keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Poliisin voimankäytöstä taas


(Kuva: Jari Kähkönen) Avuttomat nuoret toimittajat soittavat jopa lääkintäesimiehelle
saadakseen tietää, että mikä on OC-sumutin ja mitä se tekee.

YLE:n toimittaja, marjuttuulikki -signatuurin käyttäjä, teki höntin videon Amerikan poliisin voimankäytöstä, jossa oli ainakin kaksi kyseenalaista kohtaa. Atlantassa pidettiin Rayshard Brooksin hautajaiset, joka nosti asian uudestaan pinnalle. Ja Pariisissakin oli ollut lähimenneessä kuolemantapaus poliisin käsissä.

Videossa annetaan yleisölle aika kummallinen käsitys niin sanotun common law -maan paljolti ennakkotapauksiin perustuvasta oikeudenhoidosta. Onko asiavirhe väittää, että kanne ei menesty, jos ennakkotapaus ei ole täsmällisesti samanlainen kuin ajetun jutunkin yksityiskohdat ovat? Kiikunkaakun.

Noin lyhyeen turaukseen jutuksi ei pitäisi ylipäätään sulloa näin vaikeita asioita. Ei, koska sikäläisen järjestelmän ennakkopäätöstuomioistuin voi koska tahansa katsoa, että on samantekevää oliko epäilty pystyssä vai tontissa, jos häntä ei olisi olemattoman uhkan takia saanut pureksittaa koiralla. Vaarallinen yksinkertaistus!

"Onko tämä jo asiavirhe? Kiikunkaakun. Vaarallinen yksinkertaistus!"

Toinen kommentti tulee sekavassa tilassa olleen sotaveteraanin ”ampumisesta”. Kyllä minä niin nauroin, kun tuonikäiset toimittajat tulivat hommiin; nehän joutuivat tietämättömyyksissään soittamaan pelastuslaitoksen lääkintäesimiehelle, että saivat tietää mikä on OC-sumutin ja mitä se tekee. Tämä on tavallaan sama vika!

Miksi luulette, että amerikkalaisen valtavirran poliisilaitoksen ei-tappavin ammuksin ladattu haulikko on huomiovärinen? Juuri siksi. Bean bagin, kuten ne sitä siellä sanovat; on tarkoitus antaa riittävästi kipua että taistelu- ja liikuntakyky loppuvat, mutta lähtökohtaisesti henki säilyy. Bean bagia ei siis ammuta vaan se laukaistaan.

Sanojen ero tässä ei silti ole kuten tyypillinen poliisiviisastelu väkivallan ja voimankäytön erolla; toimittaja ei tätä kuitenkaan ymmärrä ja siksi selostaa asioita ihan vänsteriin, palvelee yleisöään huonosti. Moista hahahhaa yksittäistapausta ei saa laittaa juttuun tappavasta voimankäytöstä, koska sehän on tietojensa puolesta epärelevantti.

"Moista yksittäistapausta ei saa laittaa juttuun tappavasta voimankäytöstä, koska se on epärelevantti."

Rayshard Brooksin traaginen kuolema oli eittämättä turha. Niin ei olisi pitänyt käydä, mutta juuri nyt hänen pitäisi kyllä istua Fultonin piirikunnanvankilassa tutkintavankeutta sikäläisittäin sanoen rattijuopumuksesta ja pidätyksen vastustamisesta. Tuomiosta olisi tullut varmasti pitkä sekä ehdoton; ainakin suomalaisen mittapuun mukaan.

Kiinniottotilanteessa ei mennyt oikein paljon mikään. Käsiraudat olivat esillä vaikka kädet eivät olleet hallinnassa, tehtäväjako tappavan ja ei-tappavan voimankäyttäjän välillä puuttui ja maassakamppailu oli tehotonta. Miten on; olisiko pois poliisin hallinnasta menneen taserin tällin voinut välttää, sekä ottaa kiinni väsyttämällä?

