perjantai 12. kesäkuuta 2020

Lieksan Lehti: Nurmeksen putka kiinni loppuvuodeksi


Kalterikuva, joka ei esitä ainakaan Nurmeksen
poliisivankilaa.

Eilen ilmestyneen Lieksan Lehden paperilehdessä uutisoitiin Itä-Suomen poliisilaitoksen laittavan Nurmeksen poliisiaseman putka kiinni, kokeiluna. Toiminnan jatkamiseksi tilat tulisi näet remontoida; lopun vuotta kestävällä kokeilulla selvitetään voisiko virkasuhteisten vartijoiden noutopartio korvata ne.

Pohjois-Karjalan maalaispoliisi on jo vuosikymmeniä vain supistunut ja vähentynyt; osansa siitä ovat saaneet vapautensa menettäneiden säilytystilat eli putkatkin. Sitten yksityinen putkavartiointi kiellettiin, ja lakimuutoksen jälkeen sitä ei koskaan saatu täkäläisittäin(kään) toimimaan. Lähteekö seuraavaksi Nurmeksesta poliisiasema?

Lieksan Lehden jutussa haastateltu poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo, että kokeilun ajaksi Nurmeksen putkan vartijat on siirretty Joensuun poliisiasemalle. Sieltä käsin he noutavat autolla maakunnan pohjoisosan poliisien kiinniottamat, jotka viedään Joensuuhun; ei Lieksaan, kuten jutun tehneestä mediasta voisi luulla.

"Lähteekö seuraavaksi Nurmeksesta poliisiasema?"

Kokeilupaikkakunnissa ei ole mitään ihmeellistä; jo kauan ympäri Suomea putkat ovat hävinneet syrjäseuduilta keskittyen suuriin kaupunkeihin. Tällöin kohta entisistä poliisiasemista on joko luovuttu täysin; tai ne on pienennetty vain harvoin auki oleviksi konttoreiksi, joista saa korkeintaan lupahallinnon palveluita.

Poliisipäällikkö Masalin ei kuitenkaan nyt virkkanut sanaakaan pohjoisimman Pohjois-Karjalan muista resursseista. Mitä sen on väliä, vaikka putka on Nurmeksessa, kun koko alueella on yhäkin vain se yksi ja ainoa partio? Tekeillä voisi olla siis kierous, jossa kokeilulla tästä poikkeuksen kummajaisesta tulee pysyvä olosuhde.

Että turha porata lisää partioita, koska nyt niiden puolesta esitetty painokkain argumentti, eli alueen tyhjäksijääminen putkalla käymisen takia; poistuu. Niin, onhan liikennepoliisikin olemassa ja suoritetaan maakunnassa yhä rikostutkintaa sekä siviiliasuista valvontaakin, mutta missä niiden vaikutus on näkynyt tähän asti?

"Mitä sen on väliä, vaikka putka on Nurmeksessa, kun koko maakunnan pohjoisosassa on vain yksi partio?"

Ei, yksi tiettyä henkilöä yhtenä iltana tavoitteleva ”roistonnäköispartio”, eikä maantieltä valvontaryhmästä taajamaan pikapiston tähden erkaneva ”kuormavaakapaksakaan”; tee vielä suvea tai talvea. Maakunnan Joensuun ulkopuolisissa osissa vallitsee silti ainoan partion periaate eikä se muutu miksikään tässä kokeilussa.

Poliisin palveluksessa oleva virkasuhteinen vartija ei sen paremmin suorita itsenäisesti poliisitehtäviä, kuin sanan varsinaisessa merkityksessä tue niitä suorittavia poliisejakaan. Esimerkiksi, jos joudut putkaan ja saat sakot vapautuessasi; vartija ainoastaan tiedoksiantoi poliisin kirjoittaman pikavoiton.

Voisiko olla, että Lieksan Lehti teki tämän jutun pelkästään lietsoakseen seudun ottamaan uusintaerän aikanaan Nurmekselle ”menetetystä” putkasta? Että kukaties jatkossa koko pohjoisimman Pohjois-Karjalan ainoa poliisiasema on Lieksassa, jonne sellainen pitäisi nyt tilaisuuden ilmettyä vaikka uudisrakentaa?

"Tekikö Lieksan Lehti tämän jutun vain lietsoakseen uusintaerän aikanaan Nurmekselle 'menetetystä' putkasta?"

No,  yhteiskunnallinen vaikuttaminen julkisen vallan toimintaedellytysten varmistamiseksi on kelvollinen puhde; sitä minä vaan, että kun Itä-Suomen poliisilaitoksen johdolle asia on yhdentekevä. Se ei voisi vähempää välittää, että onko poliisiasemaa sen paremmin Nurmeksessa kuin Lieksassa; jos on kummassakaan.

Nykyiset maanneljänneksen kokoiset poliisilaitokset ovat siis liian isoja, että yksityinen kansalainen maalta pysyisi selvillä niiden toiminnasta. Miten liene vallankäytön suhteen? Siinäkin kun on rähinää, paukkua ja pillinsoittoakin voimallisempi puolensa; hallinnon arki, joka käytännössä ratkaisee asiat edeltäpäin jo vähintään puoliksi.

Siksi putkakin on tärkeä juttu. Ei ole hyväksyttävää, että ensin asiat päästetään rempalleen ja sitten toiminto kylmästi lakkautetaan; vain välttääkseen korjaamisen vaiva sekä kulut. Olemattoman poliisiaseman vahvuudesta poistettua partiota on paha kouluttaa, varustaa tai hälyttääkään. Ilmeisestä syystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.