(Kuva: Jari Kähkönen) |
Ei siellä eikä enää missään muuallakaan Suomessa eletä kuin jossain venäläisessä maalaiskylässä tai pikkukaupungissa tällä hetkelläkin; niissä ihmisten on pakko pitää yhtä tai muuten ei selvitä. Nälkä, hätä, pakko ja Venäjän tapauksessa etenkin ulkopuolisten syntipukittaminen sekä johtajavaltaisuus ovat voimakkaita kannusteita.
Suomessa taas on tätänykyä loputtomasti maailmankatsomuksia, sosiaalisia rooleja, identiteettirihkamia, haaveita ja tiesmitä minkä taakse mennä piiloon. Voi esittää mitä haluaa sekä keksiä itsensä uudestaan kuinka monta kertaa hyvänsä. Moniko kaupan myyjä on ”markkinointialalla” tai ”yrittäjä” vaikka vuokra&ruoka tulee työläisenä?
"Moniko kaupan myyjä on 'markkinointialalla' tai 'yrittäjä' vaikka vuokra&ruoka tienataankin duunarina?"Edellämainittujen ulottuville pääsyn ja etenkin niiden käytettävyyden hoiti sivistysvaltio, mutta sitä nämä rakkaat visionäärit, innovoijat sekä entrepenöörit itse tuskin edes huomasivat. Taitavat pitää niitä samanlaisina itsestäänselvyyksinä kuin suur- tai todelliset kapitalistit; no, edes palkkarengit kuin puolestaan julkipuhuvat.
Löytyy hyvinvointivaltiota; olit eli ei – et silti päädy yksin alasti kasvot kuraan päin tienojaan – , josta jäännöksesi lopulta korjataan pois – et ainakaan vailla merkittävää omaa myötävaikutustasi. Oikeusvaltio taas hoitaa, ettei sinua voida pakottaa sen paremmin järjestäytymään kuin menemään lakkoonkaan.
No, sittenpä se pelleily loppuu – et ollutkaan tasaveroinen kumppani, asiantuntija etkä...hahahaa...huippu yhtään mikään. Teit rutiinitoistotyötä ja – saat huomata – olit kyllä jonkunsortin henkilöresurssi, mutta sittenkin poisheittämällä vaihdettava sellainen. Ennenaikaan moiset sanoivat itseään proletaareiksi tai työläisiksi.
"Olit sinä kyllä jonkunsortin henkilöresurssi, mutta sittenkin vain poisheittämällä vaihdettava sellainen.""Meidän osaston/kaupan henki" saa myös yleensä tylyn lopun; se murtuu arjen epäluottamukseen ja hyväksikäyttöön, tai ensin siitä tulee itsestäänselvyys ennenkuin kaikki vain tympäisee. Puuttunut iso opetus olisi ollut työntekemiskyky -niminen käsite. Kaikilla on sellainen, mutta kykyä pitää jatkuvasti uusintaa tai se ehtyy. Siksi TES.
Sitä sopii miettiä, kun sivistys loppuu ja seuraavan sukupolven oman minuutensa etsinnän karkeus harmittaa. Etuudelta taas pakotetaan elämiseen riittämättömään minimipalkkatyöhön nollalla edulla; palkankorotusta ei tule koskaan ja oikeusvaltio on voittotavoittelevaan vankilaan joutumisen kokopäivätoimista välttelyä.
Asunto ovat yömajan vuode ja lukkolokero, mutta vain niin kauan kuin maksat niistä ennakkoon. Ruoka on pikaruoka-annos, jonka voi tarvittaessa uudelleenlämmittää yhteishuoneen mikroaaltouunissa. Terveydenhuoltoa esittää päivystyspoliklinikka; no, ainakin sitten, kun olet jo kuolemassa niille jalansijoillesi.
"Puuttunut iso opetus olisi ollut työntekemiskyky. Sitä pitää uusintaa tai muuten kyky ehtyy. Siksi TES."Kaikki ylläkäynyt ei vielä ole mahdollista Suomessa, mutta näin jos jatketaan niin kohtapa voi olla. Mietipä sitä, kun puhut työstä, proletaariudesta eli työläisyydestä, järjestäytymisestä ja palkoista. Sekä yhteiskunnasta ynnä ihmisyydestä ylipäätään. Ai et puhu? Et edes ajattele? No, sen on näköistäkin!
Iso kuva on nimittäin se, että suomalaisen yhteiskunnan onnistuneisuus tai toimivuus on vain pintasilaus. Työehtosopimuksia eli TES:iä eli tessejä solmitaan vain niin kauan, kun ne takaavat työrauhan ja toimivat sujuvan henkilöstöhallinnon apuvälineinä. Jos laki määräisi minimipalkan numerona, te etenkin kaupassa saisitte vain sen.
Ei tarvita luotiaseita kantavia vartijoita väkisin heittämään poispotkitut ulos eikä vuosien vankeuden uhkaa estämään puolisotilaallisiin kuuluvien vainoaminen tai kaikki merkityksellinen ammattiyhdistystoiminta. Näin se meni Suomessa joskus ja alkoi taas noin 40 vuotta sitten mennä jossain päin maailmaa. Tätäkö sinä haluat?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
OHJEET
Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.
Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.
Pysy asiassa.
Ole asiallinen.
Älä chattaile.
Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.
Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.