Tuon kysymyksen vastaus määrää nähdäkseni sen, että tuleeko luotiasetta käyttää vai ei. Jos olet yhdenmiehen partiossa keskellä ikävää lähiötä ja taserisi meni juuri kädestä, seuraava ratkaisu on jo tehty; eikä vastaus todellakaan ole de-eskalaatio. Konstaapeleita oli kuitenkin nyt paikalla kaksi. Mikä oli näiden partioiden varustus?

"Rayshard Brooksin traaginen kuolema oli eittämättä turha, mutta juuri nyt hänen pitäisi olla tutkintavankeudessa."

Jos tehtävät olisi jaettu etukäteen; ei-tappavista voimakeinoista vastaavan olisi pitänyt ottaa tunnistevärihaulikko tai projektiililaukaisin, ja käyttää sitä. Samalla on oltava valmius myös tappaviin voimakeinoihin, koska nyt ei ole hupailun aika; ei sitten lainkaan. Tilanne on vakavasti karannut käsistä ja se on heti saatava takaisin hallintaan.

Rayshard Brooks pakeni ja oli jo selkeästi teleskooppipatukan ulottumattomissa, sekä oli siinä ja siinä että olisiko kaasusumuttimen kantomatka enää riittänyt. Vaaditaan keskipitkään matkaan yltävä ei-tappava voimakeino, joka on voinut tai voi olla olematta käytettävissä; en tiedä kuinka oli. Jos sen ylipäätään tietää kukaan.

Taser ei ole mikään ihmekeino, joka tehoaa jokaiseen epäiltyyn tai kaikissa paikoissa. En tiedä miten sitä koulutettiin tuolloin ja tuolla, mutta arvata sopii, että riistoskenaariota ei oltu harjoiteltu. Nähty olkoon myös varoittava esimerkki siitä, että lähtökohtainen yksinpartiointi saattaa vaatia johtajaa paikalle, jos suorittajia on kerrankin useita.

"Taser ei ole ihmekeino. Yksinpartiointi saattaa vaatia paikalle nimetyn johtajan, jos suorittajia on kerrankin useita."

Pariisin Cédric Chouviat’n tapauksen videot ovat lyhyitä, epäkattavia ja antavat hyvin vähän ymmärrystä itse asiasta. Oliko siis maahanviennissä oikeasti käytetty kuristusotetta vai pikemminkin ”kiinnitarttumista talon tapaan”? Sillä on tuskin edes ratkaisevaa merkitystä, jos maahanpäädyttyäkin pystyy yhä huutamaan.

YLE raportoi, että ruumiinavaustietojen mukaan vainajalla oli kurkunpään murtuma. Onko siis hallintaanotto maassakamppailun aikana tapahtunut painamalla niskasta, kaulasta tai kurkusta? Kiitos onnettoman videomateriaalin; sitä emme vielä tiedä. Näkemäni vähän perusteella en sano asiasta erityisesti tätä enempää.

"Kaikki asiakkaat eivät ole kuin sinä. Siitä ne vaikeudet alkavatkin. Mutta silti; vastuunsa on poliisillakin."

Siksi muistutankin yleisesti, että kun olet hän joka ottaa vastaan sen kuin hätävaihteeseen soitetaan ja sitten poliisitehtäväksi muuttuu; et ikinä voi olla täysin varma siitä mikä eteesi tulee tai kuinka sen hoidat. Ihmisillä on niin monia erilaisia lähtökohtia, tapoja reagoida ja jotkut temppunsa ne jopa suunnittelivat etukäteen.

Sinä ehkä kunnioitat poliisia, lain rikkominen on kauhistus, olet terve, et ole kielteinen poikkeuspersoona, et käytä laittomia päihteitä ja laillisiakin vain hallitusti sekä vähän. Mutta, kun kaikki poliisin asiakkaat eivät ole; hyvä on, jos heillä menee edes yksi tai kaksi kohtaa oikein edelläluettelemistani. Ja juuri siitähän ne vaikeudet alkavatkin.

Mutta milloinkaan asiat eivät kuitenkaan mene niin, että poliisi tekee mitä sitä itseään huvittaa; vailla seurauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.