keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Sotkemista kylänraitin sivukujilla

(Kuva: Jari Kähkönen) Kuvituskuva satunnaisesta avoimesta paikasta Joensuussa.
Rippileirillä ilmeni wc:ssä seinäkirjoitus, joka ilmeisesti oli jonkun leiriläisen kutsumanimi. Rippipappi, emäntä ja vahtimestari pohtivat ongelmaa tovin; he keksivät kuuluttaa, että sille-ja-sille on puhelu. Näin tekijä jäikin kiinni ja sai puhdistaa sotkun omalla vapaa-ajallaan. No, ennen olikin ennen.

Nyt kun yksityisten turvallisuuspalveluiden rikostenpaljastamistoiminto alkaa pyöriä kunnolla; saatetaan sotkijan kotona havahtua vasta poliisin kuulustelukutsuun. Se ei ehkä kerro kuin kutsutun aseman, R-numeron ja nimikkeen, mutta tästä huolimatta sarjoittamaan on silti saatettu pystyä lukematon määrä tekoja.

Mutta Pohjois-Karjalassa näin ei taida tapahtua ihan heti, koska yleisö voivottelee ja tunnelmoi; vastuuhenkilöt odottavat hyvää sekä ilmaista palvelua tai eivät yhäkään – toistaiseksi tuntemattomista syistä –  tunnusta historiallisen maalaispoliisin katoamista tapahtuneeksi tosiasiaksi. Kylänraitin sivukujien julkiseen tilaan oli siis tehty tägejä.

"Ennen rippileirin wc:n seinään kirjoittanut jäi kiinni tyhmyyttään. Nyt siihen tarvitaan yksityisiä turvallisuuspalveluita."

Nykyään pennut kyttäävät internettiä ja oppivat sieltä kaikenlaista luullakseen coolia, mutteivät välttämättä erota skeittaamista skeidaamisesta – viimemainittu tarkoittaa muuten paskantamista. En minä kiellä; käyhän sekin, jos kyykkii ja repussa on tarvikkeet mukana – heinäkenkämaasta et näet yleistä wc:tä löydä.

Itsekin tajusin taas asuvani perämetsässä, kun luin äsken Karjalaisesta yhden tuomiojutun. Päissään ollut wannabepatriarkka oli Joensuu Cityssä kysynyt lähellä seisoneelta kakaralta mikä naurattaa, mutta tämä ei ollut älynnyt pelätä&alistua. Ensin oli tullut kannettavasta kaiuttimesta – huti – seuraavaksi uhattiin veitsellä.

40 vuodessa jotkut ovat siis oppineet ottamaan tilaa – kuulumaan ja näkymään – samaan aikaan taas toiset voivat yhä olla sitä mieltä, että koska aikuisilla on ylivalta niin heillä on myös kurittamisoikeus. Tälläkertaa siitä seurasi oikeusjuttu ja tavanmukaiset maksettavat, mutta kyllä nämä lantsarit ovat silti aika pahasti jälkeenjääneitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.