tiistai 16. kesäkuuta 2020

Että höhöhöö vaan – ja mikähän minä olen sinua viihdyttämään?


(Kuva: Jari Kähkönen) Ei kiinnosta.
Turhan usein niin sanotut keskustelut verkossa menevät höhöhööksi. Siinä ei ole mitään uutta eikä kummallista, koska tämä on ihmisen luonto; vastaavaa on tehty verkottomassakin maailmassa vaikka kuinka kauan. Siksi tämän kirjoitankin; minä en sinua viihdytä, lilluhan matkaasi siitä.

Verkossa kuka tahansa voi esittää mitä hyvänsä. Todellisuudessa saattaa olla yhdentekevää konttorirottahommaa poseeraava, jolla on lisenssi harvoin tehtyyn sivutoimeen ja harrastaa kamppailulajia sekä salinnurkkaviisastelua; verkossa suoltaa silti kuin olisi poliisiprofessori. Aina ne haluavat merkityksellisyyttä ja huomiota.

Puhumattakaan verkkojuopoista, jotka päihdytettyään itsensä omaa makuaan tai sen puutetta vastaavasti; haastavat riitaa ventovieraiden kanssa itselleen yhdentekevästä aiheesta. Tämä saattaa tulla yllätyksenä, jos ei ole livenä joutunut hillitsemään kaverinkaipuussaan päinkävelevää humalikkoa. Eivät kaikki ole kuin sinä, muista se!
"Ei pidä luulla, että kaikki ovat kuin on itse."
Tosiaan; kyllä putkaan pääsee iltakuuden jälkeenkin, koska muutenhan se olisi päiväsumppu! Sen soisi itsekunkin lauantaisaunan ja kaljat jo ottaneen, mutta seksiin ehtimättömien muistavan; on näet vain pöhnässä jäänyt jumittamaan sohvalle, sekä keksinyt tulla haastamaan riitaa ”uskovaisten” keskelle älypuhelimellaan.

Sekä luuletko, että minä en ole tunnelman ankeuduttua sanaharkaksi; piinasta päästäkseni, keksinyt alkaa nauraa ja syyttää vastapuolta tosikoksi reaalimaailmassa? Kun tämän teki naamatusten, osalliset näkivät samalla kätevästi että oliko kukaan oikeasti tosissaan; eikä vain sano niin kuten verkossa nykyään yhtenään tapahtuu.

Miksi keski-ikäiset tai vanhemmat eivät osaa käyttäytyä verkossa lainkaan?  No, yksinkertainen selityshän on, että he eivät käsitä olevansa uudessa ympäristössä. Siellä heillä ei ole ikäetuoikeuksia, ja kaikki mitä tuli sanotuksi tallentuu, sekä voidaan käyttää sinua vastaan. Asiat menevät juuri tasan päinvastoin kuin livenä.
"Kun näin teki naamatusten, osalliset näkivät samalla, että onko tosissaan."
Nuoret taas eivät ymmärrä, että verkko ei ole erillistodellisuus; sinä olet itse vastuussa teoistasi. Sinulla on yhä ongelma, vaikka siihen saattaa saada verkossa apuakin. Kun elämänkokemus puuttuu; ei ymmärrä muka kiusallisen salaisuutesi tietävän olevan pelkkä idiootti, jonka luulo ei oikeasti ole sen paremmin kiusallista kuin salaisuuskaan.

Viisaskin voi mennä vipuun, koska verkossa puuttuvat monet reaalimaailman keinot varmistaa, että onko keskustelukumppani joku kenen kanssa pitäisi ylipäätään vaihtaa sanaakaan. Näin tulee helposti vedetyksi tyhmän tasolle, mikä ei tunnu mukavalta. Tyhmyys ei näet pitkään pysy salassa nopeassa julkisessa kommunikaatiossa.

Vaan miten lienee; onko sääntöjen noudattaminen mielikuvituksettomuuden merkki vai osoittaako omaperäisyys sivistyksen puutetta? Vannomatta paras. Harvoin kukaan mitään oikeasti omaa keksii, sillä senverran kaavamainen ja ennustettava ihmisluonto on. Näin se menee, vaikka moni ilmeisesti itsestään muuta luulikin.
"Viisaskin voi mennä vipuun, koska verkossa ei aina tiedä tuleeko keskustelukumppani noteerata lainkaan."
Verkko on paikka, jossa iänkaikkisen ihmisyyden ilmiöt tapahtuvat uudessa ympäristössä. Kaikkein suurin muutos on joutua nopeammin sekä laajemman yleisön eteen kuin oppimaton tavis luuleekaan. Yleisön, joka on edelleenkin hyvin arvaamaton; se ei todellakaan tee parhaansa sinun menestyksesi eteen.

Siellä ollesssaan on eritttäin tärkeää kyetä ajoin kysymään itseltään, että mikä minä olen sinua viihdyttämään. Aivan kuten sinun ei tarvitse reaalimaailmassakaan tietää, että ovatko nuo kaksi oikeasti kiloluokan kannabiskauppiaita vai pelkkiä paskapuheartisteja; heidän on vain joko vaihdettava puheenaihetta tai paikkaa.

Näin sinun on opittava toimimaan mielenrauhasi vuoksi. Sivuuttaminen, suodattaminen ja huomiotta ohittaminen ovat alkeita; ymmärtäminen sekä hyväksyminen taas ovat vaikeaa ylemmän tason osaamista, joka ei aina suju itseltänikään. Mutta loppujenlopuksi, muuta tietä onneen ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.