tiistai 27. kesäkuuta 2023

Ellonen ja Paasonen pyytävät putkaa sekä taseria – näkisipä vaan


Juhannusviikon tiistaina Jyri Paasosen kotisivuilla ilmestyi Putkaa ja teiseriä -otsikoitu blogitekstioletettu kirjoitus, jonka tyrkytys ui silmiini LinkedInissä, koska kontakti oli siitä tykännyt. Kai tästä on sitten kommentaari kirjoitettava, sillä enhän minä nyt ainakaan Paavo Arhinmäen juhannusgraffitiin tartu.


Ellonen ja Paasonen ovat turvallisuusalan lähellähengaavia hupaisia teoriaherroja, jotka yrittävät tehdä itsensä tarpeellisiksi. Nyt he heittivät keskusteluun vähimmän kuin oli ”aina haluttu” – ajaen sen asiaa kuin on liian itserakas ja röyhkeä edes tajutakseen moista tarvitsevansakaan – ajajien itsensä pysyessä samalla silti salonkikelpoisina.

Ensimmäinen naurunpyrskähdys. Lainaan:” // miksi järjestyksenvalvojat ovat rautatieasemilla mahdollisesti päätyneet käyttämään tarpeettoman kovia voimakeinoja //” Ettekö te tiedä mitä tarkoittaa omalakinen kurinpito, ettekö ole perillä tapahtumainkulusta vai meneekö tämä denialismi mielistelytarkoituksiin?
"Ettekö tiedä omalakista kurinpitoa tai tapahtumainkulkua vai meneekö tämä denialismi mielistelytarkoituksiin?"  
Mutta sitten veti vakavaksi. Lainaan:” // lähtökohtana oli edelleen, että vartijoiden ja järjestyksenvalvojien toimivaltuuksien tulee olla mahdollisimman lähellä jokamiehen oikeuksia ja että toimintaedellytykset määritellään osaamiseltaan heikoimpien toimijoiden mukaisesti.” Otatteko tähän etäisyyttä; kenen asialla Ellonen on nyt?

Maailmankuvasta ja ihmiskäsityksestä on ainakin syytä olla huolissaan. Lainaan:”Kenenkään toimeksiantajan toiveissa ei varmasti ole, että kiltisti maksavia asiakkaita kohdellaan väärin. Jos järjestyksenvalvoja käyttäytyy väkivaltaisesti, on hän liiketalouden pelisäännöin yleensä varsin pian työtön työnhakija.”

Järjestyksenvalvoja ei ole työsuhteessa toimeksiantajaansa, joten tällä ei ole oikeutta johtaa ja valvoa työtä – niinikään; paljonko tämä siitä käsittää, haluaako edes mitään tietääkään? Alihankintatyön ymmärtämättömyys häkellyttää. Herrathan imartelevat kaikkea mikä liikkuu; se kyseenalaistaa heidän asemansa asiantuntijoina.
"Herrathan imartelevat kaikkea, mikä liikkuu; se kyseenalaistaa heidän asemansa asiantuntijoina."  
Lainaan:”Olisiko kauppakeskuksessa surmansa saaneen kohtalo voitu välttää, jos järjestyksenvalvojilla olisi ollut oikeus siirtää hänet rauhoittumaan lukittuun odotustilaan, jossa häntä olisi voitu edes koskematta tarkkailla sen sijaan, että neljä henkilöä oli hänen päällään häntä rauhoittamassa?Mielenkiintoinen jossittelu.

Ihminen on arvaamaton; yhden putkan virikkeettömyys rauhoittaa, toinen pillastuu häpäisy-hylkäämisestä ja kolmas pelkää suljettua tilaa. Kuka muuten olisi tehnyt päätöksen, kun neljä onnetonta sijaiskärsijää turasi kukin omia teknisiä suorituksiaan, mutta kukaan ei johtanut ml. tarkkaillut toimenpiteen kohteen terveydentilaa?

