lauantai 19. marraskuuta 2022

Kontiolahden Kirkonkylän ”linja-auton odotustila”

(Kuva: Jari Kähkönen) Tiloissa tosiaan on istuimina
kaksi irtonaista puista pirttikaluston penkkiä.
Mikä on kahden tuulikaapin kokoinen, epämukava, sotkuinen, pimeä, näköesteinen ja auki milloin sattuu? Kontiolahden niin kutsutun linja-autoaseman "linja-auton odotustila". Jos en olisi jo tottunut täkäläiseen asioidenhoitamistapaan ja hyväksyttävyyskäsitykseen, olisin yllättynyt.

Havaitsin väitetyn linja-autoaseman käytännössä muodostavalla liike- ja palvelutalon takapihalla ulko-oven, joka oli kiilattu auki käytetyllä pakkauspussilla. Se vei kyseiseen, nyt valot pimeänä olevaan ”odotustilaan”; penkillään istui lyyhistyneessä asennossa mies, joka ei reagoinut valaistessani hänet ulkoa taskulampulla.

Puhuttelin, mutta vastaukset tulivat aika hitaasti ja vaisusti; avasin siis oven ja otin askeleen sisälle, jolloin tämä kadunviemältä näyttävä mies ponkaisikin liikkeelle tullen ulos. Varoin menemästä liian liki tai kääntymästä selin, sekä pyrin pysymään pokerina. Kehotin poistamaan kiilan, johon tämä suostui; siispä ovi lukkoon ja iltakävely jatkuu.

"Tunteja sitten suljetussa pimeässä tilassa penkillä istui lyyhistyneessä asennossa mies, joka ei reagoi taskulampun valoon."

Tämä siis tapahtui kuluvana vuonna sen jälkeen, kun odotustilan sisäoven alempi lasi oli rikottu kahdesti sisältäpäin ja teknisen tilan ovi oli poistettu paikoiltaan päiväkausiksi. Lisäksi aukioloaika ma-pe 08-16 on jo kauan palvellut lähes olemattomasti ma-su 05-22 käynnissä olevaa joukkoliikennettä. Menohan on jo kuin jossain Pohjois-Koreassa!

Onko tämä koppero joku Kontiolahden legendaarisen teknisen toimen läänitys, mikä syntyi väitetysti kuntalaisen palautteen perusteella vai saiko joku kauan sitten eläköitynyt viranhaltija ihan oman oivalluksen? No, voisihan se olla myös kahden koulun väliä pendelöineen opettajan henkilökohtainen voitonmerkki.

Aivan sama. Minua ei oikeasti kiinnosta, että ketä tästä on kiittäminen, koska ensin kaikki meni ihan pelleilyksi ja sitten syntyi oikein turvallisuusriski. Joko tätä niin sanottua linja-auton odotustilaa, jossa asiaton oleskelu on kielletty; ruvetaan hoitamaan kunnollisesti tai se saa mennä. Mitä oikein odotetaan?

"Joko tätä niin sanottua linja-auton odotustilaa ruvetaan hoitamaan kunnolla tai se saa mennä. Mitä oikein odotetaan?"

Jo mainittujen epäkohtien lisäksi sieltä puuttuu informaatio, ja ulos näkyy niin huonosti, ettei voi tietää onko kentälle kurvannut bussi oma vai ei. Näinollen tilan luuloteltu palvelutarkoitus toteutuu senverran huonosti, jotten oikein tiedä sanoa hyötyykö kukaan oikeasti sen olemassaolosta vai ei. Tulisiko olla rakentava ja tarjota parannusehdotus?

Se olisi säännöllinen siivous, kiinteistönhuollon yleisvalvonta, kestävistä materiaaleista tehdyt tai vitriiniin lukitut isot linjakartat ja aikataulut, yhteystiedot tarpeellisille tahoille, liikennöintiä vastaavat aukioloajat sekä valvontakamera ynnä monitori nähdäkseen saapuvan bussin linjatunnus. Näin niinkuin aluksi.

