tiistai 15. syyskuuta 2020

Kenttäsikatietotaito vs. syrjintä

(Kuva: Jari Kähkönen) Minä väitän, että journalisti ja kenttäsika eivät taatusti
 katso tätä kuvaa samalla tavalla.

YLE:n Teemu Juhola teki amerikkalaisen uutistoimiston materiaalista poliisiväkivaltajutun. Inspiroiduin pienen sähköpostikeskustelumme johdosta ja bloggaan nyt kenttäsian knowhow’n sekä syrjinnän välisestä erosta. Maailma ei ole  ihanteellinen paikka, eivätkä ihmisetkään täydellisiä.

Amerikassa hommia tehdään niin, että autoa ei voi pysäyttää lähtökohtaisesti tai ihan huonolla perusteellakaan. Toimimaton takavalo on siellä todennäköinen syy epäillä rikosta, mutta onko se aina tosiasiallisesti olemassa? Nykyään en enää ihmettele, että asiaa epäillään. Se kuulostaa kummalliselta asiaatuntemattoman korvaan.

Suomessa, jossa pysäyttäminen on huomattavasti vapaampaa; autoja tai niiden kuljettajia on tapana nimitellä lukuisin epäasiallisin termein, mistä useimpia en nyt toista teidän edesssänne. Konnannäköinen ja gansterimobiili ovat sieltä kiltistä päästä; ne saavat riittää. Tiedätkö siis oikeasti vai oletko ennakkoluuloinen? Syrjiä ei saa.

"Amerikassa autoa ei voi pysäyttää lähtökohtaisesti tai ihan huonolla perusteellakaan."

Amerikassa todennäköinen syy epäillä rikosta on keino saada auto luvallisesti pysäytetyksi, jotta se ja kyydissäolijat päästään syynäämään mahdollisimman perusteellisesti. Syystäkin; valitettavan usein. Esillä on tai oikeasta kulmasta katsoen näkyy huumeidenkäyttövälineitä, aseita ja vaikka mitä luvattomuuksia.

Ellei näin ole; harva pysäytetty pystyy pitämään kulissejaan pystyssä/valehtelemaan epäröimättä, uskottavasti  ja johdonmukaisesti koko poliisikontaktinsa ajan, mitä usein vielä tarkoituksella pitkitetäänkin. Jos tällöin pakoilet, venkoilet fyysisesti tai kieltäydyt tietyissä osavaltioissa henkilöllisyytesi todistamisesta; otteet kovenevat heti.

Tärppejä ovat myös auton tekniset sekä paperipuutteet, ajo-oikeudettomuus, ehdollisesti tuomitut ja ehdonalaiseen vapautetut, avoimet alkoholiastiat ja muut pienemmät osavaltioittain vaihtelevat jutut. Hyvin mennessä olisit selvinnyt niistä sakoilla. Mutta kuten sanottiin, pysäytyksessä on oikeasti kyse jostain ihan muusta.

"Harva pystyy pitämään kulissejaan pystyssä/valehtelemaan poliisikontaktin ajan. Otteet kovenevat heti."

Teemu Juholan YLE-jutun mukaan Roderick Walker oli etsintäkuulutettu, joten tällä erää Claytonin piirikunnan apulaissheriffit näyttävät lähtöjään olleen oikealla asialla. Onko Georgia osavaltio, jossa pysähdytään ja tunnistaudutaan? On periaatteessa, mutta ei välttämättä, jos ollaan matkustajana pysäytetyssä autossa.

Videot eivät kerro meille, että rajattiinko Walkerin vastausvaihtoehdot oikein, jotta hän itse meni taistele ja pakene -ruutuun; eivätkä sitäkään, että oliko seuraavaksi kyse virkailijan turvallisuudesta. Periaatteessa on ollut mahdollista, että Walker kavalsi epäsuorasti salattavansa ja päätyi tonttiin aivan oikein sekä oikeista syistä.

Tai sitten ei. Amerikassa kuvaamani poliisitaktiikka on erittäin epäsuosittu, koska se kohdistuu suhteettomasti köyhiin ja etnisiin vähemmistöihin. Taktiikan sekä syrjinnän välisen eron perään kysellään ihan oikeutetusti. On niitäkin viranomaisia ja osavaltioita, jotka ovat kukin valtansa rajoisssa kieltäneet tekemästä tälläistä.

