perjantai 21. elokuuta 2020

Pitäisiköhän poliisilta kieltää putkanpito?


(Kuva: Jari Kähkönen) Minun vanha arkistokuvani, joka ei liity Lahden tapaukseen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus julkaisi Lahden putkapahoinpitelyn valvontakameratallenteen. Jos ei edes pystytä tekemään tiliä, että mitkä vammat asiakkaalla oli tuotaessa vrt. STT:n jutun verinen nenä, ja koviten huutava johtaa tilannetta; on alitettu rima - pahasti. Siksi otsikossa on suora kysymys.

Ainakin käytettävissä on ollut riittävästi henkilökuntaa; huomioikaa videon valtava virkapukuinen mieskarja, ja säilöönotettava oli kirjaimellisesti; ei yksin poliisihallinnollisesti hyväksytyllä uuskielellä sanoen, sidottu. Ja paikka, jos se nyt joltakulta tällä välillä jo unohtui; oli tosiaan selli Lahden poliisiaseman putkalla.

Ongelma näyttää olevan, että toiminta putkalla on poliisille niin itsestäänselvää, jottei sitä osata. Ei ole protokollaa, joka vaihtelee asiakkaan vaikeuden mukaan; tässä tapauksessa silmään pistää, ettei osata päättää pidetäänkö säilöönotettua kopissa irti vai kytkettynä ja kuinka asia hoidetaan käytännössä.

Vapaudenmenetyksen pidemmälle jalostaneissa paikoissa on keinot tehdä paljonkin asioita vastaavissa tilanteissa, mutta esimerkiksi niiden vaatima yhdenaikainen irtipäästäminen ja poistuminen vaativat harjoitusta. Mistään ei ainakaan tule mitään, jos kaikki hääräävät omiaan ja selkeä johtaja puuttuu. Siksi Lahdessa lyötiinkin.

Tuon näköinen toiminta on siis mahdollista vain koska kuvitellaan, että kaikki osaavat jo, mutta näinhän ei kuitenkaan oikeasti nyt ollut. Asiakkaalta oli lähteä henki väärän otteen takia, minkä piti jäädä 1990-luvulle. Elvytyksestä, hälytyksestä ja oikeasta ensihoitotilannekuvasta saa 0.5 pistettä.

"Asiakkaalta oli lähteä henki väärän otteen takia, minkä piti jäädä 1990-luvulle."

Minusta poliisin vapautensamenettäneiden käsittely on kauttaaltaan pahasti kriisissä. Toiminnon väitetyt päällystöjohtajat ovat liian etäällä, kukaan ei oikeasti halua sen esimieheksi ja henkilöstön pätevyys on kauniisti sanottuna vaihteleva. Lahdessa poliisi teki myös parhaansa salatakseen epäkohdan seuraukset.

Rakenteellisesti ja teknisesti nykyiset putkat sentään jo kohtalaisessa kunnossa, mutta sekään ei ole poliisin ansio vaan vahinko; kehitys on tapahtunut toimitilatarpeiden vaatiman uudisrakennuksen myötä. Enemmän voidaan vaatia; koska, jos asiakas joutuu putkassa hengenvaaraan, hän voi tuskin pelastautua juoksemalla pakoonkaan.

Vartijan ja ylivartijan kelpoisuusvaatimukset on pantava uusiksi. Vast'edes nimityksen jälkeiseksikään koulutukseksi eivät riitä ensiapu, ajolupa tai voimankäyttövälineiden käyttäjä- ja kertauskoulutukset. Eikä Poliisiammattisurkeakoulun vartiomaisterikurssikaan, joka suoritetaan uran kannalta jokseenkin milloinsattuu.

Pätevyysvajetta on poliisissakin, jonka ammattikorkeakoulutasoinen koulutuskaan ei näemmä riittävästi valmenna heitä toimimaan oikein säilöönotettujen kanssa. Koulutuksen väitetty ylivertaisuus ja jokapaikkan sopiminen on harhaluulo; se näkyy kiusallisen selvästi Lahden putkapahoinpitelyn videotallenteella.

"Vartijan ja ylivartijan kelpoisuusehdot on pantava uusiksi, mutta poliisikaan ei välttämättä osaa toimia putkalla."

Nyt jo vuosikymmeniä vanha "kenttäjohtouudistus" ei selvästikään putkalla juuri näkynyt. On kysyttävä ihan suoraan: kuka päättää vuoro- sekä tilannekohtaiset resurssit ja kuka toimintaa johtaa? Säilöönoton sisältäneiden juttujen rikosilmoituksiinkin on tapana kirjoittaa päivystävä yleisjohtaja päätti, mutta toivottavasti se on totta.

Ei muinainen poliisiaseman päivystäjäkään ihmeidentekijä ollut; hän hoiti kaiken itse, koska työskentelikin yksin. Silti, asiat eivät ainakaan tulleet ajanmittaan paremmiksi. Putkassahan ollaan sataprosenttisesti näkösuojassa; toden tietävät vaikenivat aina ja Lahdessahan asiakkaan salassapito suojasi kätevästi järjestelmääkin, ironista kyllä.

Jos siis poliisin putkanpito ei siis ole ulkoisesti säilytysvarmaa, sisäisesti turvallista ja ihmisarvoista sekä muotomenettelyiltään oikeusvaltion vaatimukset täyttävää; ollaan vakavan paikan edessä. Miten ihmeessä moisen voidaan sallia olevan olemassakaan? Asiat tulee korjata oikealle tolalle ja rivakasti sittenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.