tiistai 1. syyskuuta 2020

Omituisen tietämätön, osaamaton ja avuton Itä-Suomen poliisi


(Kuva: Jari Kähkönen)

Jo sunnuntai-iltana näin Facessa tämän Savon Sanomien jutun linkin. Hojo hojo, joka ei todellakaan ole itäsuomalaisittain ihan pieni tai tuntematonkaan brändi; otti melkoisen maine- ja turvallisuusriskin. Syitä voi vain päätään pudistellen arvailla; syntynyt sotku onkin seuraavaksi menossa Itä-Suomen poliisin syyksi.

Aloitetaan partiointitaktiikan perusteista. Niihin kuuluu esimerkiksi tärkeän näköisenä ajeleminen, joka majoitus-, ravitsemis- ja vapaa-aika-alojen osoitteessa tarkoittaa, että mennään alueen läpi tai rakennuksen vierestä kuin muka jotain valvottaisiinkin. Oikeasti hartain toive on, että mitään ei tapahtuisi/jouduttaisi johonkin puuttumaan.

Minä kysyn, että miksi ihmeessä nyt näytti ulospäin sille kuin jokin historiallisen pienen nimismiespiirin ainoa partio olisi suorittanut? On sähköiset tietojärjestelmät, kenttäjohtajat, tilannekeskukset, viranomaisradioverkot ja päivystävät yleisjohtajat; pitäisi siis tietää mitä tapahtuu tai vähintään tajuta nopeasti ettei tiennytkään.
"Hojo hojo otti melkoisen maine- ja turvallisuusriskin; syitä voi vain päätään pudistellen arvailla."
Vaikutelma on myrkyllinen. Näiden tekopyhänsinisten pakettiautovirkamiesten, joita sisäministeriön poliisiksikin mainitaan; poliittinen neutraliteetti on kyseenalaistettu usein. Heitä pidetään kauniisti sanottuna keskiluokkaista elämäntapaa pyhittävinä traditionalistisina oikeistolaisina. Ja, Joensuun poliisi skiniaikaan 1990-luvulla, ohoi!

Jos poliisia ei saakaan yleistäen sanoa vähä-älyisiksi aloitekyvyttömiksi laiskoiksi pelleiksi, voi vastaavasti todeta ettei maassamme ole denatsifikaatiopolitiikan tai julistuksellisen antifasismin peruja olevaa symbolikieltoa. Sekä jokos siitä nyt on tasan seitsemänkymppiä, vai peräti vähän yli, kun niin sanottu puserolaki kumottiin?

Hip-hurraa! Siihenkö olisi siis nyt lopulta havahduttu, jos väkivaltaiset antifasistit olisivat hyökänneet uusnatsien musiikkitapahtumaan; ja kohtapa olisi ollut päällä täysi mellakka, lääkinnällinen hätätilanne sekä veres usean tekijän suurrikos tykötarpeineen? Toivoa sopii, mutta hyvältähän tämä ei poliisin osalta näytä.
"Vaikutelma on myrkyllinen. Poliisin poliittinen neutraliteetti on kyseenalaistettu usein. Ja Joensuun poliisi skiniaikaan!"
Turhautunut poliisimies puhiskoon silti nyt haalarinsa hihaan; en aio ryhtyä mihinkään Kuka on nähnyt eniten törkyä -kisaan. Tietäisin jääväni toiseksi. Samalla on myös muistutettava, että emme elä Harppi-Saksassa, jossa ihminen saatettiin panna putkaan ulkonäkösyistä ja antaa penalttia rikoslain ”yleisen törkeysspykälän” nojalla.

Kuuntelin silti maanantaina aika kummissani Radio Suomen Itä-Suomen iltapäivä -eetterimedialähetystä, jossa esitettiin audio Hojo hojon toimitusjohtajan haastattelusta. Hän väitti, että paikalla oli käynyt poliisipartio, joka näki uutisoidut natsiliput ja minun kuulemaani perustuvan tulkintani mukaan lirutteli asian pois löysällä verukkeella.

Sekä oho:”Itä-Suomen poliisin mukaan tapahtumasta ei ollut tehty ennakkoilmoitusta poliisille, ja tapahtuma tuli heillekin yllätyksenä. Nyt poliisi selvittää, kuka on ollut tapahtumassa vastuuhenkilönä. Poliisi selvittää myös sitä, olisiko tapahtumasta pitänyt tehdä ilmoitus poliisille ja onko siellä noudatettu tarvittavia lupa-asioita.”
"Hojo hojon toimitusjohtaja väitti, että paikalla oli käynyt poliisipartio, joka lirutteli asian pois löysällä verukkeella."
Tämä on minun tulkintaani, mutta eivätköhän natsit pitäneet tarkoituksellisesti kekkerinsä juuri tuolla ja tuolloin. A) oli käyvät tilat, b) löytyy hyvät kulkuyhteydet c) ollaan sopivan syrjässä d) paikalliset eivät välitä ja e) viranomaiset ja kiinteistön omistaja ovat herttaisen tietämättömiä. Mikä olisi voinut mennä pieleen?

Itä-Suomen poliisin tietämättömyys, osaamattomuus ja avuttomuus on kiusaannuttavaa katseltavaa. Olisiko siis tehtävä laillisuusvalvontakantelu, jotta selviää kuka tässä puhuu totta, sekä on tehnyt mitäkin ja millä perusteilla? Syntynyt tilanne on näet pääosin poliisin oman salailun sekä vastuunpakoilun seurausta.

Se ei enää mene niin kuin Tuula-Liina Variksen tämänvuotisessa Sattunut syntymään -romaanissa, jossa päähenkilö-Assille sanottiin yhtenään lapsuuden ja nuoruuden aikana, että tämätaise on aikuisten asia eikä kuulu lapsille. Näin törkeä julkisen vallan käyttämistapa voi enää johtaa vain vallan menettämiseen.
"Syntynyt tilanne on pääosin poliisin oman salailun ja vastuunpakoilun syytä. Ei julkista valtaa enää näin käytetä."
Jo natsilipun heiluttelun toisten nähden tulisi johtaa henkilö- ja tapahtumatietojen ylöskirjaamiseen, sekä esitutkinnan edellytysten selvitysmenettelyn käynnistymiseen. Koska kirjoitan hypoteettisesti, en sano että täyttyykö jonkin rikoksen tunnusmerkistö vai ei; se riippuisi lopulta niistä tapahtumatiedosta, jotka eivät nyt ole käytettävissä.

En minä sillä; ehkä joku voisi olla natsi myös laillisesti, koska yksilöllisiä elämäntapoja on monenlaisia. Epäilen tosin kyllä asiaa, koska on tuo oppi nimittäin vaan niin täysi vihaa, väkivaltaa, laillisen yhteiskuntajärjestyksen kaatamista ja ennenkaikkea jokaisen yhtäläisen ihmisarvon kieltämistä. Olen lukenut! Useastakin eri kirjasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.