perjantai 31. tammikuuta 2020

Reaaliaikamaailma vaatii uudenlaista auktoriteettiä

En koskaan pitänyt Jyri Paretskoin tolkunihmistekstistä. Tyhjänpäiväisyys, yhtäältä-toisaalta -jossittelu, rohkeus kateissa, en ole rasisti...mutta ja niin edelleen; näin minä siitä ajattelin. Kehdata nyt käydä noin sormi pystyssä opettamaan vailla superstaran asemaa; taisi mies saada ansionsa mukaan ainakin joltain osin.

Sitten on hieman tuoreempi Frank Martela; no, hän sentään kohtasi ihmisiä vähän vähemmän opettajamaisesti ja pani suoritukseen enemmän filosofian menetelmiä. Silti, voi miten naiivi ihmiskäsitys; eihän kauniisti sanottuna nolaaminen nyt ole alkuunkaan ennenkuulumaton reaktio, kun ihmiset kohtaavat toisiaan mielipiteineen.

Mieleeni johtuu oma kokemus armeija-ajalta. Ehdin jo oppia, että tuleviin palvelus”tovereihin” ei voi luottaa; en siis kertonut heille paljoakaan töistäni ennen palvelukseenastumista. Siitä hyvästä minua haukuttiin ylimieliseksi ja sain kuulla kaikki mahdolliset maanittelut sekä painostukset. Ei tehonnut.

Se oli jokseenkin kuin Spede Pasasen länkkärin saluunaoikeudenkäynti, jossa yleisenä syyttäjänä esiintynyt vaati lisää todistuksia, että saadaan nauraa. Valitettavasti kaikkien yhtäläinen ihmisarvo, laillisuus- ja lainalaisuusperiaate sekä ne muutkin vastaavat ylevyydet eivät pysy ilman pakkoa tai rangaistuksia.

"Valitettavasti ylevyydet eivät pysy ilman pakkoa tai rangaistuksia"

Liioittelenko? Totisesti sinun kuppikuntasi on koostumukseltaan ylevämpi kuin 17-19 vuotiaat sotilaspoliisin miehistökurssilaiset 25 vuotta sitten! Höpöhöpö. Yksikin artsu yritti saada minut kiinni r-sanasta; hän ei ollut ymmärtävinään v-sanaa, kun asiayhteys oli Joensuun korkeakoulun ylioppilaiden poliittinen suhtautuminen.

Ja sitten oli toimituspäällikkö-uutispäällikkö-minä -neuvottelu, jossa keskellä mainittu yritti...hahaa...tohdinko sanoa: tahallaan väärinymmärtää Mikään inhimillinen  ei ole vierasta -roomalaismaksiimin. Jätin hänet kylmästi huomiotta; keskustelkoon yksinään. Ei ollut syytä makeilla, tuo oli tyhjä arpa ja minä tiesin sen.

Mennyt ylhäältäpäin opettava yhteiskunta oli jokseenkin yhtä ankea kuin tämä nykyinenkin, jossa myös idiootit saavat kirjoittaa...Internetissä. Tuntuu haettavan samanaikaisesti sekä menneen ehdotonta kuuliaisuutta; joskin nyt ilman oikeaa pelon ja tietämättömyyden yhdistelmää, että tämän päivän itseohjautuvaa oma-aloitteisuuttakin.

Tämä järjetön ristiriita, johon Paretskoi sekä Martela tahoillaan tarttuivat vaan eivät saaneet selväksi, on useimpien tappeluiden ja kieroonkasvamisten taustalla. Jos julkinen suutelu harmittaa opettajaa, mutta tekoa ei ole järjestyssäännössä kielletty, onko siitä silti pidättäydyttävä? Osoittautui, että opettajakaan ei tuntenut pykäliä.

"Mennyt ylhäältäpäin opettava yhteiskunta oli jokseenkin yhtä ankea kuin nykyinenkin, jossa myös idiootit saavat kirjoittaa...Internetissä."

No, onneksi on sentään löydetty kaksi samanaikaista ristiriitaista päämäärää, että voimavarat jakautuisivat eikä ihmisyys edistyisi kuin mahdollisimman vähän; vahingossa. Virkamiehet haluavat maalittamisen rikoslakiin ja persuführer kehottaa ryhdistäytymään, keskittymään olennaiseen sekä perumaan rikosilmoituksen.

Hiphurraa! Yhdelle siis kunnon kaatopykälä tehostetuksi rikosoikeudelliseksi suojaksi pahaa mieltä vastaan; toisesta tehdään koko Suomen diktaattori, jos hänellä on asiaan mitään sanomista. Toivottavasti kumpikin pyrky tyrehtyy itsestään, sillä mennyt oli jokseenkin kauhea eikä tulevaisuus ole ainakaan parempi.

Populismin yleismaailmallinen tuhoisa rynnistys on ihmisluonnon piilevä pahanhajuinen alavirta, joka aina sillointällöin ilmoittaa itsestään normaaliväestönkin kesken. On sejasama, että kuinka hyvin tai huonosti sillä hetkellä menee ja ylivertaisilla asia-argumenteilläkin pääsee vain jonkin matkaa; uskokaa huviksenne.

Inhimilliseen moniulotteisuuteen kuuluu vähintään kyky olla olevinaan jotain mieltä, olla eri mieltä eri ihmisten edessä, vaihdella mielipidettään kuin tuulipyörä suuntaa sekä pakoilla mielipiteensä seurauksia. Polvijärvinen kunnanvaltuutettukin voi näyttää ulos hallittua ja asiallista naamaa, mutta sisäisesti olla täysin huuhaan viemä.

"Polvijärvinen kunnanvaltuutettukin voi näyttää ulos hallittua ja asiallista naamaa, mutta sisäisesti olla täysin huuhaan viemä."

Olemassaolevat rikokset ja rangaistukset riittävät kyllä, jos niitä vain tahdotaan käyttää. Niinikään on syytä kasvaa aikuiseksi lakaten kuvittelemasta, että koko Suomi sortuu, jos ei olla kaikesta yhtä mieltä, ja valtaapitävillä ehdoton auktoriteetti määrittää todellisuus niin etu- kuin jälkikäteenkin. Me elämme reaaliaikamaailmassa.

Reaaliaikamaailmassa eivät laiskimukset, pellet, pelokkaat tai turvallisuushakuiset enää pärjää; auktoriteetiltakin vaaditaan enemmän kuin vain pelkkä asema sekä tutkinto. Sopisi jo vähin erin uskoa; aika nimittäin muuttui jo hyvä tovi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.