lauantai 19. lokakuuta 2019

Ihmisarvo meni rikki ja maailmankuva lensi pellolle?

Tjaa-a, mitähän Yle Joensuun Anton Rinta-Joupin päästöistä(1,2,3) sanoisi? Ovat ne nimittäin niin heikosti faktoihin tukeutuvaa äärinäkemyksellistä olemattomien ongelmien puolipilkallista liputtelua, että kuinka ihmeessä julkisen palvelun median uutisissa voi tuollaista julkaista. Moniäänisyys ja -puolisuus ovat hyve, mutta rajansa niilläkin.

Toimittaja voi olla tietämätön siviili, joka ei ymmärrä yksityisestä turvallisuusalasta mitään; tästä ei kuitenkaan seuraa, että hänen näkemänsä tai kuvittelemansa voi sellaisenaan yleistää. Vai vielä mainostaa? Sanotaanko Ylen OTS:ssa, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia paitsi vartija, jos joku höpelö luuli häntä aseelliseksi?

No, noin tollon otsikoinnin jälkeen ei toki voi kuin odottaa, että mennään videoon asekoulutuksesta, joka ei kuulemma lisää yleisön edustaja Rinta-Joupin turvallisuudentunnetta. Kuule, jos sinä uhkailet vartijaa ja hän vetää siksi aseen esiin, sinun tuleekin pelätä; muistuu taas totteleminen mieleen, eikä tule henkilövahinkoja.

Siitä puhumattakaan, että jos jutun aihe on olevinaan vartijoiden aseenkannon tosiasiallinen olemattomuus; missä yleisön edustaja Rinta-Jouppi voi sellaista OIKEASTI nähdä ja sitten alkaa pelätä? Kävikö kuin Pikku-Kallelle vitsissä; todellisuuteen törmätessä meni ihmisarvo rikki sekä maailmankuva lensi pellolle?

Poliisiammattikorkeakoulun ylikonstaapeli esittää pelkkää yksittäisen poliisimiehen luuloa, että kuinka vartijan aseen kaliiperi ja toimintatapa on ehkä voitu joskus määrittää. Silloin, kun laki ei vielä säännellyt kaikkia voimankäyttövälineitä, ja itseomistettua ainoaa asetta kannettiin omalle nimelle kirjoitetulla hallussapitoluvalla.

Rinta-Jouppi ei edes ole vaivautunut lukemaan loppuun linkkaamiaan vanhoja juttuja, joista...hahahhaa...ydinvoimala-aiheisessa olisi kerrottu tukiaseesta. Katsos, kun esimerkiksi pistooli riittää vain tietynlaisiin, asteikon kevyemmästä päästä oleviin aseenkäyttötilanteisiin. Äsh. Tätä kukaan sellainen lue, joka tajuaisi. Ihan turhaa.

Sitten kaikenmaailman dosentti lukee itse kirjoittamastaan tietokirjasta lain selitystä, mutta sitä herra tohtori ei kuitenkaan kerro, että lainkohta ei ole tyhjentävästi määritellen kirjoitettu pakottava pykälä vaan sovellettava normi. Aseenkannosta päättää yhä vartioimisliikkeen vastaava hoitaja toimeksiannoittain; kuten ennenkin.

Pääluottamusmies Lindgrenin ja puheenjohtaja Korhosen puheista totean, että voi se näemmä työväenpäällikkökin saada puheenvuoron valtavirran mediasisällössä, jos on toimittajana palkkaa nostavan kanssa samaa mieltä tai sopii käsikirjoitukseen. Jospa tämä on totuus vartijoista tänään? No, se on heidän ja valitsijoidensa välinen asia.

Sekä, Esa Huuhko, kun perjantaina oikeastaan tahattomasti ja puoliksi vahingossa tulin nähneeksi alueuutiset tv:stä, kiinnitin jutun kuvituksessa huomiota eräisiin kummallisiin seikkoihin. Minun on aiemman tietämykseni perusteella kovasti vaikea uskoa, että ”näin oli koska siltä näytti”. Olivatko kuvasi varmasti aitoja ja tosia?

Anton Rinta-Joupin toimittamaksi väitetystä sisällöstä puuttuu siis enää suoraan Safetoriin yrityksenä kohdistuva vahingoittamistarkoitus. Eihän sellaista ole, eihän? Ajatuksestani voi syyttää itseään se, joka pani ja salli julkaista keskellä nettijuttua linkin uutisointiin jalkapallo-ottelusta Ahvenanmaalla. Onneksi olkoon, surkea veto.

Tämä juttu oli voimakkaasti maailmankuvaa muokkaava ja rehellisyyden rajoilla häilyvä vääristely. No, mitä uutta nyt tiedetään vartijoiden aseenkannosta? Ei mitään. Asiaa ei edes yritetty tutkia saati esittää muutoksia. Aiheessa on kyllä aina ollut omat ongelmansa ja on nykyäänkin, mutta niistä vaikenen. Keskustelu ei huvita tippaakaan.

Anton Rinta-Jouppi taisi siis tulla tehneeksi iltamediaan kuuluvan mitä ihmettä-katso kuvat-nettisäätöö-höhöhöö -turauksen? Mutta joko rohkeus, taidot tai molemmat yhdessä eivät riitä seuraamaan todellista kutsumusta; siispä, hän sinnittelee Ylen pikkukaupungin paikallistoimituksessa, että pysyisi edes jossain kuukausipalkalla.

No, kuule, kivat sulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.