tiistai 10. maaliskuuta 2020

Automarketin turvallisuus


(Kuva: Jari Kähkönen) S-Marketin aukioloaikoja muutettiin, mutta
valaistuskeskuksen kello-ohjausta taas ei oltu muutettu ennen-
kuin vasta nyt. Tämä on vuosia vanha arkistokuva.

Yhteiskunta muuttuu ja se heijastuu turvallisuuteenkin. Ei 2020-luvun automarketin turvallisuutta voi hoitaa kuin 1980-luvun keskustatavarataloa. Onko oppimishalukkuus ja sitoutuneisuus kunnossa vieläkään? Ei enää, jos on saanut koskaan; saa mitätöivästi töksäyttää ”ei meille tälläistä, tämä häiritsee”.

Aukioloaikana on useimmiten tainnut käydä niin, että järjestyksenvalvojan asettaminen jäi hakematta. Ei vartijoissa ole sinänsä mitään vikaa, mutta sitten pitäisi pysyä hyvin tiukasti palvelut ostaneen omaisuuden vartioinnissa. Sanohan, tiedätkö edes moniko vartioimisliike käy tekemässä jotain automarkettisi seinien sisällä?

Niinpä. Perinteisesti tässä käy niin, että palvelualojen tolkuton henkilövaihtuvuus, perehdytyksen tempoileva sattumanvaraisuus ja jonkunsortin paineenalaisuus johtavat ongelmatilanteisiin. Ihmiset näet tunkevat, änkevät, selittelevät ja valehtelevat paikoin paljonkin, jos vain jotain kyllin pahasti haluavat.

Jollain on ainakin omasta mielestään hätä, toisella kiire ja kolmas puhuttelee kuin oltaisi hänellä töissä vaikkei edes maksa palvelusta. Niin, oikeastihan asiat olivat huomattavan maanläheisellä tavalla epäkriittisiä arjen pieniä yhteentörmäyksiä. Säännöt ovat hukassa ja päätöksentekokykyä ei kai ole koskaan ollutkaan.

"Säännöt ovat hukassa ja päätöskykyä ei kai ole koskaan ollutkaan"

Hätä tuli, kun asiakas sanoi, että ihan kauheeta. Kiire on, kun ei osata hoitaa avaimia ja hälytyslaitekoodeja; sekä ei joko tiedetä tai uskota omia työaikoja, joiden puitteissa ne eivät ole tarpeen. Puolen maailman johtajia ja toisen puolen omistajia ei kiinnosta; hän tuli paikalle eli ovet auki. Hän mitään laskujakaan maksa; se on sinun ongelmasi.

Tiedätkö edes keillä on mitään asiaa automarkettiisi mihinkin vuorokaudenaikaan? Tällä viittaan sulkeminen-yötila-avaaminen -taitekohtiin, joissa voi kaikkein helpoiten tulla kielteisiä yllätyksiä turvallisuuden suhteen. Ja mitä tehdään, jos asiat eivät menekään niinkuin piti? Täällä piti vissiin olla joku vartija.

Anastuksia tehdään verrattomasti enemmän valoisaan aikaan aukiolevassa automarketissa kuin keskellä yötä kilikalina, mutta kysymys on aina tämä: kuka tätä tilaa oikein hallitsee. Jos sinä et päätä, että onko kauppa kiinni vai auki, ja kuka sinne kiinniollessakaan pääsee; joku toinen kyllä päättää asian puolestasi.

"Jos et päätä onko kauppa auki, joku toinen kyllä päättää puolestasi"

Aukiollessa hallinta on hieman epäsuorempaa; epätoivottujen käännyttäminen ovelta tai poistaminen sisältä ei ole ihan helppo juttu. Joillakuilla on liian suuri tarve noudattaa ohjeita jo ennen kuin ne on edes annettu ja toiset taas haluavat valtaa seurauksista piittaamatta; sen vaikeampi ei ole tällä rastilla epäonnistumisen syy.

Oikea teknisten ja henkilöllisten turvallisuusjärjestelyjen yhdistelmä olisi parhautta, mutta tämänhän ratkaisevat kiinnostuksen olemattomuus sekä rahan vähyys. Eli oli vanhat avaimet, heikot rakenteet, hälytyslaite sekaisin, kamerat ovat mitä ovat ja yksi vartija tulee autolla jostain kaukaa. Niin, sitten tuli oikea hälytys keskellä yötä.

Tulitko yllätetyksi? Ehkäpä. Kantasuomalaiset moniongelmaiset päihderiippuvaiset ulkopuolisuudessa eläjät tekevät taviskilikaleja; niissä viedään autosta radio+näkyvät arvoesineet, sekä rakennuksesta se mitä käden ulottuvilla oli. Vääntäjien eli oikeiden murtovarkaiden ammattikunta on mennyt, eläköitynyt ja kuollut pois.

"Oikeiden murtovarkaiden ammattikunta on poissa"

Rajat ylittävän rikollisuuden kanssa on vähän vaikeampaa. Olen poliisin pressissä kysynyt, että monessako sen sarjan keikkapaikassa oli hälytyslaitteet ja oliko niistä hyötyä. Sekä, että kuinka kovia tekijät olivat vereksenä kiinniottavan näkökulmasta. Ei sieltä yleensä tule kovinkaan kummoisia vastauksia.

Helposti jäljelle jää vain somen puskaradioiden kummallinen varoittelu ja kuvanjako, joka ei välttämättä ole edes 50%:tin tarkkaa. Mutta sellaista se tuppaa olemaan siellä Suomen harvaanasutulla puolella, josta poliisi on jo aikaa sitten lähtenyt pois ja yksityisiä turvallisuuspalveluita ei välttämättä ole oikeasti koskaan ollutkaan.

Sittenkö sinä sen maailman muutoksen vasta konkreettisesti tajusit, jos automarkettisi lasissa on reikä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.