"Periaatteessa on mahdollista, että Walker päätyi tonttiin aivan oikein sekä oikeista syistä. Tai sitten ei."

Samalla pitää muistaa, että köyhyys tai etniseen vähemmistöön kuuluminen ei oikeuta rikollisuutta; myös ase-, autoilu- tai huumelakejakin on muutettava virallista tietä. Tämä on yhteiskunnallinen rajapinta, jota tietenkin testataan niin usein kuin kipeäätehdenkin. Kahakointia sillä selostavan journalistin on siis osattava työnsä.

Entäpä sitten tämä ”maassamakaavan nyrkeillä lyöminen”? Asiallaolleiden apulaissheriffien virasta erottaminen voi luoda vaikutelman, että meni väärin ainakin viraston omien voimankäyttöohjeiden puolesta. Ovatko amerikanismilla compliance strike -tarkoitetut otteet luvallisia Georgian Claytonissa?

Moinen tosin tarkoittaa kyllä käytännössä sitä, että puoliksi hallinnassaolevaa toimenpiteen kohdetta lyödään nyrkillä, koska hänet halutaan saada kädet seläntaakse käsirautoihin. Näin se menee lähituntumalla oltaessa. Käsirautoihin laittaminen ei yleensä ole helppoa ja otteiden löysääminen voi olla kaikkein huonoin vaihtoehto.

"Käsirautoihin laittaminen ei yleensä ole helppoa ja otteiden löysääminen voi olla kaikkein huonoin vaihtoehto."

Käsirautoihin laitettavat ovat yleensä vastentahtoisesti vapautensa menettäneitä, päällä voi olla ase millä vahingoittaa kiinniottajia ja ei todellakaan ole varma että irtipäästyään mennään rikoksia tekemättä kotiin rauhoittumaan. Kaikki tämä sekä enemmänkin pitää niin tietää kuin osatakin; muuten ei ole asiaa Sinne Itseensä.  

En siksi malta olla lopuksi letkauttamatta, että katsokaapa nyt tämän tapauksen youtubevideon loppua; huomioikaa kuinka vaikeaa amerikkalaisittain sanoen pidätetyn poisvienti on, ja miten hän yritti siirtää käsiraudat takaa eteen. Minä en silti sano, että Roderick Walker sai mitä ansaitsi enkä väitä kaiken menneen oikein.

Haluan, että sinä suomenkielinen lukijani ymmärrät tästä sen maailmojen välisen eron, jossa sinulle toimimaton takavalo on tekosyy ja arvotat nyrkillälyömisen vääräksi. Välissämme on raja, jota ei niinvain sivuutetakaan, kun on kerran jollekin puolen asemoitunut. Se tekee meistä erilaisia, mutta ei eriarvoisia ihmisiä.

"Haluan, että sinä suomenkielinen lukijani ymmärrät maailmojen välisen eron. Olemme erilaisia, muttemme eriarvoisia."

Minä olen tänään entinen, mutta huomaan silti kuinka kohtaamani ihminen on todennäköisesti luikuri, joka peittelee sitä rupeamalla heti itse kyselemään; viedäkseen aloitteen ja sitämyöden tilanteen lopputuloksenkin itselleen. Oikeasti; minä vain kuljin sattumalta ohi, ei hänen elämänsä olisi voinut minua vähempää kiinnostaa.

Eikä tuokaan tölkinsihahduksella ”poseeraukseen vääntäytyvä” mahda olla rehti pohjoiskarjalainen maalaisihminen iltakaljalla; hän on ihan aito mukihenkilö, joka varoo huikanpyytäjää tai oppi tekemään noin juodessaan sitä/siellä kuin ei olisi saanut. Kippis vaan! Ei kiinnosta; salaa olen hyvilläni, että itse olen jo muussa työssä.

Ymmärräthän silti tämän oikein. Minusta syrjijät, hakkaajat, valtuuksiensaylittäjät ja konnat jokasorttiset ovat kuonaa, joka pitää saada pois kaikesta turvallisuustyöstä. Piste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.