maanantai 17. elokuuta 2020

Hanki itsellesi oma elämä


(Kuva: Jari Kähkönen)
Aloitetaan maksimaalisen turhanpäiväisesti, kun kerran aivan liian monta kiinnostavat vain henkilökohtaisuudet eivätkä itse tekstit. Vaihdoin työbarettia; vanha teräksensininen ja itsekeitettynä tiiviisti istuva ei näet enää mielestäni sopinut päähäni. Aika aikaa kutakin; on myös osattava päästää irti.

Roikkuminen johtuu siitä, että ihmisillä ei yksinkertaisesti ole omaa elämää. Samase oltiinko internetittömän maailman 16-vuotiaita kirjastossa, kun piti tehdä lukion äidinkielen asioita; vai nuoria aikuisia kuukausipalkalla, keillä kai luultavasti oli jo yötyökin hoidettavanaan. Lopulta ero välillään ei näyttäisi olevan kummoinenkaan.

No, pennut ovat höpelöitä, koska eivät vielä ymmärrä paremmin. He voivat silti kasvaa terveiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi, mutta on todellakin syytä käsittää, ettei lopputulosta katsota syntymäajasta. Joistakuista tulee vioittuneita aikuisia, jotka ovat koko lopun elämäänsä jotenkin toisten ihmisten riesana.

"Pennut ovat höpelöitä, koska eivät ymmärrä paremmin. Heistä voi vielä silti kasvaa terveitä ja tasapainoisia aikuisia."

Tästä muistui mieleeni muuan nuoruudenammatin esimiehentapainen, jonka ura surkeutui kauppakeskuksen järjestyksenvalvojaksi. Mitä sitten, morjestan ohimennessäni, koska se kuuluu hyvään tapaan. Tuohan ihan hätkähti, väänteli naamaansa ja kyttäsi perääni miedosti sanoen loukkaavasti. Sejasama, eteenpäin!

Vaikka siis nämä nuoruuteni ajan entiset ystävät apinalauman lain piiristä kernaasti halusivat toisin uskoa; absurdi kiinnostus henkilökohtaisuuksiin ei ole minulle sen paremmin Suuri Tuntematon kuin käsittämättömyyskään. Nuo itselleen rakkaat turhakkeet olivat siis kuin varjokuva nauramistaan tiina- tai taunotasalakeista.

He kyttäävät ilkkuakseen toisten vastoinkäymisille ja nautiskelevat riitelystä; naurajansa taas kernaasti teeskentelevät kaveria, mutta siirtyvät nopeasti toisaalle, jos eivät kohta ala tienata tai edes hyödy tästä jotain. Jos näitä upeita tyyppejä katselee pidemmän aikaa, menettää uskonsa ihmiskunnan tulevaisuuden valoisuuteen.

"Kansssaihmisten absurdi kiinnostus ei ole minulle Suuri Tuntemattomuus tai käsittämättömyyskään."

Verkossa et tosiaan aina tiedä, että kuka on kuka, mutta kyllä ihmiset ovat melkoisia tonttuja livenäkin. Lesoillaan kuin isompikin pomo, mutta oikeasti ollaan pelkkiä pelastuslaitoksen ensihoitajia firaabelissa tai kaupungin vuokra-asunnossa asuvia alemman asteen konttorirottia; ei, totuus heistä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Ihmekö siis, että tuokin mikäliene nyt kyttää blogissani; olipa sitten uudempi netin eläjä, tai entinen nuoruudenystävä kenet olin jo toivonut unohtaneeni? Kuvitteli kai, että täällä on hyvätkin herjat itsestään, jos ei vielä hänen Siitä Jutustaankin. Hutikuti. Totuus sattuu; taidattekin kaikkinenne olla liian mitättömiä edes noteerattaviksi?

Eiväthän jotkin tohelot ajoin edes erota minua etu- ja sukunimikaimoistani! Yhdet sekaannukset ovat liian ala-arvoisia julkisesti kerrottaviksi; toiset taas ovat täysin naurettavia. Joko unohtui sen utsiminen, että mille lehdelle teen, mitä ja paljonko tienaan? Ikäänkuin kertoisin moista netissä. Nekään eivät kuulu kenellekään!

"Kuvittelee kai, että täällä on hyvät herjat itsestään tai Siitä Jutustaankin. Hutikuti. Olette liian mitättömiä noteerattaviksi."

Eivät vain yksinkertaisesti ota käsittääkseen, että en minä kirjoita mitään käskystä ja tilaustenkin suhteen olen valikoiva. Eivät kai, koska vähemmän kuin terveestä uteliaisuudestaan huolimatta he eivät ymmärrä freelance- tai luovien alojen työstä ylipäätään yhtään mitään. Pitäkäähän työvuorolistoistanne kiinni, te uskolliset.

Päädyin siihen, etten enää viitsi verkkoportfolioni infossa mainita kaimoistani tai kehottaa vailla työasiaa olevia kulkijoita poistumaan. Jos näin joutuu tekemään, vastapuoli on luultavasti liian tyhmä hyötyäkseen opastuksesta. Huomaakohan hän mitään? Itse luulen, että moinen ei edes taitane tietää mitä portfolio tarkoittaakaan.

Samalla karsin sieltä myös pois persoonallisuuden kehitykseen liittyvät psykologiset termit. Kaikki ihmiskäsityksestä ammattiportfolion rakentamiseen olisi näet haluttu googletellen luntata netistä; ilman rahtustakaan omaa työtä. Pakko sanoa; ovatpa tosi rautaisia tulevia ammattilaisia! Tietäisi(vät)pä vain, että millä alalla.

Kyttäämisessä stadilaiset tai radanvarren nukkumalähiöläisetkään eivät lopulta ole peräkarjalan kirkonkylien vanhoja ukkoja parempia. Kaikki heistä voisivat hankkia itselleen oman elämän. Harrastukset ovat myös kivoja; niillä saa mukavasti ajan kulumaan. Tuonsortin uteliaisuus on ihan turhaa; se ei johda yhtään mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.