torstai 1. elokuuta 2019

Kiinnijäämisriski ei ollut kohdallaan

Jatkan juttua kaupan ryöstöistä poliisitiedotteen pohjalta. Pakko sanoa, että olipa nolo keikka. Huonon itsehillinnän moottoroimana tehty alhaisen saaliin suoritus, jonka tuotolla on lähinnä haluttu päihtyä yhdeksi illaksi ilman suurempia pohdintoja. Juuri siksi olisi tarvittukin korkeampaa kiinnijäämisriskiä, vartiointia.

Keskeisin ongelma lienee yleensä, että joko vartijaa ei ole tai tämä tekee kaikkea muttei vartioi: häntä luullaan vuokratyöntekijäksi, joka ”tekee mitä käsketään”. Paikallaolemattomuudessa on kaksi tasoa; joko on keksitty ihan omasta päästä ettei vartiointia tarvita kuin tiettyinä tunteina, tai palvelua ei saada paikalle tarvittaessa.

Yhtä autoa ajavalle yhdelle vartijalle ei liioin voi latoa määrättömästi työtä, koska vartioinnin laatu kärsii, ja jossain vaiheessa ylimenevä jätetään vain kylmästi tekemättä. Sitäpaitsi, joskus valmiutta täytyy korottaa eli kohteeseen pitää järjestää jatkuvasti paikallaoleva vartiointi. Missä on tällöin reservi?

Jotta vartioinnissa olisi mitään mieltä; kohde pitäisi tuntea, alueesta olla käsitys ja kyetä tunnistamaan niin sanotut aina samat naamat. Työhönsä pitäisi olla sitoutunut sekä olla mahdollisuus tehdä se kunnolla. Palvelusta pitää siis veloittaa oikein, koska muuten työn määrä, palkkaus, koulutus tai varusteetkaan eivät ole kohdallaan.

Mutta kuka sellaista oikeasti haluaa; useimmillehan riittäisi, jos saa kaiken hyvän itselleen eikä tee mitään vastineeksi? No, sitten päästään tilanteeseen, jossa kauppa on ihanteellinen rikospaikka, koska kaikkea voi tehdä eikä mistään joudu kiinni välttämättä aina edes jälkeenpäin. Ennen ryöstöä ehtii tapahtua jo vaikka mitä.

Keskustelu on hedelmätöntä; vastaukseksi tulee länkytystä tai yritetään ottaa viimeinen sana hankalalla kysymyksellä. Klassisimmasta päästä on ”no, mitä sä sitten teet, kun...?” Kuvitellaan kaiketi, että joko pelästytään, luvataan reikäpäisesti liikaa tai kysyjä pääsee muuten tavalla tai toisella pois altavastaajan asemasta.

Ensin pitää poistaa häiriköt ja ottaa kiinni kaikki näpistelijät/varkaat/pettäjät. Olla näkyvissä sekä tavattavissa, että hän joka jotain huomaa voi kertoa tietonsa; ja että tekojen tekijä harkitsisi asiaa pari kertaa uudelleen. Mikäli siitä huolimatta ryöstö tapahtuu; siihen puututaan toimimalla oikein.

Välttämättä tekoa ei keskeytetä eikä tekijää oteta kiinni kaupasta sisältä; yleensä on parempi toimia päinvastoin. Kysymys ei missään tapauksessa ole siitä, että vartija pelkää tai ei tiedä mitä tekee. Eikä se siihen lopu. Pitää rajata vahingot ja toimittaa kiinniotettu tekijä tuomiolle; kumpikaan niistä ei hoidu itsestään.

Yhteiskunta muuttuu; nykyään siellä on päämäärättömästi päihteissä ja pikkurikollisuudessa ajelehtivia ihmisiä, joilla on alhainen kynnys käyttää väkivaltaa. Ei kukaan voi enää olettaa, että joko he eivät häiritse itseä tai silloinkin olevan jonkun muun velvollisuus hoitaa asia ilmaiseksi ja täysin vailla omaa vaivannäköä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.