perjantai 4. marraskuuta 2022

Vastapuolesi ei aina tiedä paremmin

KRP:n tiedustelulta pääsi melkoinen julkipieru Ukrainasta, joten; älä aliarvioi poliisien, sotilaiden sekä vastaavien dominointitarvetta. Se on näet niiksi alkavien salainen toive ja perusluonto, mikä ei aina edes ole täysin turha. Siinä maailmassa asiakkaat, tilanteet sekä asioidenhoito voivat olla mitä hyvänsä. 

Tätä tapaa voi kauniisti puhuessaan sanoa tavoitteellisuudeksi, mutta eräille siitä tulee koko uran kestävä paha tapa. Jo mainittu paraatipuoli on itsestäänselvän helppo hyväksyä, mutta ruma kääntöpuolikin löytyy: ennakkoluuloisuus, olettaminen, runnominen, kuuntelemattomuus sekä nimissä puhuminen. Se taas tökkii ja pahasti.

Tälloin sama rakennettu asetelma toistuu jatkuvasti; asiakas ei muka tiedä mitään, sotki itse kaiken, haihattelee, salailee, suurentelee tai valehtelee. Korostan rakennettu -sanaa, koska nyt ollaan jo puheista huolimatta luisuttu joutuisan, tavoitteellisen sekä asiallisen tehtäviensä hoitamisen varjolla väkivallan puolelle.

"Poliiseiksi, sotilaiksi ja vastaaviksi alkavien salainen perusluonto on tarve dominoida. Pidä varasi, kansalainen."

Tällöin haalaripelle saappaissaan ja vyössään ei enää ”myy asiakkaalle asioita” vaan puhuu päälle, nimissä sekä muutenkin määrittelee ulkoapäin – oikeudetta – kuinka asiat ovat. Pitää hyväksyä todellisuudeksi se, mikä ikinä sanojasta itsestään – ei välttämättä asiakkaasta niinkään – sillä hetkellä sitten oikealta vaikuttikaan. 

Jos siirrytään pois yön hulinoista, jossa pääsääntöisesti tavataan ihmisistä huonoimpia kaikkein huonoimpina itseinään; on opittava käsitteellistämään narratiivin hallinta ja myös keskustelemaan siitä. Ajatus voi olla pitkälti kuin lähtökohdassaankin, mutta nyt sitä kuitenkin tehdään paljon hienovaraisemmin ja siten pahemmassa muodossa.

Narratiivin hallinnassa käsitteitä nimetään uudelleen, niitä painotetaan vain sanojan lähtökohdista ja eteenpäinvietäviä asioita ylipäätään valikoidaan sekä selostetaan. Tarkoitus saattoi alkujaan olla tehdä sotkuisesta todellisuudesta sisäsiistiä sekä vastaanottajalle helposti ymmärrettävää, mutta perseelleen meni silti.

"Tällöin haalaripelle puhuu päälle, nimissä sekä muutenkin määrittelee ulkoapäin – oikeudetta – kuinka asiat ovat."

Auttaminen kääntyi henkiseksi väkivallaksi, joka vääristää todellisuuden keskiössään ja tekee siinä elävän ihmisen näkymättömäksi. Jos ollaan yhä YJT:ssä, tavallisimmillaan sekaantuvat mahdollisuus sekä sen toteutuminen käytännössä. Juuri näin kävi minun mielestäni KRP:n tiedustelulle Ukrainan suhteen.

Totuus niin ”asioiden myymisestä” asiakkaalle kuin narratiivin hallinnasta yhteiskunnassakin on siis tavattoman ruma. Vallankäyttäjälle on sejasama kuinka paljon kohteensa valehtelee itselleen tai muille, kunhan tämä ei vain kyseenalaista niin kutsuttua todellisuutta. Sitä, minkä oikeasti joku toinen vain pakotti päälle ulkoa.

Pidä siis varasi juristien, virkailijoiden, univormupellejen, tiedustelijoiden ja joskus journalistienkin kanssa. Ole tarkkana kun ne puhuvat, mutta älä herpaannu hiljetessäänkään – sinuun näet saatetaan yrittää vaikuttaa asiattomasti. Selviö on, että päämäärät eroavat toisistaan, mutta vastapuolesi ei silti aina tiedä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.