torstai 15. syyskuuta 2022

No, älkää nyt niitä kusijoita ainakaan kuvaamaan alkako

(Kuva: Jari Kähkönen) Täkäläinen bussipysäkin kyltti, jonka yhteys tapahtumiin on sattuman-
varainen tai tahaton.
Eipä taida tietämätön, kasvattamaton ja uhmakas nuori älytä tekevänsä rikoksen, kun – luullakseen miehekkäästi – lorottelee bussipysäkin katokseen todistajan nähden. Soitti vielä suutaankin. Se voi tietää putkayötä ja poispäästessään sakkojen saamista sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta.

Piti oikein tarkistaa valtion sähköisestä; kyseisestä teosta on tosiaan säädetty vankeusuhka, joten yleinen kiinniotto-oikeus löytyy eikä ole mitenkään vaikeaa perustella muuten oikein tehtyä hätävarjelua, jos itsensäpaljastelija ei – toisin kuin yleensä – pakene nopeasti paikalta. Mutta älkää silti rankaisko rikollisia omavaltaisesti.

Niin kutsuttu kusisakko järjestyslain perusteella taas on eri asia; sen alkutilanne eli järjestysrikkomus ei suo jokahenkilölle mahdollisuutta puuttua asiaan. Aina voi kuitenkin soittaa hätäkeskukseen tai tehdä valvontapyynnön sähköpostitse; tämä ei missään tapauksessa ole olematon mahdollisuus, vaikka sellaisiakin löysiä puheita kuullaan.

"Sukupuolisiveellisyyden julkiseen loukkaamiseen ja järjestysrikkomukseen puututaan eri tavoin, mutta kuitenkin."

Pelivehkeiden heiluttelija ei nimittäin tiedä missä lähin vapaa partio on eikä ilmoittaja taas kuinka "kuuluisa" heiluttelija on jo vanhastaan. Eli puuttuminen voi sinänsä tapahtua koska tahansa – kenenkään on turha uskotella itselleen muuta – se näet kertoo lähinnä luulijasta itsestään eikä mitään hyvää. Tekevätkö näin ihan normaalit?

Se selviää, kun alaikäisestä tehdään lastensuojeluilmoitus, joka tietää hoitokontaktia – syystäkin. Täysi-ikäinen taas on oman onnensa nojassa, kunnes käräjäoikeus määrää viemään kyllin kunnostautuneen mielentilatutkimukseen tutkintavankilan autolla; elleivät siis tahdosta riippumattoman hoidon kriteerit täyty jo aiemmin.

Bussipysäkin ollessa tapahtumapaikkana kannattaa myös valittaa JoJo-liikenteen vastuullisille. Kun valituksia, häiriöitä sekä vahinkoja kertyy tarpeeksi; pysäkit pannaan vartiointiin siinä kuin muukin joukkoliikenneinfra, johon järjestyksenvalvonta ei sovellu. Sen otteet sopeutetaan tilannekuvaan.

"Käyttäytymiseen puuttuminen voi sinänsä tapahtua milloin tahansa – turha uskotella itselleen tai toisille muuta."

Aluksi lorottelijat tosiaan otetaan kiinni lievästä vahingonteosta, mutta kyllästymiskynnyksen ohittamisen jälkeen heidät vain poistetaan paikalta joltisenkin lyhytsanaisesti, jos tekopaikka on ulkona niinkuin useimmat bussipysäkit väistämättä ovat. Sisätiloihin virtsanneet taas joutunevat vastakin prosessiin.

Älkää siis ainakaan tarkoituksella valokuvatko kusijoita, koska useimmat kuvaajat ovat tottumattomia ja siksi asialla olleelle jää liian hyvä mahdollisuus kostaa tai yrittää rahastaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisjutulla. Kyllä. Jos ihmisluonnon alhaisuus jäi edeltävän elämän aikana vieraaksi, tällä tiellä te tutustutte siihen kohta. 

Vakavat seksuaalirikokset – niiden tekijät taas tuleekin tilaisuuden sattuessa kuvata tunnistettavasti, jotta poliisi saa heidät mahdollisimman nopeasti kiinni – ovat asia erikseen, mutta ei siitä nyt enempää. Ajattelepa asiasta näin; et sinä elä paratiisissa, jossa pahaa ei enää tapahdu, koska kaikki ongelmat ovat jo ratkenneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.