tiistai 24. maaliskuuta 2020

Minuuttien myytti


(Kuva: Jari Kähkönen) Ei tämä ollut koskaan minun työsalkkuni.
Taisin ajatella tekeväni ruudusta joskus jotain portfolioon kuvaa-
maan ammatillista siirtymääni.

Joensuun Prismaan murtauduttiin aiemmin tässä kuussa. Tarkastelen nyt muutamia epäkohtia, jotka havaitsin kyllä tuoreeltaan; vaan mistä silloin vaikenin. Olenhan kynämies; en enää järkeile, etten saa arvostella, jos en ollut siellä itsekin eli "lampsinut mailia hänen maihareissaan". Saan jälkiviisastellakin.

Poliisi on voinut olla paikalla minuuttien sisään, kuten se itse sanoo. Tarkka tieto on hätäkeskusjärjestelmässä, johon en välitä yrittääkään pääsyä, koska kirjoitan itselleni eikä tämä ole rahakeikka. Mutta se ei ole koko totuus asiassaan, sallikaa minun nauraa vedet silmissäni mokomalle ajatuksellekin; ei totisesti ole.

Sisäänmeno rakennuksen pohjoissivun ruokaravintolan ikkunasta vaikutti aluksi järjettömältä, mutta arvioni muuttui, kun poliisi julkaisi valvontakameran kuvat. En liioin osannut Prisman pohjapiirrosta ulkoa, mutta kun kyläläiset eräänä iltana hamstrasivat perunat loppuun kaupasta; katsastin tilanteen ohimennen paikanpäällä.

"Minuuttien paikalletuloaika ei ole koko totuus asiassaan"

Siispä; ruokaravintolan liikehuoneisto ei ole ollut täysin eheä. Laskettavien kaltereiden muodostaman oven kulmassa oli avoin kohta, joka ”ummistettiin” päivittäin laittamalla tuoleja riviin, kun paikka suljettiin. Lisäksi valvontakameran kuvat näyttivät juoksennellun pitkinpoikin Prisman sisätiloja.

En tunne mokoman pikajuoksun tarkkaa maalia, mutta tohdin heittää arvauksen, että kuvissa näkyvin kantamuksin minuuteissa sisäänmenoreiällä olisi jo ollut vastaanottokomitea odottamassa; teleskooppipatukoiden kunniakuja valmiina. Niin kovakuntoinen, ketterä ja nopea ei ole kenkään, että olisi voinut ehtiä pakoon.

En ole viitsinyt selvittää, että mihin Prisman hälytykset menevät. Jos tietäisinkin sen, vaikenisin; näin tekisin siihen asti, että etsityt tekijät ovat tutkintavankeina ja olisin varmistunut vuoksensa tehdyistä turvallisuusjärjestelyjen tiukennuksista. Todennäköisesti tämän keikan hälytys ei ainakaan mennyt suoraan hätäkeskukseen.

"Siinä ajassa vastaanottokomitea olisi jo ollut valmiina odottamassa"

Olen varma, että niin nopeaa päivystäjää ei olekaan, jolta keikka lentää millään lähetteellä suorittajalle alle minuuttiin. Siitä puhumattakaan, että ensin katsotaan kameroita etäkäytöllä, luetaan hälytystietoa ajatuksella, selvitellään oman suorittajan sijaintia ja vielä siirretään tehtävä eteenpäin seuraavaan päivystyspisteeseenkin.

On minulla arvaus siitäkin, että kuinka paljon aikaa kokonaisuutena hälytyksestä paikalletuloon asti on täytynyt vähintään mennä, mutta siitä vaikenen nyt. Pidän pienenä ihmeenä, että tällä suorituksella olisi voitu tehdä veres kiinniotto. Asioihin ei yksinkertaisesti oltu varauduttu oikein ja siksi rahkeet eivät riittäneet.

Onnistunut rikos perustuu oikeaan röyhkeyden ja suunnitelmallisuuden yhdistelmään. Kaikkea ei tiedetä eikä edes kannata yrittää selvittääkään, koska se nostaa osaltaan kiinnijäämisriskiä. Mitä siitä, jos yöllä karkaa saaliin kanssa, kun edeltävät tyhmät kysymykset vievät jo seuraavana päivänä nokakkain rikostutkijan kanssa?

"Onnistunut rikos perustuu röyhkeyteen ja suunnitelmallisuuteen"

Ja kuinka keikka-autolla on voinut ajaa ennen tekoa Valtatie 6:lla rekisterikilpi peitettynä; se kertoo, ettei edes liikennepoliisi toimi enää. Sama, joka joskus paluumatkallaan leikkii hälytys- ja valvontapartiota valikoiduissa taajamissa. Tästä muodostuu todella ruma kuva poliisin resursseista Pohjois-Karjalassa.

Rikollisuutta aliarvioidaan. Päissään kavereilleen tai pukilla partnerilleen leveilevät tekijät, joiden puheet tarttuisivat tiedottajien korviin, ovat vähenemään päin. Mitä sitten kun asialla eivät olekaan epätoivoiset töhöamatöörit tai päihderiippuvaisina tutisevat moniongelmaiset? Silloin rikollisuus liikkuu aivan toisella tavalla.

Ennaltaehkäisyyn pitäisi siis satsata; vaan kuinka ihmeessä se onnistuu, jos vartioimisliike on jotenkin toimintavalmis yhtenä aikana ja muulloin päivystää nukkuen vuoteessa kotona? Väitetysti vailla kysyntää olleen ja siten järjestämättä jätetyn palvelun olemattomuus on kyllä aika huono vitsi. Tyhjännyhjäys!

"Ennaltaehkäisyyn pitäisi satsata, vaan kuinka ihmeessä?"

Kaikki katselevat toisiaan, sekä toivovat parasta ja pelkäävät pahinta? Sen ihmeempi ei ollut minuuttien myytin syntysyy. Vihonviimeksi koetetaan antaa turvallisuusjärjestelyistä paras mahdollinen kuva ulospäin; sitä tein itsekin joskus ennen. Tilannetta pidetään hallinnassa niin intensiivisesti, että samalla sen surkeudelle ei tehdä mitään.

Voihan sitä kylmennyttäkin murtoa jälkeenpäin tutkia esimerkiksi tietolähteitä seuraamalla, ja saada sitä kautta selville jotain mitä katsoa tarkemmin. Mutta lähes kaiken muun jo mentyä ensin pieleen, se on kyllä jokseenkin ohut mahdollisuus/heikko toivo. Toivottavasti viisaus löytyy edes nyt jälkikäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.