maanantai 10. elokuuta 2020

Minun kommenttini kahdesta videosta


                                                        (Video: Youtube)

Näin videon ensikertaa jo aikoja sitten, mutta poimin sen nyt kommentointiin, koska äsken yksi tuttu heitti minua linkillä Facessa. Voi miten vaivaannuttavaa katsottavaa; alallaolijat ottakaa opiksenne, alallaolemattomat taas voivat opiskella minkä raadannan takana turvallisuus toisinaan on.

Mitäs sitten, kun vastapuoli ei menekään veteläksi teleskooppipatukan avausäänestä, lopeta ensimmäiseen näpäytykseen ja toisesta putoa maahan itkien lohduttomasti sikiöasennossa? Että tekee mitä tekee, kävelee röyhkeästi pois sekä sitten alkaa vielä esittämään vaatimuksia kiinniottajan sukupuolesta. Kyllä näitä riitää, uskokaa pois.

Eli, jokseenkin aina, jos ikää on alle 30 vuotta, painoa vähemmän kuin sata kiloa ja työkokemusta alle 20 vuotta; joku takertuu niihin alkaen känkättää omiaan. Näin siksi, koska vähintään tapasit kielteisen poikkeuspersoonan tai pahimmillaan löysit suorastaan vakioriesan. Ei se välttämättä liity sinuun itseesi mitenkään.

Niin, siinähän sitä ollaan; yhtäällä on tehtävän vaihto, toisaalla alanvaihto, kolmanneksi voi antaa ulkopuolisen vaikuttaa itseensä asiattomasti tai neljänneksi ylireagoida oikein kunnolla. Tämän tapahtuessa kaikki ympärilläsi yleensä tekevät loukkaavia oletuksia, sekä ovat yhtämieltä vain siitä että sinä olet väärässä.

"Jos olet nuoren, kokemattoman tai heiveröisen näköinen, pianpa joku alkaa aukoa sinulle siitä päätänsä."

Ilmiö on yleismaailmallinen. Jotkut vastaavat samalla mitalla, toiset teeskentelevät etteivät mitään tapahtunut ja kolmannet käyttävät lainsäädännön mahdollistamia keinoja. Iso kuva jää kuitenkin usein näkemättä; kyseessä saattaa olla toistuva ongelmakäyttäytyminen. Se ei ole edes harvinaista; tämä on niin nähty.

Ja sitten joku mukahumaani kanssakulkija kuvaa, tallennuksen vielä käynnissä ollessa selittää asiaa ympärilleen kauniisti sanottuna ”näkemyksellisesti” sekä julkaisee videon alentavasti vihjailevan otsikon kera. Miten kukaan voi tietää saiko telarilla lyödä, jos muuta ei näytetä? Jollain; ei CSG:n järjestyksenvalvojilla, todellakin tuli ylilyönti.

Kyllä; voi olla perusteltua avata tkp ja tempaista mitään sanomatta, mutta se riippuu kiinniotettavan toiminnasta: toistan: tätä video ei meille kerro. Eivätkä asiat mene myöskään niin, että ensin pitää vähintään ottaa osuma leukaan ennenkuin ”saa tehdä mitään”. Pakenemastakin voi ottaa kiinni, eikä teon kiistäminenkään haittaa.

Videon ainoa hyvä pointti on, että jäädytettykin tilanne on tyhjää parempi. Kunhan apuvoimat ja poliisi on pyydetty, sekä Tukholman metron turvakeskus seuraa tehtävän kulkua. Korostan kuitenkin, että epäilty on irti, tarkastamatta eikä mitenkään hallinnassa; tilanne on yhä vaarallinen. Voi sattua pahasti. Monelle niin on käynytkin.


                                                         (Video: Youtube)

Sitten tullaan meren yli idemmäs; ollaan videon tekijän kertoman mukaan Turussa Skanssi -nimisessä kauppakeskuksessa ja Securitaksen mies suorittaa. Miten minulle tulee alun puheista sekä esiintymisestä ensimmäisenä mieleen englanninkielisissä maissa kiusallisen tavallinen Sovereign Citizen tai Freeman Of The Lands?

Hörähdän vaisuhkosti, kun nyt olenko kiinniotettu -jankkaaminen johtikin Siihen Itseensä. Sellaista voi sattua, jos yrittää kasata paineita turvallisuusihmisen niskaan; luulee hämmentävänsä häntä niin sanotuilla isoilla sanoilla tai selittää taltioimisesta. Siihen minulla on vain yksi sana; ÄLÄ.

Kannanotostani ei kuitenkaan ole johdettavissa ajatusta, että kiinniotto voisi muka olla joku inkvisitorinen interventio. Sillä, jos olen ihan rehellinen, valtuuksien isommaksi puhumista tai toisinaan suoranaisia lumekiinniottojakin tapahtuu kyllä; tällöin tilanteessa jokin haiskahtaa, mutta ollaan epävarmoja mitä pitäisi tehdä.

Sehän siinä vain on, että kuten videon päätesanatkin ilmentävät; kovin monet katsovat, ettei asia kuulu heille. Poliisi ei näe asiassa rikosta, lupaprosessia ei edes käynnistetä, syyttäjä pitää vähäisenä tai anteeksiannettavana sekä laillisuusvalvonta jättää tekemättä asialle aivan kaiken. Jos alat huutaa, saatatkin itse joutua putkaan.

"Jankkaaminen johtikin Siihen Itseensä. Älä kasaa painetta, yritä hämmentää isoin sanoin tai kerro alkavasi videoida."

Tämän videon perusteella en pidä selvitettynä vielä muuta kuin, että kiinniotto tapahtui, poliisi tuli paikalle ja lähti pois toimenpiteittä. Perusteista tai niiden puuttumisesta on vain videontekijän oma sana. No, toisaalta vartijaksi mainitun puhetaidot olivat hävettävän huonot, ja tullaan vielä tuollalailla ”takamatkaltakin”. Huh-huh.

On silti syytä ymmärtää, että yksityiset turvallisuuspalvelut eivät katoa mollaamalla; ylimääräiset konstaapelit tai tilaajan maksusta tietyssä paikassa työskentelevät virassa olevat poliisitkaan eivät tule takaisin enää koskaan. Koulutustakin on helppo osoitella sormella ja vaatia, mutta se on halpaa puhetta.

Halutaanko oikeasti parempia yksityisiä turvallisuuspalveluita; vai omia itselle valtaa huutaen niiden väitetystä huonoudesta? Sitä sopisi miettiä useampienkin, mutta älkää nyt viitsikö; kuitenkin kaikki kaiken aikaa kaikessa edistävät vain omaa lyhyen tähtäimen etuaan. Näin on; kadunpinnasta korkeimman vallan kamareihin asti.

Videot ja netti ovat tässä kaikessa vain kaksi uutta teknistä kotkotusta lisää; ne eivät sinällään tee asioista yhtään oikeutetumpia eikä asianosaisistakaan jalompia. Jokaisesta ei edes nouse kohua; vai, olitko muka kuullutkaan näistä kahdesta tapauksesta ennen tätä blogia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.