keskiviikko 28. elokuuta 2019

Poliisi on riittämätön, hidasteleva ja itseluottamukseltaan yli-iso

On-off, nolla-yksi; siinäkö on männäsunnuntaina Porvoossa ja Tampereella syntyneen sotkun perimmäinen syy? Että kaikkivoivan hätäkeskuksen kaikentietävän hätäkeskuspäivystäjän olisi tullut sanoa:”Teitä ammutaan.” Vai olisiko puskasta pitänyt nousta oranssiliivinen virkapukuinen ylikomisario pilliin puhaltaen?

Poliisi on vallanpitäjä ja tapaa ajatella kuin keskiaikainen pappi, että koska Herra antoi viran niin Herra antaa järjenkin. Siitä hetkestä ollaan poliiseja, kun saa täysiä poliisivaltuuksia itsenäisesti käyttää; taivas varjelkoon moukkaa, joka tämän kiistää. Ei, oikeasti se on vain yli-isoksi kasvaneen itseluottamuksen merkki; siinä kaikki.

Suomen poliisikoulutus voi olla maailmallisesti verraten korkeatasoista, mutta tämä ei saa hölmäyttää luulemaan, että tilanne säilyy saati paranee itsellään. Siksi toisekseen; moinen keskustelukielteinen itsetehostus kertoo vähintään yhtä paljon myös siitä mihin vertailtiin, joten ainakin tuulettaminen sopisi jättää väliin.

Virkaan päästyään satunnaiset ryyppäjäis- ja lomaviikot...oho...anteeksi...kurssit Poliisiammattikorkeakoululla eivät kelpaa. Koulutus pitää viedä lähemmäs samoja partiokavereita, kenttäryhmiä sekä kalustoa kuin missä työskennelläänkin. Erityisesti tarvitaan lisää katastrofiharjoituksia, joissa pahoja paikkoja tulee monta peräkanaa.

Niinno, ovathan kenttäkouluttajat olemassa; se oli ihan kiva ajatus 20 vuotta sitten, kun koulutusta ei kentällä juuri ollut. Heistä tuli kouluttamiensa työkavereita, ei ole riittäviä resursseja sivutyönsä tekemiseen ja puuttuu niin todellinen asema kuin sen vähäisen olevan aseman kantamiskykykin. Kertaavatkohan ne itse koskaan mitään?

Kenelläkään ei kuitenkaan ole enää vuoden 2019 syyskesällä mitään asiaa kulkea töissä olettaen hälytyksen olevan väärä; sen estämättä että toisinaan tuuba soi ja isosti. Toinen tärkeä pointti muistaa olisi, että tilannekuva voi sahata edestakaisin parhaudesta piruuteen kaikkina niinä aikoina, kun tilannepaikalla ollaan.

Poliisilla ei ole oikeutta epäillä ketään perusteitta eikä kaataa pahaa-aavistamattoman kansalaisen niskaan asiaankuulumatonta painolastia, mutta näin tapahtuu silti toisinaan. Yhtä surkea esitys on, jos epäilyä ei selvitetä ja sitten otetta väljennetä; tai kyetä reagoimaan oikein mikäli päälle pamahtikin väkivaltainen ätäkki.

Parityö ei ole kaksista, jos suoraan edessä ollut asemies ei putoa heti pysäyttävään laukaukseen, kun paljasti aikeensa. Se johtuu huonosta roolijaosta ja riittämättömästä ennakkovarautumisesta. Ylikonstaapelin kenttäjohtaminenkaan ei ollut sen parempaa, jos tilanteen kriisiytyessä tehokas interventio ei edes vielä merkitse mitään sanana.

Onneksi Porvoossa tai siihen liittyen kukaan ei kuollut. Silti Suomen poliisi käy hitaalla, se on riittämätön ja peittelee kiusallista totuutta yli-isolla itseluottamuksella. Nämä pahat tavat eivät kuitenkaan poistu lisärahalla, sitä älköön unohdettako kun toimenpiteitä mietitään. Ei, vaikka poliittinen kiusaus tehdä näin olisikin vahva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.