maanantai 20. helmikuuta 2023

Keskustelu kansalaisen kanssa

Mikähän minuun oikein meni, kun haksahdin keskustelemaan kansalaisen kanssa vartijan valtuuksista, toimintaperiaatteista ja vielä vähän poliisiasioistakin kaupan porttikieltoa käsitelleen YLE-jutun kyljessä? Uudelleenjulkaisen tässä tuon nyt jo päättyneen lyhyen sananvaihdon, koska kahden maailman välillä on huima kuilu.

IDEFIXU 17.2. 18:39

Ehkä joskus 10 vuotta sitten pari nuorta yli-innokasta vartijaa ottivat minut heti kassan jälkeen kiinni epäiltynä näpistyksestä, vaikka näkivät että maksoin. Retuuttivat pitkin kauppakeskuksen käytäviä kellaritiloihin.

Eivät suostuneet yhteistyöhön, vaikka olisi ollut helppo todeta etten ole mitään varastanut, huusivat vain päälle kun yritin selvittää asiaa. Kutsuivat poliisin, jota odoteltiin ainakin 30 minuuttia. Parissa minuutissa poliisit vakuuttuivat etten ollut varastanut mitään. Se oli helppo todeta.

Mutta sitten tuli yllätys. Poliisi sanoi etten saa tulla samaan kauppaan viikkoon! Millä oikeudella? Selvä virkavirhe. En ollut syyllistynyt mihinkään, ja vaikka olisinkin syyllistynyt näpistykseen, niin olisin saanut sakot, mutta edelleenkään poliisilla ei olisi ollut okeutta antaa porttikieltoa ko. kauppaan. Nythän tätä oikeutta vasta sunnitellaan, esitetään.

Eikä outoudet tähän päättyneet. Poliisi pakotti minut valitsemaan minne haluan kyydin, en saanut jäädä Kamppiin. Edelleen kysyn: "Millä oikeudella?" Olin edelleen vapaan maan vapaa kansalainen, joka ei edes ollut syyllistynyt mihinkään.


Jari Kähkönen 18.2. 17:19

"pari nuorta yli-innokasta vartijaa"

Sinulla ei ole laki-, perustuslaki-, ihmisoikeussopimus- eikä ylipäätään minkäänmääräistä oikeutta ikävertaisen järjestystä ylläpitävän henkilön palveluihin eikä mahdollinen ikäero liioin poista tai vähennä toimivaltuuksia.

Vallankäytön kohteena oleminen on yleisesti ikävää, mutta lisäksi joidenkuiden tiedetään kokevan omasta itsestään johtuvista syistä kohtaamisissa erityistä vastenmielisyyttä, joka saa heidät reagoimaan muita voimakkaammin. Ei se silti mitään; jäitä päähineeseen/pukineeseen ja pysytellään rauhallisena.

"Eivät suostuneet yhteistyöhön"

Sinä olit kertomasi perusteella päättäen vapautesi menettänyt. Et johda yhtään mitään vaan toimit johdetusti; annat kysytyt selvitykset ja teet yhteistyötä asiaa hoitavan henkilön kanssa.

"Kutsuivat poliisin, jota odoteltiin ainakin 30 minuuttia."

Aluksi kertomasi aikamääreen perusteella esitän valistuneen arvauksen, että vartijalla ei tuonna vuonna ollut oikeutta vapauttaa kiinniotettua luovuttamatta tätä poliisille.

Vartijalla oli ja on yhä turvallisuus- muttei henkilöntarkastusoikeutta. Ero on siinä, että kiinniotetun voi tarkastaa, jottei tällä ole vaarallisia esineitä tai aineita mukanaan, mutta anastettua omaisuutta ei voi etsiä. Eli tapauksessasi todeta, jottet ollutkaan anastanut mitään kuten itse kerrot.

"Poliisi sanoi etten saa tulla samaan kauppaan viikkoon!"

Esitän valistuneen arvauksen, että tämä oli poliisilain sallima neuvo tai ohje, joka perustuu asianosaisten keskinäiseen toistensa ärsyttämiseen, minkä on arvioitu menevän ohi tuossa ajassa. Sen on kai katsottu olevan molempien yhteinen etu, vaikkeivät asianosaiset sitä ehkä itse niin näekään.

"poliisilla ei olisi ollut okeutta antaa porttikieltoa ko. kauppaan."

Tuskinpa se oli porttikielto kts. edellinen kohta.

"Poliisi pakotti minut valitsemaan minne haluan kyydin, en saanut jäädä Kamppiin."

Arvailen, että tämä oli lähisiirto eli poistaminen, koska päätöksen tehnyt konstaapeli katsoi siirrettävän/poistettavan käyvän niin kuumana, jottei tätä pidä jättää irti paikanpäälle.

Koska, joko tämä a) rupeaa aukomaan päätä vartijoille muuttuen riesaksi b) haastaa riidan lähimmän sattumanvaraisen kanssa c) on niin jälkilöylyissä että tarjoaa lähimmälle riidanhaastajalle tilaisuuden tehdä saman kanssaan.

Yhteenveto: kertomuksella ei ole mitään tekemistä yrityslähestymiskiellon kanssa. Se on silkkaa jälkikäteistä julkisuudella huomionhakemista itselleen tai yksipuolista someaalista turpakäräjöintiä. Samasta syystä en ota kantaa siinä kuvattujen tapahtumien oikeuteen/vääryyteen tai hyväksyttävyyteen/ei hyväksyttävyyteen.

                                                                  ***  

Koska kirjoitin alkuperäisen kapeaan laatikkoon vailla esikatselua ja editointia, tietenkin viilasin tekstiä ennen uudelleenjulkaisua. Miksen? Mulkkasinhan sitä muutenkin sopimaan blogin ulkoasuun ja paremman luettavuuden saavuttamiseksi. Jos tämä haittaa, voivoi; tarvittaessa klikkaa linkkiä verrataksesi versioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.