lauantai 20. kesäkuuta 2020

Joukkotappelublogi


(Kuva: Jari Kähkönen) Harvoin täälläpäin käyvä pääkaupunkiseutuinen: siinä
näet Joensuun uuden kävelykeskustan, joka on myös suosittu notkumis- ja
ja yleinen läpikulkupaikka.

Maalainen tai pikkukaupunkilainen ei ymmärtäne, mutta Helsingissä on aina hulinoitu ja tapeltu joukolla. Kyllä sitä toisinaan on perämetsän lähellä tai keskelläkin sattunut; ilmeisesti kuitenkin aina senverran paikallisesti ja joukot ovat olleet niin etäällä toinen toisistaan, että ilmiö on välillä unohtunut.

Vaaditaan joko suosittu notkumispaikka, jossa ovat kaikki muutkin; tai sitten on oltava vilkas läpikulkupaikka. On oltava osalliset, joiden täytyy haluta tapella eikä paeta. Heiltä täytyy puuttua selviytymistaitoja, mutta tappelutaidot  ja -ominaisuudet on löydyttävä; kuitenkin ilman kärjistymistä joukkotappelu jää tulematta.

Sehän siinä onkin; kärjistyminen tapahtuu, koska nuoret haluavat samanaikaisesti olla omillaan, mutta kuitenkin turvata johonkin auttajaan. Mitäpä, jos niin sanotut kaverisi eivät oikeasti olekaan sellaisia? Ja aikuisyhteiskuntakin lähinnä kontrolloi sekä niputtaa kaikki nuoret yhteen. Siksi muut halutaan vetää mukaan.

"Maalainen tai pikkukaupunkilainen ei ymmärtäne, mutta Helsingissä on aina hulinoitu ja tapeltu joukolla."

Aikuisyhteiskunta määrää. Samasta syystä pohjoiskarjalaisten kuntien nuorisopalveluiden henkilökunta, rahoitus, tilat ja kaikki muukin ovat sellaiset kuin ovat. Eivätkä Isolla Kirkolla vartijat, järjestyksenvalvojat tai poliisit erottele tekijöitä uhrista; se on uhittelijat kiinni ja sitten paikka tyhjäksi, kun on kyse niin sanotuista nuorisojutuista.

Ymmärrän, vaikken aina hyväksykään. On aivan eri asia hakea kaksi tappelun osallista pois puhutettaviksi ja autettaviksi; se taas on suuremman pahan alku, jos he onnistuvat vetämään tappeluunsa mukaan muitakin. Joidenkin osalta pyrkimys kielii alkavasta luonneviasta, joka on kehittymään päin; toiset tekevät niin pelkkää hölmöyttään.

Poliisillakin on haasteensa. Kyllä nyt sama maija, samat konstaapelit ja samat haalarit jokapaikkaan -periaatetta koetellaan. Ne ovat vähän kuin amerikanismilla sanoen ei-tappavat tai vähemmän kuin tappavat voimakeinot, jotka tehoavat etenkin keskipitkään matkaan; vaan eivät silti jätä jälkiä. Moisesta voisi ehkä laulaa laulussa; mahdollisesti.

"Aikuisyhteiskunta määrää ja sen on näköistäkin."

Osaavat ne  nuoretkin; heitä pitäisi kuulemma kohdella aikuisina, mutta lyönnin edeltä taas ollaan aina lapsia, joita ei saa loukata. Mitä sitten, jos keski-ikäinen oli nuorena siellä itsekin ja teki pahojaan aivan riittävästi? Siinä olisi pohdittavaa monellekin karjalaisnuorelle, jolta vastuunotto omista tekemisistään ei onnistu.

Poliisikin voi pelata kieroa peliä. Johto voi kokea itsensä nolatuksi, kun kentällä ei mennyt niinkuin olisi toivonut. Kenttä taas haluaa uusia leluja, suurempia vapauksia tai paikkapaikoin suorastaan valita päällystönsä itse huutoäänestyksellä. Niinpäniin; te ette tunne poliisia, ettekä nyt usko minua kun tämän sanon.

On siis pieni edistysaskel, että sen paremmin nuoret kuin poliisikaan eivät nyt ole heittäytyneet uhriksi. Suuren pahan ainekset olivat kuitenkin olemassa; ilotulitteiden ihmistä tai kulkuneuvoa päin laukominen on aina erittäin huono ajatus. Mutta onhan menneessä vastaavalla tehtävällä potkaistu poliisia päähänkin; tämä meni tajuttomaksi.

"Sen paremmin nuoret kuin poliisikaan eivät heittäytyneet uhreiksi, mutta suuren pahan ainekset olivat olemassa."

Sehän siinä onkin, että nyt jälkeenpäin asiasta kohisevat yleensä kaukana asuvat paksumahaiset änkyrät, joiden olisi itse vaikea tehokkaasti potkaista edes maassa makaavaa yhtään mihinkään. Kohua taas ylläpitävät kyyniset hyödyntavoittelijat, joilla voi olla niin etuja saatavana kuin haittoja peiteltävänäänkin.

Sisäministeri Maria Ohisalo(vihr) pärjäsi minusta erinomaisesti. Suomessa ministeri ei muuten sitten ole operatiivisesti poliisia johtava komissaari; eikä asia hänelle kuulu noin ylipäätäänkään, jos ilmeinen totuus nyt on jäänyt epäselväksi jollekulle höpsöliinille. Miten on Matias Turkkila? Vai vielä pääministerinkin pitäisi..Hah-hah.

Silti, rankimmin pettynevät perämetsäiset rasistinjurrikat. Toistaiseksi näet kukaan Keijo Kaarisadetta uskottavampi ei ole edes vihjannut, että Helsingissä varhain aamulla Siinä Tavallisessa Paikassa joukkotapelleet nuoret olivat erivärisiä, toisuskoisia tai muun kulttuurisiakaan. Älkää kuitenkaan antako tämän pilata teiltä koko Juhannusta!

Edit 21.6.20 kello 02.04; muokattu viimeistä kappaletta kauttaaltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.