perjantai 16. elokuuta 2019

Armeija apinoi peitelläkseen osaamattomuuttaan

Tällä viikolla armeija syötti mediataloille uutisenkaltaisen markkinointiviestinnän asiattomasta käyttäytymisestä ja taloudellisista väärinkäytöksistä ilmoittamisesta. PR-eksersiisiin lähtenyt armeija oli ihan oma itsensä eli täysin pihalla, jokseenkin myöhässä ja lähinnä teeskenteli olevansa tekevinään jotain.

Kaikissa maailmanluokan armeijoissa on näet jo aikaa sitten jouduttu sen tosiasian eteen, että niin materiaalin säilymisen kuin komentotien eheydenkin vuoksi on oltava olemassa todellinen valvonta. Sellainen, mikä leikkaa läpi koko organisaation, eikä vääryyttä havaitessaan odota pyyntöä, lupaa tai käskyä toimiakseen.

Suomen armeija on tolkuttomasti jälkijunassa ja vain taivas yksin tietää, että minkälaisen kaaoksen kautta tuokin opetus lopulta menee perille. Uutisoitu ilmoittamismenettelykokeilu on naurettavan vähä lillinluikkaus, jonka taidetaan lähinnä haluta osoittavan toimimattomuutensa ja sitten loppuvan.

Ajatus on apinoitu isojen firmojen maailmasta, jossa laatujärjestelmät ovat paikallaan ja yhteiskuntavastuu arvossaan. Siellä eivät väärintekijät tai heidän hillumisensa mahdollistaneet tunarit pitkään juhli, sillä armoa eivät anna sen paremmin valvontaviranomaiset kuin julkisuuskaan. Ehditäänkö ensin sisältä vai ulkoa?

Nolointa kaikesta on, että armeijan peittelemä osaamattomuus johtuu todellisuudessa häiriintyneestä minäkuvasta. Kaikki paha on aina jonkun ulkoisen syytä; esimerkiksi lahjoja korruptoi ja tunkeutuja varasti. Näin siksi, koska omassa itsessä, henkilöstöryhmässään sekä armeijassa ei koskaan pystytä näkemään mitään vikaa.

Vian näkeminen nimittäin romuttaisi hellyydellä varjellun kuvitelman oman joukon erinomaisuudesta: että parhaimmat hakijat valittiin, täydellisiksi koulutettiin ja virkaan nimitettäessä kaikkivoiviksi muututtiin. Valinta kyllä tapahtui; ehdottomasti, mutta saatiinko näin lopultakin Sitä Itseään sihdistä vai Jaloa Ainetta säiliöstä?

Niinpä. Se on yksi monista kaaderi- eli palkatusta henkilöstöstä sekä varusmiehistä ja reserviläisistä koostuvan järjestelmän vaietuista pimeistä puolista. No, eivät ne kyllä mitään pyhimyksiä ole niissä niin kutsutuissa ammatti- tai palkkaa saavissakaan armeijoissa; siellä on vain enemmän poliiseja sekä isommat putkat.

Päivitys 4.6.2021 kello 15.05: Ilmoituksia tuli neljä eivätkä ne johtaneet jatkotoimenpiteisiin Mutta; ähäkutti, eivätpäs päässeetkään pälkähästä vaan EU-direktiivin tähden käytännöstä tuleekin pysyvä! Hahhahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.