Ovi olisi jatkuvasti lukossa ja sen voisi aukioloajan puitteissa avata vain 15-vuotta täyttänyt henkilö itse itselleen kuittaamallaan avaimella. Sisällä odotustilassa olisi myös valvontakamera sekä kiinteiksi asennetut penkit olisivat turvallista mutta mukavaa materiaalia. Tila olisi joko järjestyksenvalvonnassa tai piirivartioinnissa. Nyt tuli kaikki!

"Tilan luuloteltu palvelutarkoitus toteutuu niin huonosti, jotten tiedä, että kuka sen olemassaolosta oikein hyötyy."

Mutta ollaanpas hassuttelematta. Noin paljon materiaalia, tekniikkaa ja palveluita ei ikinä suostuta toimittamaan. Sentähden tulee olla olemassa tylyjäkin vaihtoehtoja. Niistä ensimmäinen on selvittää, että haluavatko opettajat pitää koppinsa; jos haluavat, se muuttuu lukossa pidettäväksi sosiaalitilaksi, jonka ylläpidosta vastaa opetustoimi.

Toinen vaihtoehto olisi vieläkin karkeampi. Kyltti pois ulkoseinästä, käyttölukko uudelleensarjoitetaan, ikkunoista poistetaan teipatut liput ynnä laput ja vast’edes koppiin meno on kielletty kaikilta paitsi siellä olevissa laitetiloissa työtehtävissä käyviltä kiinteistönhoitajilta. Ongelma ratkesi, minimikustannuksin!

Koska sanonko minä mitä muuten voi tapahtua? Sieppaus, raiskaus, huumekauppa, tulipalo, itsemurha, luvaton yöpyminen sekä kaikki muu tämänmaallinen pahuus, mikä vaatii toteutuakseen pimeää nurkkaa. Lukittava ovi on plussaa. Hieno veto! Konna kiittää sähkölukosta ja automatiikalla toimivista valoista, kun itse tiloja ei tarkasteta.

"Eipäs hassutella. Noin paljoon kaikkea mahdollista ei ikinä suostuta. On siis oltava olemassa myös karuja vaihtoehtoja."

Edellinen virke oli oletusta, joka selittäisi kätevästi niin ikkunansärkemisen kuin notkumisenkin, mutta tarkistettu tosiasia se ei ole. Miksi hankkisin moisia ei-kenenkään lukemaa ilmaista blogia varten? Luonnollisesti olen meilannut asiasta niin sinne kuin tännekin, mutten tullut tähtensä yhtään viisaammaksi.

Miksi asiat ovat näin vaikeita? Siksi, koska bussiliikennettä järjestää Joensuun kaupunki, joka valitsi siihen liikennöitsijän. Kiinteistö puolestaan on osakeyhtiö huoltoyhtiöineen, isännöitsijöineen ja hallintoelimineen. Itse odotustilasta taas vastaa Kontiolahden kunta yhtiön osakkaana sekä historiallisena bussiliikenteen tilaajana. 

Eli kaikki kyttäävät kaikkia eikä kukaan tee mitään, vaikka asia on suorastaan koomisen itsestäänselvä. Turvallisuus ei ole naurunasia, höpsöliini! En tykkää, jos tiloista löytyy jotain ällöä mitä joudun sen paremmin hoitamaan kuin kuuntelemaan toisten juttujakaan siitä. Jos taas kylän palvelut huononevat vähänkään moisen tähden, suutun tosissani.

Päivitys: 12.2.23 kello 22.34: Ohikulkiessani huomasin, että ovessa oli 8. helmikuuta päivätty lappu; sen mukaan tila on suljettu ilkivallan vuoksi. Mikään instanssi ei ole havaittavasti asiasta tiedottanut.

Päivitys: 14.2.23 kello 17.41: Kunta tiedotti 13.2.23, että "Kontiolahden kirkonkylällä linja-auton odotustila suljetaan toistaiseksi

Kontiolahden kirkonkylällä linja-auton odotustila poistetaan toistaiseksi käytöstä siellä tapahtuneen ilkivallan ja sotkemisen vuoksi. Odotustila on osoitteessa Keskuskatu 21, Kontiolahti.

Linja-auton odotustila suljetaan 15.2. mennessä. Odotustila voidaan mahdollisesti avata uudestaan tulevaisuudessa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.