perjantai 1. toukokuuta 2020

Satsatkaa ennemmin lukkoihin ja telinevoimisteluun


(Kuva: Jari Kähkönen) Havainnekuva sattumanvaraisesta S-Marketista,
jota ei toivottavasti ole koskaan ryöstetty eikä ryöstetäkään.

Joensuun Siilaisten S-Marketissa on tapahtunut vappuaaton iltana ryöstö, tiedottaa poliisi ja ajoin sanomalehdeksikin mainittu Karjalainen piti parin rivin notiisiaan maksumuurin takana. Minä sanon ihan suoraan: jos ei ammattimainen turvallisuustyö kiinnosta, satsatkaa sitten lukkoihin ja telinevoimisteluun.

Turvallisuustyössä tärkeintä on tilannekuva, toiseksi tulee resurssointi ja kolmanneksi ennaltaehkäisy. On ehkä syytä muistuttaa, että tämän kolmikon on mentävä oikein; ne ovat keskinäisessä riippuvuussuhteessa eli yhden sortuessa muistakaan ei hevin tule mitään. Tai yhden pitää ponnistella kahden muunkin edestä.

Mitä kaupassa tapahtuu? Pelkistän tilannekuvan näin, koska yllätyksenä asiat tulevat vain jännityselokuvan katsojalle tai erittäin epätarkkaavaiselle ihmiselle. Päivittäistavarakaupan ryöstö ei ole ammattirikollisten suunniteltu keikka; kyllä se on lähes aina sekoitus jonkun syrjäytyneen omaneduntavoittelua ja röyhkeyttä.
"Turvallisuustyössä tärkeintä on tilannekuva, resurssointi ja ennaltaehkäisy"
Resurssoinnissa kyse on aina siitä, että maksaa pitäisi, mutta ei haluta. Jos halutaan, joko vaaditaan älyttömyyksiä tai tehtävän kanssa ristiriidassa olevia ja toimenpiteen vaikuttavuutta heikentäviä asioita. Pitäisikö S-ryhmän piirien autoissa ehkä olla pilliajoluvat tai lyhyen ja pitkän aseen asekaappi tykötarpeineen?

Laitoin blogilleni pilkkaavan rajalla kulkevan haastavan otsikon, koska ennaltaehkäisy sortuu jokseenkin täydellisesti ellei liikkuva vartiointi tavoita kohdetta niin nopeasti, että sillä olisi vielä jotain merkitystä. Siis muutakin merkitystä kuin päästä sanomaan:"Kyllä täällä painike on ja hälytysvalvontapalvelu myöskin."

Että on jonkun syy, kun asiat menevät pieleen ja ihmiset ensin pelästyvät sekä sitten suuttuvat. Tai joku on naurettavana, kun ”ei tehnyt mitään” ryöstössä. Sanon nyt ihan suoraan: jos keskeytät käynnissä olevan ryöstön, ole valmis ampumaan tekijä liikunta- tai taistelukyvyttömäksi. Muuten voit pitää suusikin kiinni.
"Pitäisikö S-ryhmän piireissä olla pilliajoluvat tai lyhyen ja pitkän aseen kaappi tykötarpeineen?"
Paikallaolevan vartioinnin on ensin huolehdittava hälytyksen tekemisestä, sitten varauduttava tekijän tunnistamiseen ja vasta kolmantena tulee ensimmäinen aktiivitoimi eli mahdollinen viivyttäminen. Neljäntenä on rikospaikan hallinta eli todistajat, jäljet tai tallenteet. Kiinniotto tulee aivan viimeisenä, jos se sopii tilannekuvaan sillä hetkellä.

Minä saan pilkata. Kuuntelin nuorena vartijana kaikentietävien autonasentajien typeriä ”mitä sä sitten teet” -kysymyksiä, vartijaa leikkivien vahtimestareiden kompia missä olisi pitänyt hulluimmillaan käydä paljaskäsin luotiasetta päin ja väheksyntää jokasorttista. Niitä laukoivat idiootit, jotka eivät oikeasti halunneetkaan mitään käsittää.

Minun olisi pitänyt joutua selittelemään, menettää arvokkuuteni pinnani polttaen tai paljastua tietämättömäksi. Wanhan Wartioimisliikelain aikaan valtani oli vähä, varusteet puutteelliset tai itsemaksetut sekä univormukin jokseenkin huono; vaan silti kokonaisuus teki minusta kadehdinnan kohteen ja kampattavan ”kiiltävänapin”.
"Saan pilkata. Kuuntelin nuorena kaikki typerät kysymykset, kompailut ja väheksynnän jokasorttisen."
Vartija voi puuttua ryöstöön kaupassa sisällä, jos hän itse katsoo sen oikeaksi valinnaksi. Kiinniotto on yhä oikeus eikä velvollisuus; kukaan ei voi määrätä käyttämään voimakeinoja. Jos olisi ja voisi, tulisi varustamis- sekä varusteiden käyttämisvelvoite; mentäisiin myöskin YJT:n puolelle niin että heilahti.

Siksi en voi muuta kuin kirjoittaa tällä otsikolla. Kassa on pidettävä kiinni, jos ei käydä kauppaa; uhkatilanteessa se on heti suljettava. Rakenteiden sekä lukituksen on hidastettava rahoihin kiinnipääsyä. Hyvät jumppataidotkin pääsevät oikeuksiinsa; muuten ei voi poistua livakasti nykymallin umpiperäkassapisteestä uhkatilanteessa.

Suur-Lontoon poliisin slangissa on iänkaiken tunnettu Canteen Cowboy, joka ei todellakaan ole mairitteleva kunnianimi; älkää siis nyt ainakaan sellaista pohjoiskarjalaisiin kauppoihin olemattomalta ratsultaan jalkauttako esim. turvamyyjänä. Jos eivät turvallisuuspalvelut kelpaa, satsatkaa kunnon lukkoihin ja telinevoimisteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.