tiistai 12. heinäkuuta 2022

Pieniä kriisin merkkejä vai tapaammeko Kaliningradissa?

(Kuva: Jari Kähkönen)
Kun luin Itiksen kauppavartijan pahoinpitelysakosta ja Tornin ravintolahenkilökunnan suorituksista, sekoilu toi mieleeni lähiöarkea kuvanneen SVT:n sarjan, joka muistaakseni esitettiin Suomessakin. Oma toiminta on oltava kunnossa ja turvallisuuden huomaa vasta puuttuessaan.


Valvontakamerat eivät ole kaikki kaikessa; ne eivät esimerkiksi ennaltaehkäise rikollista hävikkiä ja ota aiheuttajia kiinni – naputan mokoman itsestäänselvyyden tähän, koska havaintojeni mukaan se ei ole sitä läheskään kaikille maallikoille. Mutta samalla on todettava, että eivät kaikki turva-alan luvanhaltijatkaan ole ammattilaisia.

Kuinka voi päätyä virhelaskelmaan yrittää ottaa kaksi kiinni yksin, jos kyse ei ole todella vakavasta teosta, mihin liittyy akuutti yleisöön kohdistuva vaara? Lisäksi tunnistus ja priorisointi ovat menneet vakavasti pieleen jo ennenkuin oltiin edes naamatusten asianomaisen kanssa. Mutta voi tässä nähdä yleisempiäkin ongelmia.
"Kamerat eivät ole kaikki kaikessa, mutta jokainen luvanhaltijakaan ei liioin ole ammattilainen."
Kaupat on jo kauan suunniteltu mielessä kaikki muu muttei turvallisuustyö; myönnän, että monesti niissä kiinniotto menee sujuvasti vain silloin, jos sen tekee siviiliasuisena. Näin on siksi, koska kauppojen kulkutiet ovat tietynlaisia ja vartijanasuinen joutuu vain koettamaan selviytyä niistä taktisella oveluudella.

Taktiikasta ei tule mitään, jos kiinniottoa tietävä havainto tehdään kameroilla ja seuraavaksi se pitäisi jo suorittaakin yksinään. Ihan liian äventyyristä toimintaa, koska on turhan hyvä mahdollisuus, että sattuma sattuu. Tahallani jätän sanomatta miten tai kuinka, koska en voi tietää ketkä tämän lukevat ja mitä mielessään.

No, sitten ollaan naamatusten; tekijä hatkasi ja avunantajan saa, mutta käytetään voimaa niin perusteettomasti kuin liikaakin. Mikähän ihmeen heti kiinni, sekä vääntöä täysillä -villitys ammattikunnan on vallannut? Olen nähnyt tämän olevan tulossa jo vuosia ja tässähän sitä seuraukset näkee.
"Mikähän ihmeen heti vääntöä täysillä         -villitys ammattikunnan on vallannut? Olen nähnyt tämän tulollaan jo vuosia."  
Osattiinhan toki ennenkin. Eräskin valvontaosasto luovutteli valvontakameran kuviaan oikein tv-ohjelmalle; niissä vahtimestarinasuiset menivät sujuvasti kiinni minimipuhein. Parhaimpia tai pahimpia olivat kuitenkin dekkarinsa, jotka rytyyttivät oikein kunnolla, mutta onneksi koskaan käteen ei sattunut väärää numeroa.

Erään toisen paikan ja kaupungin grand old man levitteli myös videoitaan itsemainostustarkoituksessa. Niissä alaisensa tuuppi öykkärityyliin rinnasta kaasulla uhitellen, vaikka oli ylivoima, ja toinen nussi turvallisuustarkastuksen sekä jätti sitten niin yksin kuin irtikin – seurauksen neulauhka – ylläriylläri. Kouluttamattomuus näkyi!

No, miksi viitsin panna tälläiseen asiaan vähääkään aikaa&energiaa? Epälegitimiteetin takia! Se on yksityisen turvallisuusalan seurana nyt ja aina. Hesarin jutusta:”Uhri koki myös nöyryyttäväksi sen, että vartija oli laittanut hänelle käsiraudat ja kuljettanut hänet kauppakeskuksen läpi.” Oma toiminta kuntoon tai paremmasta ei ole toivoakaan!
"Osattiinhan toki ennenkin. Leviteltiin oikein televisiossa videoita oman kouluttamattomuutensa seurauksista."  
Vai haluaa Helsingin keskustan maamerkki Hotelli Torni tehdä julkisesti tiettäväksi, että paikallaoleva etulinjan turvallisuushenkilöstö puuttuu – ja arvailen – napista siellä painetaan vessanvetomielessä eli kun ei enää muutakaan keksitä? Nyt sitä olisi tarvittu, koska ei tarjoilija tunnista eikä uskalla – siksi tekijä pääsikin pakoon.

Ja vaikka olisikin vasta kolmas auto tai kymmenes jalkamies paikalla – mikään kovalevytallennin ei ole niin hieno, että se analysoi tekijän käyttäytymisen, sekä tekee hänestä valmiiksi tunnistuskelpoisen printin. Puhumattakaan kulkureitin läpikäymisestä ja teknisen tutkinnan edellytysten turvaamisesta.

Tätä en tiedä, mutta tohdin silti esittää arvailuni – entäpä, jos koko show oli vain banaali valkokaulusnarkkarin kyttäfiiliskohtaus, jonka olisi voinut ehkäistä jo käännyttämällä ovelta? Tai yhtä helposti ensin paljastaa ja sitten ottaa kiinni? Niinpä. Turvallisuus on sellaista, että sen olemassaolon huomaa vasta puuttuessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.