysin yhteensopimaton voimassaolevaan lakiin nähden." 

Ikinä lakia ei kuitenkaan voida muuttaa ja korottaa rangaistuksia siksi, jos edellisiä pykäliä ei jakseta tai viitsiä valvoa. Taino, Poliisihallituksen asehallintoa kun seuraa; tuntuu, että ainoa ase mitä ne eivät saa luvanvaraiseksi on farttipistooli. Vannomatta paras. Ehkäpä oikea yhteiskunnallinen ongelma onkin vääränsorttinen seikkailuhenki?

Kalastuksenvalvonnan tilkkutäkkimäinen ja toimimattomuudessaan naurettavan rajalla oleva nykytila voisi tosiaan kriisiytyessään johtaa vaikka mihin, riistapoliisiinkin. Minä en moista erikoisviranomaista kaipaa, koska kiitos vaan; en tahdo tehdä Suomesta poliisivaltiota. Siksi toisekseen, tuskin sekään mikään onnela olisi.

Väitän, että että mokomaan ELY- tai riistapoliisiin kuuluvat oppisivat kohta mitä on arki aliresurssoidussa ja niin asemaltaan kuin olemassaololtaankin kyseenalaistetussa viranomaisessa. Enkä osta ajatusta, että sisäministeriön poliisinkaan määrärahojen korotus sellaisenaan auttaisi; keskittämiskehitys lieveilmiöineen pilasi heidät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.