lauantai 7. maaliskuuta 2020

Karhutiimi elämöi, nosti kämmentäns’ ja...heitti hästägin?


                        Video: Youtube/Ne Luumäet/Myymäläetsivä vauhdissa.

Anteeksi kansallisrunoilija Runeberg; en voinut mieltäni malttaa. Otsikko ostaa paikkansa, kun joku Karhutiimistä kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että hässäkkä näkyvä valvonta sucks; s-sana muuten tarkoittaa kiltistikin sanottuna pahalle haisemista. Onko keksitty uudelleen tuli vai pyörä? Ei. Myymäläetsivä!

En tunne Karhutiimin vastuuhenkilöitä enkä tiedä minkä ikäisiä he ovat; tuliko itse oltua myymäläetsivätoimistossa töissä, tai tiedetäänkö mikä sellainen oikein olikaan silloin joskus. Tietänevätkö edes, että myymälävartiointi kaikkinensa on vähintään 50-70 vuotta nuori käsite? Eipä ainakaan sille näytä.

Ikäheitto syntyy, koska omat toimijat ovat vanhempia kuin ulkoiset. Minä sanon nyt molemmista yhteisesti myymälävartiointi ja tarkoitan turvallisuuteen liittyvää tekemistä kaupassa. Sitäkin, jos turvatekniikkaa tarkkailee elävä ihminen, joka tekeekin jotain asialle, kun havaitsee poikkeaman tai väärinkäytöksen.

Sitäpaitsi, ihan aluksi ne morkatut valvontakamerat surrasivat yksinään ja kuva meni jossain telekomerossa pidetylle nauhurille; kasetteja ei kukaan edes katsonut ellei selvitelty jotain epäkohtaa jälkeenpäin. Ja tuskin ne niin paljon ovat siitä edistyneet, että suorittaisivat jo poistoja tai kiinniottoja itsenäisesti koneälyllään.

"Tuskin valvontakamerat suorittavat nytkään poistoja tai kiinniottoja"

En tiedä, että mistä yrityksen nettisivuilla julkaistun tekstin vääntänyt repi niin sanotun näkyvän valvonnan. Suomessa sellaisella ei pitkälle pötkitä; tosipaikan tullen on joka vartijan tultava ulos pullohuoneesta ja jätettävä pahvipuristin, kun pitää mennä hätiin. Tai ainakin ajaa paikalle tuotantoautolla, jos puhelimeen soitetaan.

Epäilen, että käsite on amerikanismi, jonka keksi joku ylimielinen ja yhteistyökyvytön poliisilaitoksen pomo, koska yritti pakottaa sikäläiset vartijat perääntymään kiinniotto-oikeudestaan. Tai sitten se syntyi roistovartioimisliikkeessä, joka ei varusta, kouluta, miehitä työvuoroja ja ennenkaikkea vastuuvakuuta oikein. Tosihienoa?

Laurean lehtorin sitaatti on saada minut heittämään tiiliskiven, mutta sellaista ei ole kädessä; sitäpaitsi mokoma murikkahan särkisi oman ikkunani, joten unohdetaan se. Juuri tuo selkäydinajattelu riivaa pahiten palvelubisnestä ylipäätään ja erityisesti vartiointia. On niin ihana saada valittaa ja nähdä ihmisen ”tekevän jotain” asialle!

"Selkäydinajattelua: valittaja haluaa nähdä asialle tehtävän jotain"

Siihen ei tule vastalauseita, että kaupan henkilökunta havainnoi ja toimii. Siitä vaan. Sanoisin tosin tällä kokemuksella ja tietämyksellä, että myymälävartiointi on olemassa, koska niitä ei yksinkertaisesti nappaa. Ja vartijaako nappaa? Ei välttämättä. Tyhjällä tyhjän saa; vai miten se latinismi nyt taas menikään.

Siitä ollaan yhtämieltä, että kunnollinen siviiliasuinen myymälätarkkailu on parasta. Miten on; onko se Karhutiimissä vain kiertoilmaisu kärryhuoltotehtäville siviilivaatteissa? Tai soittaako K-Supermarketin myyjä etsivälle, jos asiakas valittaa kärryjen vaihtuneen; vanha vahtimestari kun on niin äksy, että ei sille uskalla edes puhua.

