maanantai 28. lokakuuta 2019

Rimaa hipoen meni, poliisi

(Kuva: Jari Kähkönen) Poliisi suorittaa perustehtävää, joka on vähemmän
kiireellinen kuin joukkojenhallinta mielenosoituksessa.


Suomessa poliisia väitetään ammattitaitoiseksi, luullaan luotettavaksi ja kuvitellaan eettiseksi. Valitettavasti Kampin Narinkkatorin kurdimielenosoitus näytti, että ammattitaito heilui pahemman kerran, mutta onneksi sentään luotettavuudessa tai eettisyydessä ei ollut suurempaa vikaa. Eihän? Parantamisen varaa löytyy.

Todellisuudessa kaikki puheet parhaiten soveltuvimman voimakeinon valinnasta ovat jokseenkin täyttä höpöhöpöä, koska Suomessa poliisi ei oikeasti osaa de-eskalaatiota. D-sana tarkoittaa lieventämistä, rauhoittamista tai voimakeinojen vähentämistä ja käyttämättäjättämistä. Yhä voimakeinoja porrastetaan eli kovennetaan kohta kohdalta.

Poliisi on halunnut ja saanut projektiililaukaisimen, jota se ei osaa käyttää kunnolla. FN 303 on keskipitkän matkan ei-tappava voimakeino, jota olisi pitänyt antaa heti, kun poliisiautoa kohti rynnätään. Sen jälkeen ryntääjä otetaan kiinni, sekä viedään välittömästi pois paikalta. Mitä siellä oikein halittiin ja hiveltiin?

Jos kuitenkin päästään kiinni poliisiautoon, olisi pitänyt antaa patukasta, etälamauttimesta tai sumuttimesta; ne ovat lyhyelle matkalle sopivia ei-tappavia voimakeinoja. Oho, maalimieheksi olikin arpoutunut äärimmäisesti perkelöitynyt poliittinen kiihkoilija, joka halusi marttyyriksi mellakoinnin edeltä. Kävi käsiksi!

Mitä se painiminen siis oikein esitti? Onneksi seurannut aseenriistotilanne ei mennyt kovin pahaksi, koska nyt etälamautin löytyi ja toimi. Merkillistä päättämättömyyttä ja toistaitoisuutta, pakko sanoa. Minä ajattelen, että tämä on koulutusongelma. Voimankeinoja ei osata valita ympyrästä, ja niistä yhtä eli projektiililaukaisinta ei hallita.


Kuvakaappaus Helsingin poliisin selvityksestä Poliisihallitukselle.

Fyysisiä voimakeinoja eli esimerkiksi hallintaotteita tai otteen irrottamista ei pidä käyttää ensimmäiseksi tai ollenkaan, mikäli ne ovat väärä valinta siihen tilanteeseen sekä hetkeen. Sellainen on peruspoliisimaista turaamista, jota halukas voi kokeilla joukkojenhallintaa vähemmän kiireellisillä ja vaarallisilla tehtävillä.

Kun nyt arvioin paljastunutta osaamattomuutta, kysyn suoraan, että miksi yhdellä ja samalla tutkinnolla pitää päästä periaatteessa kaikenlaisiin poliisitehtäviin? Jos pitää, on edessä melkoinen täydennyskoulutusurakka. Niin, sekä mitä poliisi mokomalla projektiililaukaisimella edes tekee? Ei sovellu, ei uskalla eikä osaa. Se on totuus.

Kaikki keskipitkän matkan ei-tappava voimankäyttö ei ole yhteismitallista; joidenkin välineiden tulee olla vain joukkojenhallintaan ja toisia saa käyttää myös yksilö yksilöä vastaan. Mikäli siihen ruvetaan; välineet pitää valita oikein ja niitä pitää myös suojata, jos ei ole käyttötilanne kohdalla. Ryhmitys ja liikkeet kuntoon!

Sanomatta pitäisi olla selvä, että mitä ei osaa tai uskalla käyttää; sitä ei saa varusteeksikaan jakaa. Mutta sanon tuon mielelläni nyt erikseen ääneenkin. On niitä muitakin keskipitkän matkan ei-tappavia olemassa kuin FN 303; tekikö poliisi siis virhehankinnan, mutta ei voi sitä myöntää? Hyvä kysymys.

Nyt, poliisi, meni rimaa hipoen. Parempaan pitää pystyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.