maanantai 29. heinäkuuta 2019

Antakaa kun miekin huuan, mieki oon somessa

Vain melkolailla pihallaoleva yksilö voi enää kuvitella älyttävänsä toisen viemään lukemansa lehden takaisin kirjaston telineeseen; kysyy mukaovelasti:"Tarviitsie tätä?" Johan olisi maailma mallillaan, jos en jo päälle neljäkymppisenä sitä tajuaisi; vastaan viileästi:"En juuri nyt." Sitten jatkoin toimintaani siitä mihin jäin.

Kesän liki kolmenkympin lämpöasteet ovat kauttarantain rohkaisseet itäheimon heikoimpia. Eräskin mies piti huutomonologia torilla. Jos tuon kaiken kieltävän ja loppuakin epäilevän hyvin anarkistisen sisällön saattoi ottaa tosissaan; ei olisi ollut mikään ihme, että oli oltu putkassa ja sieltäkin uhattu toimittaa 'hullujenhuoneelle'.

Siirryin urheilukentän katsomoon, koska onneksi tämä ei ole minun ongelmani; voin keskittyä esimerkiksi vadelmalimonadin nautiskeluun ja ajatteluun. Siispä; nainen, et saa minulta ainoatakaan pistettä perheellisyydestä tai roskienkeräilyinnosta. Kai se tuokin pohjimmiltaan periytyy ihmisen tarpeeseen tulla nähdyksi?

Otsikon Kummeli-laina tarttui A 7 -avolehtiööni, kun hänen lähdettyään paikalle pörähtäneet mopopojat huudattivat iskelmää ajatustyöhön nähden epämukavan lähellä ja kovaa; kuulin alkuperäisteoksen, halusin eli en. Yhteiskunta on jo kauan ollut moniääninen ja -puolinen, mutta sehän ei ole pomottajia miellyttänyt.

Keskiluokkaisten ja hienostelevien työväenluokkaisten pellejen olalla on siis taakka. Paljastui, ettei ikinä oikeasti oltu asiantuntijoita tai vallanpitäjiä; asemanmenetyksen myötä heillä on enää entisyyden varjo ja muistot, joihin takertuen hekin saattavat mellastaa somessa kuin vajaavaltaiset holhottavat keitä siitä yleensä paheksutaan.

Molempiluokkaiset pellet kävivät aikanaan koulun, jossa he apinoivat tiedoksi kutsuttua valmisaineistoa ja kumartelivat oppineita. Luulivat kai, että valmistuessaan tietävät kaiken, sekä itseäänkin pokkuroitavan. Ehei. Tietämättömyyksissään ja peloissaan siihen sortuneesta virsujalkaisesta kiertokoulukansasta on jäljellä enää hautakivet.

Johtajavalta, ylhäältäpäin luennointi ja saarnaaminen täydellisen asiantuntijuuden kuvitelman vallassa sekä ulkopuolisilta sulkeutuneisuus oli myös suosittua. Miksi minä tänään kunnioittaisin mokomaa häiriintynyttä sisar- tai veljeskuntaa kysyen ennenkuin puhun ja vaieten ellei ohjeita anneta? Jos osaamista ei voi havaita, sitä ei ole.

Maailma muuttuu; enää totisena virkapuku päällä komentamalla ei saa toista alistumaan. Valtakaan ei aina oletusarvoisesti rankaise, ja monilla on oma tahto tallella, koska ”kotikasvatus” on jäänyt muodista. Pysymisen, saamisen sekä olemisen vetovoima tottelevaisuuden moottorina on sekin vähenemään päin.

Fear of missing out, sanoo somelainen tarkoittaessaan ulkopuolelle jäämisen pelkoa. Se tuli mieleeni Karpalokaaren alamäessä, kun kaksi Koulukeskuksen nurkissa nuohoutuvaa nuorta tuli vastaan polkupyörin. Morjestettiin. He olivat koukanneet pihan läpi siihen päästäkseen; olkoon sitten käsketty tai oma päähänpistonsa.

Siispä; sano se itse viisaammin, tarkemmin tai vaikka lyhyemminkin, jos katsot tarpeelliseksi ja etenkin mikäli osaat. Ellet; jätä toiset rauhaan. Hyväksy, että oikkusi hiljentää, tehdä näkymättömäksi tai olla aina tilan viisain on vain oman pääsi sisäinen pakko. Se ei todista tai merkitse yhtään mitään koko yhteiskunnan tasolla.

Näemmä kuuluu vain ihmisluontoon, että oma horiseminen on yhtä vaikea hyväksyä kuin toisen erilaisuus ja vaihtelevien sosiaalisten tilanteiden vaatimukset. Jos se oivallettaisiin ja kyettäisiin myöntämään, valkenisi, että ihmisiähän tässä ollaan kaikki. Ihmekään, että toteutuneen todellisuuden jälkiselittely on yhä suosittua.

Tai somessa huutaminen. Ainoa ero on, että ressukat huutavat hätäänsä, jota eivät edes auttavasti peittele; keskiluokkapellet menevät yhtä Minä Itse edellä, mutta toimivat vain verrokkiaan enemmän salaillen, valehdellen ja teeskennellen. Yhteinen asia, tai ylipäätään mikään asiallinen sellainen; ei heidän kauttaan hoidu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.