torstai 11. helmikuuta 2021

Venäjän kaksoisstandardi – onko autuaampi puhua vai vaieta?

IS:n Arja Paananen kirjoitti jutun Venäjän uusimmasta informaatioätäkistä, jolla yritetään ennaltaehkäistä keskustelu ja etenkin muutoksen vaatiminen Navalnyin jutussa. Siinä on mukana väitetty suomalainen poliisiväkivalta taannoisessa Helsingin Kansalaistorilla keskeytetyssä mielenosoituksessa pari viikkoa sitten.

On kiehtova kysymys, että onko autuaampi vastata moiseen korjaten ja taustoittaen vai tuleeko ennemmin vaieta. Moni ammattiviestijäkään ei tahdo ottaa siihen kantaa julkisesti. EU:n ulkopoliittinen edustaja Borrell ja Ruotsin ulkoministeri Linde valitsivat viimemainitun vaihtoehdon; he päätyivät naurettuina Venäjän propagandan osiksi.

Minä teen nyt ensinmainitun. Huomautan heti alkuun, että video on aitoa venäläistä laatua; ne luulevat kaikkien olevan kuin oma kansansa. Uskovan mitä tahansa ulkopuolisten pahuudesta ja suuttuvan omiksi koettujen vaaraanjoutumisesta sekä kaltoinkohtelusta. Menevää musiikkia oli taustana ja salaliittotäkykin näkyi löytyvän.

"Onko Venäjän informaatiovaikuttamiseen autuaampi vastata vai vaieta? Se on kiehtova kysymys ammattiviestijällekin."

Jos poliisin joukkojenhallintaryhmän komento on rynnäkkö, rivin takana ei silloin ole kiinninappaajia, koska taktiikka pyrkii mielenosoittajajoukon hajalle tai eteenpäin ajamiseen. Ja kohde tahallaan jättäytyy jalkoihin, jotta tilanne näyttäisi hakkaamiselta. Aktivisti kun on. Eivät Venäjänkään poliisit sentään mitään pyhimyksiä ole.

Tämän selittäminen olisi yhtä naurettavaa kuin kysyä, että eikö Venäjällä ole koskaan jouduttu kantamaan yhtäkään kiinniotettua paikalta poliisiautoon tai autosta poliisiasemalle. Niinikään, jos seuraat mielenosoitusta journalistina; käytä tunnisteita äläkä sittenkään mene liian lähelle, koska muuten voi sattua vahinko.

Mitä taas tulee kiinniottoon mielenosoituksessa; tottakai otteet pannaan tehtävän ja olojen mukaan. Venäläiset voivat uskotella maailmalle mitä tykkäävät, mutta kyllä heilläkin noihin tehtäviin voidaan käyttää siviilipukuisia; eikä se kyynärpääkuristusote, jota leikillisesti ”hapettamiseksikin” sanotaan, ole siellä varmasti mikään tabu.

"Eivät Venäjän poliisit ole pyhimyksiä eikä leikillisesti 'hapettamiseksi' kutsuttu kyynärpääkuristusotekaan ole tabu."

Sekä; tehdäänkö improsketsi: kaksi näyttelijää menee lähelle sattumanvaraista ja ennalta varoittamatonta ison venäläiskaupungin poliisipartiota julkisella paikalla. Jos liian lähelle meneminen ei tehoa, tartutaan yhdellä kädellä virkapuvusta kiinni. Niinpäniin. Minä väitän, että venäläispoliisi ei etäisyystekniikoita tee. Se vetää turpaan.

Ja mikähän mahtaa olla toimintapa, jos yksi yksittäinen poliisipartio on akuutisti vaarassa jäädä saarroksiin keskelle mellakkaa? Niinpä. Jonkunverran maakohtaista heittoa tulee vaihtelusta voimankäyttösääntöjen, tiedonkulun, interventiojoukkojen käytettävyyden ja poliisin kuljettajakoulutuksen välillä. Mutta ei nyt hassutella.

No, mitä ne sanovat Suomesta? Esittävät poistumiskäskyn noudattamattajättämistä seuranneen hallintaanoton ja sakkojen kirjoittamista varten poliisiasemalle viennin ”poliisiväkivaltana”. On jo tätä ennen julkisesti sanottu, että sekin vähä piti kerjäämällä kerjätä; provokaationa, kuten tuo venäläisille niin rakas sanonta kuuluu. Oikein.

"Tehdäänkö improsketsi venäläiselle poliisipartiolle? Väitän, ettei se tee etäisyystekniikkaa vaan vetää turpaan."

Kiinniotto perustui poliisin oikeuteen ottaa kiinni yleistä järjestystä ja turvallisuutta häiritsevä, jos paikalta poistaminen on riittämätön toimenpide. Toiminnallisesti päämäärä oli ajaa mielenosoittajat tilanteeseen, jossa valitaan joko poistua paikalta tai vastustaa poliisia; Suomessa nimittäin useimmat eivät valitse vastustella.

Tarkoitus oli näyttää enimmälle osalle tällöin lopetettavaksi määrätyn entisen mielenosoituksen osanottajille, että se oli siinä; kotiin ei ole pakko mennä, mutta tännekään ette voi jäädä. Erityisen disinformatiivistä venäläiseltä osapuolelta oli jättää kertomatta, että viety mies pääsi ulos heti kun asiointi poliisiasemalla päättyi.

Videon lopuksi tarjoataan salaliittotäky, jolla toivotaan oman kansan uskovan, että Aleksei Navalnyin poliittisen vankeustuomion vuoksi protestointi olisi pelkkää ulkomailla asuvien itsetarkoituksellisten rähinämaakareiden työtä hölmöjä hyväksikäyttäen. Ettei ole asiallista asiaa eikä etenkään mitään vikaa Venäjässä.

"Erityisen disinformatiivista venäläisiltä oli jättää kertomatta, että mies pääsi heti pois, kun asiointi poliisiasemalla päättyi."

Edelliseen ei oikein voi sanoa kuin pyh. Menetelmällisesti tämä video oli erittäin alkeellista työtä, joka liittyy esittämäänsä poliisitoimintaan korkeintaan ohimennen ja sattumalta. Eivät ymmärrä, että niin kutsuttu informaatiovaikuttamisensa oli nyt kuin karkean tökerö ensimmäisen maailmansodan rintaman yli heitetty propagandalehtinen.

Ulkona halutaan joko suututtavan tai mentävän vaikeaksi; tärkeintä on, että keskustelu Venäjän ihmisoikeuksista joko loppuu tai eksyy aiheestaan. Sisälle halutaan yhtenäisyyttä, tottelevaisuutta ja vihan kohdistumista häiritseviin ulkopuolisiin. Kompastuttiin perinteiseen diktatuurin sisäinen-ulkoinen -kynnykseen. 

Että kyllähän videossa tietynsorttinen venäläinen kaksoisstandardi näkyi. Kaikkia yksittäisiä kohtauksia en edes jaksa ruveta ilman palkkaa purkamaankaan, mutta vastaan, jos joku kysyy. Kokonaisuutena oli minulle ominaisempaa sanoa sanottavani julkisesti; ei vaieta, kun asiasta äsken Rysky Riiheläisen Face-seinältä luin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.