sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Prisman kilikali numero kolme

Luullakseni tämä on ainakin jo kolmas kerta, kun Joensuun Voimatien Prisma-keskukseen murtaudutaan menestyksellisesti. Yhäkään siellä ei ole kehää ja Karjalaisen nettijutun kuvista päättelen kuoren olleen hälyttämättä, tilailmaisimet puutteelliset sekä voin vain toivoa kultasepällä olleen edes jotkin sellaiset.

Kehä edellyttäisi aitaa tai muuria, mutta sen voi myös muodostaa hälyttimin. Niin kehän kuin kuorenkin ulkoilmaisin vaatii jatkuvasti huomiota, koska yleensä asennus jäi suojaamatta säältä eikä asia kiinnosta ketään. Kattoikkunat ovat ilmeinen rakenteellinen heikkous. Niitä voi esimerkiksi aukoa, mutta usein sulkeminen unohtuu – valitettavasti.

Mikäli kattoikkunat hälytetään, laitteet reagoivat usein joko auringonpaisteeseen, sateeseen tai molempiin. Niinikään; arvaillaan, että asennettiinko kuori- vai tilainstrumentti, joten siinäpähän sitten taskulamppu kädessä etsit. Pidä myös huoli, jottei yhtäkään ilmaisinta hävitetä luvatta jonkin huoltotyön aikana, koska "se oli tiellä".
"Päättelen kuoren olleen hälyttämättä, tilojen sellaiset puutteelliset ja toivottavasti kultasepällä oli edes jotkin laitteet."  
Kaikki oikeasti jotain tietävät osaavat myös tilailmaisimien asentamisen perusvitsin; todellisuus on aina oppimateriaalin sivun ykkösruutu eli ”hyvä” eikä tule siitä koskaan paremmaksi tai parhaaksi. No, nytpä nähtiin mitä tästä seurasi; taas tuli monta minuuttia lisää keikkaamisaikaa, koskei hälytys ilmeisesti lähtenyt vieläkään.

En tiedä; saattoi jopa olla, että hälytys tuli vasta niiden toistaiseksi tarkentamattomien katutason ovien rikkomisesta. Jos Karjalaisesta mentiin paikalle, miksi tämä joku ei käynyt kävellen läpi koko talon kuorta löytääkseen sen todennäköisimmän paikan? Kun vielä aamukymmeneltäkin oli tuon näköistä, jäljet olisivat vielä olleet esillä.

Yhtä onnetonta – vaan ei kuitenkaan vähääkään yllättävää – on kultasepän lasiseinän reiän jääminen noin pitkäksi aikaa ilman vartiointia. Sopimus, yhteystiedot, tavoittaako, budjetti ja tahtotila; siinä ovat peruskysymykset jysähtäessä. Noin avuton reaktio kertoo omaa karua kieltään; juuri siksi tälläisiä keikkoja tehdäänkin.
"Saattoi jopa olla, että hälytys tuli vasta niiden toistaiseksi tarkentamattomien katutason ovien rikkomisesta."
Vasta nyt tullaan kohtaan vartijan hälytyskäynti. En ole välittänyt ottaa selvää, että hoitaako Reila jo hälytkin; tuskinpa vain, koska Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitilaverkosto sattuu olemaan aika laaja. Mutta on silti avutonta, jottei ole perustettu edes tilannekuvaa pitävää valvomoa – nyt sen palveluita olisi tarvittu.

Kukaan ei suorittanut kameravalvontaa, vastuunjako kiinteistön ja vuokralaisen välillä tökki eikä edes kovaan murtoon reagoitu oikealla räväkkyydellä. Väitän, että normaali eli yksi autopiiri vastaa valvonta-aikaiseen rikoshälytykseen on ollut tässä osoitteesssa jo vuosikymmenen – vähän toista – räikeää alisuorittamista.

Autoja on liian vähän ja harvassa. Jotta tekemisessä olisi mitään mieltä, kohde pitää tuntea niin hyvin sekä pitää välittyä sellaista täsmätietoa ettei se onnistu kuin harvoin. Sikäli, jos siis ei käynyt niin kuin arvailen, että hälytys lähti vasta ulostulosta poistuttaessa. Samalla vaivalla tuon kohteen voisi jo laittaa 24 h paikallisvartiointiin.

Päivitys 17.11.22


Hohhoijaa. Kyllä siinä taas viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Petri Vähä teki kuten pressikset aina eli otti vastaan kysymykset, mutta vaikeni kaikesta olennaisesta.

Hänen viestilinjansa oli nähdäkseni suurinpiirtein seuraava:
  • Ei sellaista keinoa olekaan, millä tämän voi estää
  • Tiloissa toimivat yritykset eivät valita siitä meille
  • Syyttää TÄMÄN KAUPPAKESKUKSEN syrjäistä sijaintia
Joten arvatkaapa ihan kaksi kertaa, että paljonko painoa panen PKO:n Vähän pääsanomalle kaikkien mahdollisten turvatoimien tekemisestä Prismassa?

Ja täydestä meni, näemmä; tälle yleistoimittaja Olli Sorjoselle, joka ei edes osannut huomauttaa jottei kysynyt jo tapahtuneen rikoksen tutkinnasta vaan sitä, että onko kauppapaikka turvallinen sekä jatkuvasti täysin osuuskaupan hallinnassa. Tämä on niin vakava todellisuudenkieltäminen, ettei keskustelu huvita minua lainkaan.

Kun ei onneksi ole enää pakko. Nimittäin motivoida haluttomia tekemään sitä(1,2) mitä ne eivät yksinkertaisesti kykene.

Päivitys 16.8.23

Mä vaan jätän tämän Yle Joensuu nettijutun tähän linkkinä. 

Enpäs jätäkään. Lainaan:"Esitutkinnassa selvisi, että varkaat vierailivat Prismalla jo tekoyötä edellisenä yönä. He olivat tikkaat mukanaan menneet kauppakeskuksen katolle 20 minuutin ajaksi. Katolla varkaat tiedustelivat ja kokeilivat tulevaa murtoreittiään ennakkoon."

 Mitä minä olen koko ajan sanonut, vaikka kuinka monta kertaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.