Juu. Voihan sitä kaikenlaisia ajatuksia heitellä; hienoissa salongeissa niillä voidaan jopa käydä snobistista keskustelu-urheilua, jos ollaan vain herrojen kesken – rahvaalle taas on tapana sanoa signatuurisen sypäkästi ”ei käy”. Myönnettäköön; ei täsmää, että jvjv:n ja putkan vartijan välissä on pora-jv, jolta tuo valtuus puuttuu.
"Kuka olisi tehnyt päätökset, kun neljä turasivat kaikki omia suorituksiaan, mutta kukaan ei johtanut?"  
Sitä minä tässä bloggaan, että vapaudenmenetys sisään lukitsemalla on aika totaalista. On myös pelättävissä, että yksityisen turva-alan kaltainen rahanahne ja selkärangaton toimija heittäytyy tekemättömäksi säilytysturvallisuudessa. Suurin muutos pitäisi nytkin tapahtua jossain sellaisessa mistä on vaikea säätää lailla.

Seuraavalla en mene henkilökohtaisuuksiin. Lainaan:” // kansalaisten ei tarvitsisi katsella, kun järjestyksenvalvojat painavat kohdehenkilöä kauppakeskuksen lattiaan rauhoittumaan ja odottamaan poliisin saapumista.Vesa Ellonen; olitko ajatuksen takana, paikalla tai peräti itse äänessä Tampereella, kun tämä ”ongelma” syntyi?

Lähimenneessä on todellakin ollut aika, kun Poliisihallituksen Turvallisuusalan valvonta(yksikkö) on ollut sitä mieltä, jottei kiinniotto-oikeuden käyttöön sisälly minkäänlaista oikeutta siirtää kiinniotettua mihinkään. Kantaa oli yritetty tehdä tiettäväksi virallisessa sidosryhmätilaisuudessa niin sanottuna ruotuun palauttamisena.
"Suurimman muutoksen pitäisi nytkin tapahtua jossain sellaisessa mistä on vaikea säätää lailla."  
No, siirrytäänpä sitten siihen mokomaankin sähköpistooliin, kuten ruotsalainen etälamautinta sanoo. Moista on oltu haluavinaan siitä lähtien, kun viranomaiset saivat niitä, mutta lisäys luetteloon ei poistaisi todellista ongelmaa: liiallista, huonosti suojattua ja alimiehitettyä lähityöskentelyä voimankäyttötilanteissa.

Sille on montakin syitä. Koiran lisäksi, mitä ei useimmiten ole olemassakaan, lainsäädännön tuki ei-tappaville keskimatkan voimakeinoille puuttuu. Suojausta ei ole, koska se pitäisi hankkia, kouluttaa ja kerrata eikä tämäkään ole realistista joka euron laskevalla toimialalla. Samat sanat miehityksestä; yksintyöskentelyäkin on yhä.

Jotenkin tästä Vesa Ellosen ja Jyri Paasosen bloggauksesta tulee mieleen yksityisen turvallisuusalan arkkiveisu; periaatteessa mahdollista, käytännössä olematonta ja lopuksi toivotaan parasta. Jos se etälamautin edes ylipäätään toimii. Pitääköhän tämä kaksikko oikeastaan pellenä aivan kaikkia?
"Yksityisen turvallisuusalan arkkiveisu: periaatteessa mahdollista, käytännössä olematonta ja toivotaan parasta."
Näin pakko ajatella, kun kirjoituksen päätteeksi heitellään droonitorjunnasta ja koulutuksen hajauttamisesta. Niinpä; mikähän ensinmainitunkin estäisi jo nyt, kunhan maadoittamisessa/rantautuksessa ei ammuttaisi vaan keino olisi lähinnä napinpainamiseen rinnastuvan sorttinen tekninen ratkaisu?

Ja saahan asiakaspalvelu-, ylläpito-, teknistä- sekä kiinteistönhuoltohenkilöstöä palkata niin paljon kuin huvittaa. Tämä on huomattu; voimalaitoksen vuoromies söi portti- ja kiertovartijan työt tehtaassa, joku siviili poisti respavartijan aulasta sekä kaupoissakin on nykyään niitä jokasortin hokkuspokkusmyyjiä.

No; tehtaassa syttyi tulipalo ja jakkupukukansa toljotti ”etkö sinä voisi” kun siivoton kyykki pääovella huumeita itseensä piikittäen. Heh, ainakin kauppiaalla oli työvuorot täytetty! Haikailun sekä satsauksen väliseen kuiluun Ellonen ja Paasonenkin ehtimättä viittaavat. Että näkisipä vaan. Silti, oli tuo kyllä hienoa analyysia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.