keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kokoomuksen työllisyyspolitiikan tyhjät tynnyrit


(Kuva: Jari Kähkönen) Siirryin terassille,
jotta pääsisin kuulemasta poliitikkojen
teeskentelyä lisäbudjetista tv-uutisissa.

Kokoomus ei petä koskaan. Ylen tv-uutisten lisäbudjettijutussa äänessä oli Eduskunnan puheellaan Ben Zyskowicz, joka sotki työllisyyden paranemisen työllisyysasteen nousuun. Näin poliitikot tapaavat tehdä; koska ellei kykene viestimään kahta asiaa eri suuntiin samanaikaisesti, on väärässä työssä.

Zyskowicz oli siis olevinaan huolissaan työttömistä, mutta kesken virkkeen muisti, että kenen asialla oikeasti olikaan ja paikkasi. Mitä eroa on työllisyydellä sekä työllisyysasteella? Onko sillä jotain väliä? No, eikai sitten olekaan, jos on kovasti lapsellinen, tietämätön ja kuvittelee Kokoomuksella olevan sosiaalinen omatunto.

Ei nimittäin ole; sanon tämän nyt erikseen ääneen sille varalle, että joku lukijani ei vielä tiedä yhteiskunnastamme perusasioitakaan. Tuon näki tänään Zyskowiczin puheesta, koska työllisyys on joskus saattanut tarkoittaa oikeiden ihmisten oikeaa työntekoa, josta maksetaan oikeaa palkkaa.

"Zyskowicz sotki työllisyyden parenemisen ja työllisyysasteen nousun keskenään."

Työllisyysaste taas on ihan silkkaa humppahumppaa, joka määräytyy sillä ketkä eivät ole työllisen työvoiman ulkopuolella tai työttöminä työnhakijoina. Eli pohjimmiltaan on samantekevää, että teitkö oikeasti työtä tai ansaitsitko mitään. Sehän se on postmodernin työn ydin; puurra-puurra, vaikka toimeentulosi onkin täysi arvoitus.

Jo vuosikymmeniä käynnissä on ollut työmarkkinoiden uusjako, jossa yhä useammat jäävät oman onnensa nojaan ulkopuolelle; sisäpuolella taas tavoitellaan aina vain suurempaa tuottavuutta. No, ainakin toistaiseksi; työnteon suosio johtavana vapaa-ajanviettotapana ja itsensä elättämiskeinona vähenee näet kovaa vauhtia.

Tässäkään ei ole asianharrastajalle mitään uutta; kautta taloushistorian pääoman omistajat ovat säännöllisin väliajoin vetäneet työntekijöiltä maton alta niin sanotusti uudistuksillaan ja tehostamisellaan. Saattaa tulla jollekulle yllätyksenä, mutta he eivät todellakaan ole tasaveroisia kumppaneita tuottoja jakamassa.

"Kautta taloushistorian pääoman omistajat ovat vetäneet työntekijöiltä maton alta."

Siksi Kokoomuksen työllisyyspolitiikkaa voi huoletta kutsua tyhjiksi tynnyreiksi, jotka tänään kolisivat lisäbudjettikäsittelyssä edustaja Zyskowiczin puheenvuoron aikana. Oho. Lipsahtipa nolosti, että olisi hyvä, jos ihmisillä olisi töitä millä itsensä elättäisivät ja osallistuisivat yhteisiin velvollisuuksiin. Mutta korjaus tuli nopeasti. Onneksi!

Mitä työttömistä ihmisistä, koska työllisyysasteestahan tässä on suurin hätä. Yhdentekevästä tilastolukemasta, joka on pelkkä kansainvälisten pääomansiirtelijöiden vedonlyöntikohde ja kotimaisten viranomaisten kikkailualusta. Kokoomus ilman vastikkeellista sosiaaliturvaa ja palkatonta pakkotyötä on pelleilyä.

Siispä minäkin siirryin siidereineni ravintola Sointulan terassille kesken tv-uutisten, koska minun on kovasti vaikea jaksaa kuunnella moista teeskentelyä asiallisesti selostettuna. No, ei se Keskustakaan kyllä mikään työväenpuolue ole; eikä istuvaa valtiovarainministeriä saata liioin nauramatta sanoa köyhän ystäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.