Toivottavasti kukaan ei ainakaan luule, että ammattitaitoinen myymäläetsivä seisoo tumput suorana, jos liikkeessä alkaa rähinä? Ei ainakaan historiallisesti seissyt, mutta lähimenneestä en vanno mitään. Joku omituinen historialle keskisormea näyttelevä kehumisensekainen paisuttelu niiltä on kyllä selvästi päässyt tuossa firmassa.

"Myymäläetsivä ei seissyt tumput suorina, jos liikkeessä alkoi rähinä"

Niinikään olen samaa mieltä, että ei myymäläetsiväksi tuosta vain aleta; nimittäin tulokselliseksi sellaiseksi, joka ehkäisee ja palauttaa paljon hävikkiä, tai jolla on iso kiinniottomäärä. Joistain voisi tulla, mutta useimmat eivät pitkään jaksa stressaavaa ihmisläheistä seisomatyötä, josta saa kovin vähän palkkaa ja huonon kohtelun.

Sitä minä ihmettelen Karhutiimin markkinointiviestinnästä, että ettekö te puheista huolimatta itse usko omaan tuotteeseenne, vai mitä tuo omituinen viittaus Vartiointialan työehtosopimukseen oikein tarkoittaa? Jos ei ole ulkopuolisia työllistämätön yksinyrittäjä, joka kuuluu ammattiliittoon; kirjoitus on manipulaatiota.

Työläinen on aina helposti korvattavissa. Kun hän lähtee, työt jäävät; niitä tulee vain tekemään joku toinen. Yrittäjällä tai yritysjohtajalla taas ei pitäisi olla tätä ongelmaa, koska tavanomaisen viisauden mukaan hän on se kuin ottaa ja jättää työläisiä. Sellaisille luova läpänheitto on tärkeintä; toisinaan se on jopa itsetarkoitus.

"Luova läpänheitto on tärkeintä; toisinaan se on jopa itsetarkoitus"

Ammattiliittoa mielistellään toivoen kunnon palkankorotuksia ja oheistyön kieltoa. Viranomaisia pokkuroidaan, ainakin edessäpäin. Työläisille sanotaan mitä vain, kun tunnit yleensä vähenevät ja työkalut ostatetaan itsellä. Kauppiaalle vastataan kyllä; kysyi se mitä tahansa. Ja asiakas on aina oikeassa, etenkin jos se valittaa.

Jäin siis ihmettelemään, että eikö Karhutiimissä tunneta sopimusvapauden käsitettä? Kyllä he voisivat maksaa työntekijöilleen ihan pätevyyden, itsenäisyyden ja suorituskyvyn mukaan eli enemmän kuin tessi määrää; se tosin vaatisi, että myös palveluista laskutettaisiin yhtä hyvin. Melkoista solidarismoa, pakko sanoa.

Tai sitten tuntemattomista syistä toivotaan ammattiliitolta vetoapua, jotta Karhutiimi ei rutistuisi kuoliaaksi halpaa ja huonoa myyvien isojen firmojen väliin; työn hintahan vaikuttaa niihinkin. Saattaisivat saadakin? Kun Turvan ja Pamin henkilö- sekä henkilöstövalintoja tai linjauksia katson, en ajoin ymmärrä itsekään mitä kuva esittää.

"En ajoin ymmärrä, että mitä Turva ja Pam oikein esittävät"

Kyllä myymäläetsivissäkin oli huipputekijät, jotka eivät palkoistaan valittaneet, sekä tekivät komennustöitä valtakunnallisesti. Sitten oli tavisten enemmistö, joka sai taulukkopalkkaa; he huokailivat syvään itsekseen kiertäessään tavarataloa ulkoa ympäri virhetikin jälkeen, kädet taskuissa. Huonot taas hävisivät vähin äänin pois.

Pitäisikö myymäläetsivän olla jokatytön ja -pojan toiveammatti kuten Karhutiimissä toivottaneen? Maailma ainakin muuttuu; pakotetut, rangaistukseksi pois siirretyt ja ylitottelevaiset ovat tänään poissa. Tilalle tulivat liian nuoret univormun häpeäjät, jotka kuvittelevat olevansa poliiseja. Että tiedäpä häntä; mistä edistyksen voi havaita?

On kaksi mahdollisuutta vakuuttaa, esiintymisellä ja tuloksellisuudella; missä luulet kohta olevasi, jos ne ovat epäsuhdassa keskenään tai peräti kumpikin ontuvat? Sitä sopisi miettiä, kun seuraavaksi joku taas kerran sanoo turvamyyjä. Ei yksityinen turvallisuusala ole itse läheskään syytön omaan surkeudentilaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.