maanantai 2. maaliskuuta 2020

Kansanmiehet ja hyypiöt heidän joukossaan


(Kuva: Jari Kähkönen) Maailma näyttää täysin toisenlaiselta kansanmiesten
tarinaringistä kuin eliitin asemista katsottuna.

On sitä maailma aikaansa päässyt, jos nyt fasistitkin ovat demokraatteja. Tai sitten joillakuilla höpsöliineillä on pahemman kerran hukassa niin tieto kuin ymmärryskin suomalaisesta kansanluonteesta. Moistenko olisi muka annettava koko maata johtaa? Ei tule kuuloonkaan; he nyt eivät vielä hallitse täysin omaa itseäänkään.

Suomen kansa on jokseenkin nihilististä. Mihinkään se ei muka usko ennenkuin saa selkäänsä tai kyllin raskaiden taloudellisten uhrausten taakka toisin raamittaa. No, ainakin pinnallisesti otettuna; omaneduntavoittelu, kohtalonpalvonta, vahvempansa kaveeraaminen ja heikompansa sortaminen kukoistavat. Sanallasanoen opportunismi.

Mitään ei tiedetä tai jos periaatteessa tiedetäänkin; tieto ei ole saatavilla. Siispä paikallinen tapa on joukkoistaa asioiden pohdinta, joka samalla palvelee keskeisenä sosiaalisen kanssakäymisen ja huvin muotona. Se muuten sitten onkin piiri, johon julistajilla tai oppineilla ei ole asiaa; öykkärit sekä ilkeämielet ovat kyllä tervetulleita.

Senkun kävelet vain joukkoon, ei ole tarvis kysellä lupia tai itseään esitellä. Jos jutunaihe ei miellytä, vaihda se paremmaksi. Keskeytä, mutta älä pyydä anteeksi. Puhu päälle ihan vaan rohkeasti; suotta odotat suunvuoroa, täällä ei ole puheenjohtajaa. Hupaile, puhu potaskaa, mene henkilökohtaisuuksiin; sejasama. Kaikki käy.

Oppineet tai julistajat saavat nähdä, että moiseen piiriin erehdyttyään on tarjolla vaihtoehtoina vain turpaan lyöminen, pakoonjuoksu tai niille sijoilleen kaatuminen; olla ohjelmanumero, jolle paikalleolijat nauravat sydämensä kyllyydestä. Toisinaan näitä pöllipinon päässä kasvaneita tulee vastaan kaupungissa ja internetissäkin.

Tässä ikiaikaisessa yhdistetyssä joukkoistetun pohdinnan ja sosiaalisen kanssakäymisen muodossa ei välttämättä olisi mitään pahaa, jos lähtokohdistaan puhuttaisiin totta sekä maltettaisiin olla äänestämättä totuudesta. Silloin puhde omalta osaltaan lisäisi tietämystä ja tekisi osanottajistaan parempia ihmisiä.

Niinikään öykkärit ja ilkeämielet pitäisi joko panna aisoihin tai karkoittaa, mutta se on niin paljon toivottu, että hyvä kun naama pysyy pokerilla seuraavaan pisteeseen asti. Millainen kansa, sellaiset johtajat. Ei tarvitse kulkea yhtään tätä syvemmälle kansanluonteeseen nähdäkseen, että miksi populistiselle politiikalle on kannattajansa.

Moisia villitsemään löytyy niin kaltaisensa, öykkärit, ilkeämielet kuin ’kansanoppineetkin’. Kierre on periaatteessa ikuinen. Aallon loppupäässä ne joko riitelevät itsensä olemattomin johtavan karismaatikon ympärillä tai tulevat menestyksen myötä liian herrojen kaltaisiksi, mutta seuraava voi olla tulossa koska tahansa.

Siispä fasistinkin kanssa tehdään yhteistyötä, jos sillä on valtaa eikä väistämätön vallasta putoaminenkaan vielä toisin todista. ”Asioiden pitää hoitua” sen jälkeenkin, jos vastapuolen on turpaansa saatuaan ollut pakko muuttua ex-fasistiksi; näin saadaan kuulla aitojen suomipoikien puhuvan, väitän minä.

On ymmärrettävä olla tuomitsematta koko elämänmuotoa, vaikka kehittymättömyys ja toiminnan sattumanvaraisuus ovatkin ongelmallista. Siksi puhujien, edustajien, kirjoittajien ja muiden vastaavien onkin pidettävä totuudesta kiinni vähintään niin hartaasti kuin on perinteisestikin; ellei vast’edes olla vielä sitäkin tiukempia.

Kyllä niin sanotuissa kansanmiehissä on vielä tätäkin pahemmat tapaukset; eräät ovat ulkopuolisuudessaan ja osattomuudessaan sortuneet eksistentiaaliseen raivoon, joka taas tekee heistä suurinpiirtein yhtä hellyttäviä kuin kouluampujista. Sellainen voi haluta lievittää tuskaansa politiikallakin, mutta älköön silti koskaan saako oikeaa valtaa.

Perussuomalaisuuden keskeisin haaste näyttää tällä hetkellä olevan samaan aikaan torjua julkifasistit ja ylläpitää keskiluokan tai itseään sellaiseksi luulevien pelkoa&vihaa. Kansanmiehet taas halla-aholaisuus näyttää sivuuttaneen; se pitänee heitä itsestäänselvyytenä, minkä mukana pitämiseen ei tarvitse uhrata voimavaroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.