sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Sanohan, että mitä sinä sillä porrastuksellasi oikein tarkoitat?

(Kuva: Jari Kähkönen) Alkaa löytyä ”töitä”; ikäviä, likaisia, vaarallisia, ras-
kaita ja epämukavaan aikaan tehtäviä kurjia hommia, joissa työehdot sekä
palkka ovat vain työnantajan mielestä kohdallaan. Tämä on mustavalko-
kauden paperinen arkistokuva, jonka skannasin ja tarkoituksella kuva-
käsittelin huomiotaherättävän näköiseksi.

Koetan kirjoittaa tämän kappaleeen mahdollisimman yksinkertaisesti. Tiedän, että kovin monen on vaikea samaistua työtä vailla oleviin kanssaihmisiinsä, koska eivät ymmärrä työttömyyden perusasioitakaan. Olemattoman työpaikan hakemisen teeskentely on pelleilyä. Sellaisen saamattajääminen ei ole kenenkään vika. Tajusitko?

Suomen Kuvalehti teki siis jutun työttömyysturvan porrastamisesta, joka tarkoittaa suomeksi sen huonontamista. On tehty mielipidekysely, joka näyttää juuri ja juuri yli puolen otoksesta kannattavan ajatusta. Jepjep. Välttämättömyys ja uhka ovat jo vanhaa tuttua; nyt on tullut vuoro esittää ”kansan tahdon” olevan takanaan.

Miten niin välttämätöntä? No, kun työllisyysaste. Jos työllisyysasteella olisi oikeasti merkitystä, voisi aloittaa työpaikkojen luomisesta, saataville asettamisesta ja tarjoamisesta. Mutta kun tosiasia on, että elinkeinoelämässä työpaikkojen synty yritetään mahdollisimman tarkkaan ehkäistä ja olemassaolevatkin eliminoida.

Kysymys on uusliberalistisesta agendasta, joka täyttänee koht’sillään Suomessakin 30 vuotta. Siinä työmarkkinat pannaan uusiksi, sosiaaliturva romutetaan ja kaikki mahdollinen yksityistetään. Tämä ei ole suomalainen erikoisuus; oikeasti olemme kaikissa kolmessa kohdassa vuosikymmeniä muuta maailmaa jäljessä. Onneksi!

Työttömyysturvan porrastamisessa on kyse samanaikaisessa iskusta työmarkkinoille ja sosiaaliturvaan. Emme enää elä nousukauden huippua, jossa töitä saa ottamalla ja tuskin ihan heti elämmekään. Todellinen tarkoitus on työttömyysturvan huononnus; sen sanoo SK:kin jutussaan. Kaikilta muilta osin koko hanke on jonninjoutava.

Tarkoitus lienee tehdä pihtiliike, jossa työttömiä pakotetaan toimeentulon huononnuksella pää edellä pakosalle, ja koht’sillään osoitetusta suunnasta alkaa löytyä ”töitä”. Ikäviä, likaisia, vaarallisia, raskaita ja epämukavaan aikaan tehtäviä kurjia hommia, joiden työehdot sekä palkka ovat vain työnantajan mielestä kohdallaan.

Eikä se siihen jää. Kun isoon pilliin puhalletaan, ja annettu signaali ilmaisee että työvoimaa löytyy, joka ainoa ammattiliitto sekä työehtosopimus koeponnistetaan. Jos työläisten vastaisku epäonnistuu, heidänkin työehtonsa, palkkansa ja kaikki muukin työhön liittyvä on kohta työnantajan mielestä kohdallaan. Omasta ei enää niinkään.

No, valtionradio Yle on netissä käsittelevinään työttömyysturvan porrastuksen vaikutuksia sekä toteutusta. On käsitteitä kerrassaan; löytyy kustannusneutraliteettia, säästöä, työvoimapolitiikkaa ja työllistymisen edistämistäkin. EK:n mies sanoo, että virkamiehet voivat laskea vaikutukset. Ja läpäläpä; et kehtaisi puhua ihan tyhjää.

Jos ekonomisti laskee, yksikään työtä vailla ollut ihminen ei saa työpaikkaa. Turha selittää; mikään työnantaja ei ota ketään töihin ellei työtä ole. Niinikään; säästö, jossa ensin työttömyysturvasta vähennetään ja sitten kohta toimeentulotuesta lisätään ei ole kaksinenkaan. Pakko sanoa, että joltisenkin pelleilyn puolelle menee.

Rehellinen voisikin suoraan sanoa, mitä työttömyysturvan porrastuksensa esittää. Ehei, kuinka ihmeessä silloin turvatussa asemassa olevaksi luulevat keskiluokkapellet ja työväenluokkatyrkyt kannattaisivat mielipidekyselyssä omaa etuaan vastaan suunnattua politiikkaa? Leikkaisivat etuutta, johon joutuvat kohta itse turvautumaan.

Ei ihmekään, että ymmärtäminen on vaikeaa; aina puhutaan niistä työttömistä ja siitä työllisyysasteesta. Ihan unohtuu käsitteillä tarkoitettavan oikeita ihmisiä, joiden on todellisessa elämässä selviydyttävä kaikissa niissä oloissa mistä he vain itsensä löytävät. Eivät he pysty ostamaan itselleen tai läheisilleen parempaa todellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.