perjantai 17. helmikuuta 2023

Mikkelin Laajalammen Salessa käy taas käteinen – ketä kiinnostaa?

(Kuva: Jari Kähkönen) Osaavat ne eurooppalaisetkin; valmistuttaja on
ranskalainen GK. Kynä-, kännykkä- ja korttitaskut sisältävä ylempi
paneeli on kiinni tarroilla. Tilalle saa sellaisen missä on kolme tyhjää
kumilenkkiraksia. Päätä itse, että tuleeko siihen telari, sumutin sekä
veitsi vai oikea määrä varalippaita. Se pistoolikotelo- eli CCW-tasku
on tästä yksi vetoketju eteenpäin, kantajansa vartaloa lähinnä.
Taas ne jauhavat siitä yrityslähestymiskiellostaan. Höpöhöpö. Kuinka ihmeessä julkisen vallan tehtävä olisi muka kieltää kenenkään pääsy palveluihin, huveihin tai vastaaviin paikkoihin? Toiminnanharjoittajan tulee poistattaa häiritsevät, vaaralliset ja rikoksia tekevät 
tiloistaan yksityisiä turvallisuuspalveluita käyttäen.

Julkisen vallan tehtävä eikä etukaan näet ole suorittaa kulunvalvontaa yksityisen hallitsemissa liiketiloissa, jotka on kaiken hyvän lisäksi asetettu yleisön käytettäväksi. Vihonviimeksi siitä tulee rangaista vrt. irtolaisuus, juopposakot tai [sinun makusi mukainen epäonnistunut historiallinen oikeudellinen kokeilu tähän].

Merkittävää julkista valtaa käyttävät virkamiehet eivät liioin saa toimia yksityisissä turvallisuuspalveluissa eivätkä toiminnanharjoittajienkaan palveluksessa, koska heidän on oltava työnantajaviraston käytettävissä eikä mokomassakin ”sivutyössä” väistämättä ilmeneviä eturistiriitojakaan voida sallia. Näin tämän tulee olla vastakin.
"Kulunvalvonta yksityisten liiketiloissa ei ole julkisen vallan tehtävä eikä etukaan. Rangaista tulee vihonviimeksi."   
Tarja Nyyssösen YLE:lle tekemässä jutussa kuvattu on takaperoista ajattelua, joka ehkä oli mahdollinen sinä vuonna, kun linja-autoaseman baarissa annetun poistumiskäskyn noudattamattajättäminen oli rangaistavissa kotirauhan rikkomisena. Se loppui viimeistään järjestyslain säätämiseen eli noin 20 vuotta sitten.

Juttu ei silti ole täysin nollauutinen, vanhanen tai pootoora. Se kertoi osuuskauppa Suur-Savon Laajalammen Salessa toimeenpannun käteisettömyyskokeilun loppuneen. Olisi varmasti kiinnostanut jotakuta paikallista...ehkä. Kiitos siitä. Tätä yhteiskunnallista ongelmaa ei ole olemassakaan ja siitä jankuttaminen saisi jo loppua.

No, nyt mitätön paikallisuutinen juoksee valtakunnanverkon lineaariradiouutisissa ja netissä. Miksi? Kaupan liiton edunvalvontatavoitteiden eli suoremmin sanottuna propagandan takia; toistolla pyritään saamaan olematon ongelmaksi, jonka ratkaisu pelaa vallan rahamiesten käsiin. Ymmärtämättä alkuunkaan mitä pyytävät. Kai!?
"Käteismaksu Laajalammen Salessa olisi ehkä kiinnostanut paikallisia. Väitetty yhteiskunnallinen ongelma on sepitettä."
Amerikassa avoinna olevissa liiketiloissa voidaan vastuuhenkilön pyynnöstä antaa trespassing warning, jonka rikkoja voidaan pidättää ja tuomita vankilaan. Piirikunnan apulaissheriffi tekee myös illalla business check -nimellä sulkemis-, tarkastus- tai vartiokierroksia ennenkuin menee luvallisesti kotiin nukkumaan yöksi.

Ainiinjoo; myös miljoonakaupunkien poliisilaitokset ajavat code tai code three eli pillit päällä paikalle, jos asunnonomistajan alarm company soittaa hälytyksestä. Ja computer aided dispatch systemiin taas kirjoitetaan juurta jaksaen avaimenhaltijasta sekä autotallin ovi-ilmaisimesta. Sen on muuten yhteiskuntansa näköinenkin!

Niin; sitä minä tässä vain bloggaan, että vaikka olenkin – ihanteellisen olkalaukun ja pikkurepun etsinnässäni – toisinaan hankkinut veskan, jonka yhden taskun päällä luki havainnollisesti värikkäässä paperiliuskassa CCW – en silti meinannut joutua oikeasti kantamaan mokomaa suojeluasetta. Amerikan malli on varoittava esimerkki.

Päivitys 9.7.23 kello 16.44. Lainaan poliisitiedotteesta:"Kauppaan oli tullut naamioitunut mieshenkilö, joka oli mennyt kassoilla ja yrittänyt avata lukittua kassakonetta. Kassoilla ei ollut tapahtumahetkellä henkilökuntaa eikä asiakkaita. Tekijä oli vasaralla uhkaamalla saanut myyjän avaamaan kassakoneen. Ryöstösaaliiksi oli saatu pienehkön summan käteistä rahaa."

Kommenttini tähän on seuraava. Jos te ette osaa edes kouluttaa myyjiä tarkkaavaisuuteen, hälyttämiseen ja pakenemiseen; TOI-MEK-SI-AN-TA-KAA JO SI-TÄ VAR-TI-OIN-TI-A. Mikäli tilanne on oikeasti näin vakava, muu ei auta kuin jatkuvasti henkilökohtaisesti koko aukioloajan paikallaoleva vartijanasuinen turvallisuuspalvelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.