sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Sano se suoraan tai epäsuoraan, samapa tuo, kunhan ajattelet

Kysypä itseltäsi; montako minuuttia putkeen sinua kuunnellaan ilman aiheen vaihtamista, höhöhöö-luokan mukanokkelaa sanaleikkiä tai suorastaan paikaltapakenemista? Se kertoo paljon, mutta ei välttämättä imartele. Opitpahan katsomaan tarkemmin, että keille viitsit vast’edes ajatuksistasi kertoa.

Keskimäärin ihminen on tuuliviiri, jolla on aina noin kahdet mielipiteet; omansa sekä ne mitkä vaihdetaan vastaamaan kulloisen kuulijan tarpeita. Naurettavuus on pikkuseikka, jos ottaa huomioon, että se taas joka näin ei tee; on luultavasti vähintään epärehellinen ellei persoonallisuudeltaan tasapainoton tai suorastaan jotenkin sairas.

Ihminen on näet sosiaalinen eläin, jolla on ihmisyytensä vahvistuksen saamisen tarve. Tätä hyväksikäytetään kaupallisesti leikkisästi sanoen ”tervehtimisfasismilla”, jossa asiakaspalvelijaksi väitetty ottaa katsekontaktia ja lausuu tervehdyksen; mitäpä ei tehtäisi, että asiakkaaksi luultu ostaisi vielä jotain lisää.

Kulutan, olen siis olemassa; näin saattaisi joku itseään nokkelaksi luuleva puolisivistynyt sanailla. Miksei? Työnjako eriytyy, työntekijöiden määrä vähenee sekä jokseenkin kaikki mitataan rahassa; moniko enää saattaa naama vakavana väittää tekevänsä työkseen jotain merkityksellistä. Jostain se vahvistus pitää saada.

Tuollainen eläjä näet pitää niin sanottuja ystäviäänkin oman erinomaisuutensa osoituksina, mutta ottaa itseensä kun he kaikkoavat tosipaikan tullen. Voi perhe, jos sellainen on. Enää ei ole kaukana kuvitelma, että jotain lukemaan vaivautuessaan olisi muka oikeutettu harmittomasti ajatukset muualle vievään hupiviihteeseen.

Älä siis ihmettele, jos joku; kuin ei älyä vitsiä, loukkaantuu koska luulee sen kohdistuvan itseensä. Se on yhtä tavanomaista kuin nauraa, jos luuli kuulleensa vitsin vaikkei ymmärtänytkään; hän ei kai puolestaan halunnut loukata kertojaksi kuvittelemaansa. Kaikkea tapahtuu, mutta minkä pirun takia juuri minulle; sitä pohtii.

Ei voi tietää. Yhdelle olet pelkän naamailmeesi perusteella ikävä tai suorastaan vaaratekijä; toinen kuvitteli sinua empaattiseksi tyypiksi, joka jaksaa kuunnella vaikka koko elämäntarinan...Ja sitten vielä vähän lisää. Jotkut ihan oikeasti järkyttyvät tai loukkaantuvat, kun toteutunut todellisuus ei vastannutkaan luuloja.

Ajattelitpa kauniisti tai rohkeasti; ne saatetaan silti sivuuttaa lukematta. Olitpa suora tai epäsuora; totu siihen, että vastaanottaja käsittää sen miten käsittää. Ainakin luuli käsittäneensä. Siksi ajatuksiaan ei kannata kynämiehenäkään ottaa turhan vakavasti. Ne muuttuvat kyllä; keskeisintä on huolehtia ajattelu- ja itseilmaisukyvystään.

Olet suurinpiirtein oikealla tasolla, jos ajatuksia tai niiden edelleenkehittelyjä riittää niin kasvotusten jaettavaksi, sosiaalisessa mediassa kerrottavaksi kuin ylöskirjoitettavaksikin. Mitäänsanomattomat törisijät alkakoon demareiden rivikansanedustajiksi; pomottavat jihuu-ukot luulokansallismielisiin pikkupuolueisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.