tiistai 22. marraskuuta 2022

Kyllä taitaa jollakulla hiertää suikka päässä

(Kuva: Jari Kähkönen)
Kuinka minusta tuntuu, että  kansalaisaloite suojeluperusteen palauttamisesta aselakiin olisi yritys pitää demokraattista prosessia pilkkanaan naurettavin vaan ei silti hauskoin perustein? Ne olisivat omanvoitonpyynti, lällättely-isottelu poliisijohdolle liitännäisineen tai vahingossa julki päässyt sisäpiirinvitsi.

Voisin helposti sanoa tätä piilofasistiseksi hankkeeksi jo YLE:n Jan Fredrikssonin nettijutun kärjen perusteella. Vai ollaan sitä niin kovia turvallisuusalan kouluttajia ja ennenkaikkea ammattilaisia, että tuli irtisanotuksi julkisen vallan velvollisuus laillisuuden sekä turvallisuuden ylläpitämisestä – ihan omin luvin sekä omin päin?

En minä sillä; luonnollisesti olen tottunut tälläisiin puheisiin, koska turhankin monet haalaripellet tai verkkariasuiset harjoitussalimonarkit hautovat vastaavaa – sitä tässä lähinnä hämmästelen, että kuinka ne ovat päässeet julki? Ette te pysty koko maailmaa ojennukseen käskyttämään tai vääntämäänkään sen puoleen, uskokaa jo.
"Luonnollisesti olen tottunut vastaaviin puheisiin ja lähinnä hämmästelen sitä, että kuinka ne nyt pääsivät julki."  
Ruotsin jengimurhaoikeudenkäynnit? Pitääkö minun hankkia uusi kuulakärkikynä-karttakeppi jo 80-luvulla poisviskaamani tilalle, ja alentua osoittamaan, mitä protorasistista sekä skandalistista paskaa tämä teesi on? Lisää pyssyjä tuohon oikeusvaltion häiriötilaan kaiken viimeksi tarvitaan; pulahan on luottamuksesta!

Ja törinä jatkuu; puheena on olevinaan Venäjän yllätyshyökkäys tai hybridioperaatio. Olisi luullut joukon sotilaiden kertoneen niin pistoolivetoisen sissisodan todellisuuden kuin tuonsortin keikkoja tekevien operaattorien käsittelynkin haasteet – ennenkuin suu avataan julkisesti. No, mutta eikös se yksi kokoomusnuorikin?

En tiedä mitä harhaisen omavaltaista pikkuporvarillisuutta tämä eksyneiden kansanrintama tarkkaanottaen ajaa, mutta luonnehdintani tuli lunastetuksi puhemies Seppo Vesalan jutussa ja aloitteen tekstin edetessä suojeluaseen tarvitsijoiden luetteloon. Huh-huh. Vai tulisi heidän osata jo kaasun ja pistoolin välillä vekslata?
"Viittaukset Ruotsin jengimurhaoikeudenkäynteihin ja Venäjän sotilasoppiin pilasivat asian tehokkaasti."  
Toinen fasistinen piirre tässä hankkeessa on kuvitteellisen menneen onnen ajan haikaaminen; 90-luvun käsittelytapa osoittaa ei vain valikoitua aikaa vaan myöskin käsittelytapaa – vinoon vetivät. Tämä näkyy kyvyttömyydessä erottaa käsitteellisesti kanto-oikeus, tosiasiallinen kantaminen ja mitä kannetulla olisi pystytty tekemään.

Jottei käyne juuri päinvastoin kuin kansalaisaloitteessa tarinoidaan, että aselupien määrät lähtisivät laukalle – seuraisi sellainen kasvubuumi, jottei vastaavaa ole sataan vuoteen nähtykään. Epäilemättä kouluttajat, harrastusseurat ja ase-elinkeino kaikkinensa kiittäisivät, mutta kun tässä maassa asuu sentään muitakin ihmisiä. Vielä.

Tässä vaiheessa väitetään, että tarkoitus ei ole kansalaisluottamusta nauttivien ylemmästi täysi-ikäisten vapaa aseenkanto-oikeus, mutta sitä tohdin epäillä. Mitä tarkoittaa "hätävarjelun selventämisasetus"? Jottei se olisi peräti amerikkalaislähtöinen vaan jo sielläkin huonoon huutoon joutunut pidä puolesi -laki.
"Väitetään, että tarkoitus ei ole vapaa aseenkanto-oikeus, mutta mitä tarkoittaa hätävarjelun selventämisasetus?"  
Jos taas tosiaan on kuin sanotaan, tekeillä on jotain yhtä relevanttia kuin Itä-Karjan Korkein oikeus harkitsemassa ”onko lupatodistuksetta pistoolilla varustautunut työvelvollinen syyllistynyt ampuma-aserikoksen, jos upseeri käski suorittaa vartiota”. Sikäli, kun teeskentelen uskovani ettei kansalaisaloite silti ole pelkkää pelleilyä.

Se voisi myös olla omanapakeskistä hommaamista, jonka tarkoitus on voimauttaa muutamat ihmehiihtäjät kulkemaan 24 h vuorokaudessa pyssy vyössä – sikäli, kun itseä huvittaa. Ja brändätä, antaa auktoriteettiä, edistää verkostoitumista, luoda näkyvyyttä, tuoda seuraajia sekä tehdä maksimaalinen tulovirta bisneksiinsä.

Niinno. Nähtiinhän takavuosien turvapaikanhakija-aallonkin aikana buumi; myytiin turvasumuttimia, naiserityistä itsepuolustuskoulutusta ja peräti ”polkupyörän takaisinhakupalvelua pakolaiskeskuksestakin”. Jos tarvetta ei ole, se on luotava markkinointiviestinnällisesti – vaikka etuoikeuskuvitelmia ruokkien ja pelotellen.
"Takavuosien turvapaikanhakija-aallonkin aikana nähtiin buumi. Jos tarvetta ei ole, se pitää luoda markkinointiviestinnällä."  
Vai hiertääkö jollakulla suikka päässä, koska tuntuu että oma pistooli on joko liian pieni tai puuttuu tyystin? Mieleen näet johtui virkapukuinen konstaapeli, joka muuan sulan veden aikaisena lämpimänä päivänä ajoi siviilimoottoripyörää ilman kypärää käytännössäkatsoen naapurissa sijainneen poliisiaseman oletettuun vuoronvaihtoon.

Nyt te teoreettiset lukijani – sikäli, kun teitä ylipäätään satunnaista hakurobottia enemmän edes on – jakaudutte kahteen. Yhdet odottavat selostusta rikosprosessista ja kantelusta, joiden tulisi tietenkin olla vähintään tuloksettomat tai mielellään päättyneet häviööni ja maksun puolelle menoon. Tähän kohtaan hähhhää, myöntäkää pois.

Toisten mieleen taas johtuivat tylsistyneisyys ja hybris. Siksi poliisi päästelevät autossa kahdenkesken tai hälytetyn kuoren ja vähintään kolmen kulunvalvotun oven takana melkoisia aivopieruja, jotka olisivat usein ansainneet sinne jäädäkin. Tätä älä unohda, mikäli olet tekemisissä niin kutsuttujen turvallisuuden ammattilaisten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.