lauantai 17. syyskuuta 2022

Turhanpäiväinen kysely läpivalaisi kapitalistisen yhteiskunnan

YLE Svenska keksi, että yksityisellä turvallisuusalalla toimii ääriliikkeiden jäseniä. Tai sitten eivät itsekään tiedä mitä etsivät; kyselevätpä vain ja koukkiessaan toivovat provosoidun ”paljastavan itsensä”. Vai tavoitellaanko performanssia, joka alkaisi elää omaa elämäänsä? Tehdä sitä kuuluisaa hyvää televisiota!

Kuvitelma on hyvin yleinen journalististen palkansaajien kesken. Tämä johtuu niin kutsutusta musta-asuinen mies hakkasi -syndroomasta, joka on se toinen kahdesta johtavasta tavasta käsittää yksityinen turvallisuusala. Journalistit juoksevat samassa laumassa yleisön kanssa, vaikka heidän piti olla sitä edustavia ammattilaisia.

Yksityinen turvallisuusala on abstrakti käsite, jonka ymmärtäminen edellyttää mielikuvituksen käyttämistä. Tästä ei kuitenkaan seuraa oikeus keksiä omasta päästään asioita – luullen vielä maalitaulun olevan velvollinen vastaamaan niihin asiallisesti. Tylsää. Olisipa tullut edes se toinen juttutyyppi eli uuh-aah-ooh -tirkistely.
"Demokratiasta huolestunut YLE Svenska keksi sitten, että yksityisellä turva-alalla toimii ääriliikkeiden jäseniä."  
No, mitähän olivat sitten halunneet tietää? Iltalehden mukaan nimen, syntymäajan, kansalaisuuden, sukupuolen, myöntäneen viranomaisen, myöntämispäivämäärän, voimassaoloajan, koulutustiedot, ehdot ja rajoitukset sekä koiratiedon. Olette te tietämättömät siviilit vaan niin suloisia, jottemmä paremmin sano.

Jätitte sitten kysymättä kaikkein tärkeimmästä asiasta eli ampuma-aseista. Ruotsissa näet jouduttiin Fredrik Reinfeldtin pääministerikaudella päättämään, että residenssin suojeluvartija ja premiääri eivät ikinä ole yhtä aikaa samassa paikassa. Näin, koska pyssyjä ei voinut ottaa pois, mutta kantajiinkaan ei enää luotettu ihan täysin.

Nämä laulavat lahjattomat eivät liioin älynneet kysyä mitään luvanhaltijoille annettavista varoituksista. Se voisi kieliä esimerkiksi mahdollisesta sopimattomuudesta ammattiin, jos ylitti valtuutensa tai syyllistyi väärinkäytökseen. Sikäli, kun ääriliikehypoteesi on edes tosissaan sanottu saati kestävää työtä.
"Sikäli, kun kun hypoteesin kanssa ollaan edes tosissaan ja se on kestävää työtä niin kaikki oikeasti tärkeä jäi kysymättä."  
Siirrytäänpä kummallisuuksiin. Eikai edes joku suomenruotsalainen siviilimaisteri luule, että vartija- tai järjestyksenvalvojahyväksyntä on jokin julkisyhteisön virkanimitys? Katsokaas; summaarisen lupahallintoasian myönteisenä ratkaisuna käteen tulee vain se valokuvallinen muovikortti, johon ei mitään oppiarvoa merkitä.

Tai mitä väliaikaiset ja harrastelijatkin tietopyynnössä tekevät? Vaikuttaa, että tiedonpyytäjä ei edes erota luvanhaltijuutta työsuhteessa olemisesta. No, sellaiseen sortuvat tietämättömät siviilit, jotka tyhmyyksissään tai laiskuuttaan antavat turvafirman toimitusjohtajan puhua vartijoiden ja järjestyksenvalvojienkin puolesta.

Kyllä minun on epäiltävä, että tämä tietopyyntö, jonka esittäjä ei ymmärrä itsekään mitä tai mistä etsii; on huvinpäiten ja kalastelutarkoituksessa tehty. Jos niillä olisi oikeasti tieto yksityisellä turvallisuusalalla toimivien ääriliikkeestä, otteet olisivat aivan toisenlaiset. Saati sitten, että alaa kartoittaisivat oikeat tutkivat journalistit.
"Luuleeko joku suomenruotsalainen siviilimaisteri ehkä, että myönnettyyn lupaan merkitään kantajansa oppiarvo?"  
Eiköhän tässä lähinnä apinoitu parin vuoden takaista Hesarin tuskan parahdusta, jonka päästäjät eivät edes erottaneet rikos- ja hallinto-oikeutta toisistaan t.s. ettei tietystä rikostuomiosta aina automaattisesti seuraa tietty lupahallinnollinen seuraamus. Vai suomenkielisen YLE:n latinismiotsikkoako haikailevat?

Korkeimman hallinto-oikeuden tuomiota en ole lukenut, mutta epäilen merkitseekö tämä kumoaminen ja palautus vielä oikeasti voittoa. Nähtäväksi jää, että liikkuuko data vai ei. Turvallisuusalan ammattiliitto näyttää jo olevan varma liikkumisesta – sehän taisi suorastaan saada uutisesta kokonaisvaltaisen hyh-hyh -halvauksen.

Mutta on tässä hyvääkin, koska epähuomiossa kysely läpivalaisi kapitalistisen yhteiskunnan, ja nyt sen ydin eli luokkaristiriita näkyy kirkkaasti. Julkiterhikki- tai oikeudenkäyntiavustajaluettelotasoinen pakkoavoimuus ei sovi mitenkään yhteen turvallisuusalan duunarin suhteettoman surkean aseman kanssa.
"Epähuomiossa kysely läpivalaisi kapitalistisen yhteiskunnan, ja nyt sen ydin eli luokkaristiriita näkyy kirkkaasti kaikille."

Siksi; kun journalisti ja poliisihallitus miekkailevat julkisuusperiaatteesta sekä demokratiasta, samalla tapahtuvasta massoittaisesta yksityisyyden suojan loukkauksesta vaietaan. Voi kuinka kiusaannuttavaa; yhdet suojaavat työkseen toisten oikeuksia, mutta samat ylevät periaatteet eivät tosipaikassa ylläkään heihin itseensä.

Älköön kuitenkaan väärinymmärrettäkö. Kukaan ei saa syrjiä, tehdä mielivaltaa tai horjuttaa laillista yhteiskuntajärjestystä eikä haitata yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä – kaiken viimeksi auktorisoidussa turvallisuusammatissa toimiva. Yksille tämä on itsestäänselvyys, toiset taas eivät usko sitä koskaan millään todisteilla.

Tämä on polarisaatiota; se saattaa nyt olla enemmän pinnalla – ehkä jotkut käyttävät sitä jopa työvälineenä – kuin minun turva-alan julkaisuja toimittaessani, mutta entä sitten? Ennen oli ennen ja nyt on nyt. En varmasti hölmähdä taistelemaan ilmaiseksi kenenkään puolesta – juuri niistä kaikista vääristä syistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.