keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Kilikalikeikka ensikertalaiselle

(Kuva: Jari Kähkönen)
Kilikali on slangia ja tarkoittaa murtoa, jossa suljettuun tilaan on menty väkisin sisälle joko varastaakseen tai mellastaakseen sekä rikkoakseen paikkoja. Murtoja tehdään kaikenlaisiin paikkoihin kaikkina aikoina; tarkista, äläkä luulottele. Olennaista on tietää, että onko teko enää käynnissä vai ei.

Tämä ratkaisee, että ilmoitetaanko asiasta ensin kiinteistön omistajalle tai tilojen vastuuhenkilölle vai suoraan viranomaisille. Aina on ilmoitettava jollekulle, koska vain näin asiaa aletaan hoitaa. Älä arvaile ”myrskyvahingoista” tai ”nuorten mellastamisesta”, koska se on tekosyiden keksimistä. Jos et ole varma, soita heti 112:n. Piste.

Asioista pitää ehdottomasti ilmoittaa, koska muuten jo aiheutuneet vahingot voivat pahentua tai voi syntyy uusia sellaisia. Puhumattakaan vakuutuskorvauksista. Mistä muuten edes tiedetään milloin jotain tapahtui tai montako tekoja on kaikenkaikkiaan ollut? Älä suotta ujostele, koska ensikerta on ensikerta – jokaiselle ja joka asiassa.

"Aina on ilmoitettava jollekulle, koska vain näin asiaa aletaan hoitaa. Muuten vahingot voivat pahentua tai lisääntyä."

Et ole varma, että mitä on tapahtunut sekä kuinka toimitaan? No, jos hätäkeskukseen soittaminen tuntuu vaikealta, paikanpäältä löytyvät usein myös kiinteistönhuollon tai vartioimisliikkeen yhteystiedot. He ovat oman työnsä osaajia ja voivat tulla avuksi, jos vain saavat tietää asiasta. Parhaatkaan ammattilaiset eivät näet lue ajatuksia!

Siis; sinä saavuit kilikalipaikalle, mutta ensivaistosi oli "raivata jäljet", "asetella sisäänmenokohta paikalleen" ja postata asiasta Facen puskikseen? Jösses. Ok. No, ehkä olen uskovinani, että edes joku kiinteistön omistajan tai tilojen vastuuhenkilön tietävä olisi voitu tavoittaa. Mikä meni pieleen? Älä kysy. Mikä ei mennyt? 

Et tee kenellekään palvelusta, jos ”raivaat jälkiä”. Niin saa tehdä vasta, jos se on jonkin omaisuuslajin erityisluonteen vuoksi tarpeen ja olet saanut tähän luvan esimerkiksi viranomaisilta. Niinikään; sinun ei pidä pettää itseäsi, että ”peittely” riittää esimerkiksi viikonlopun yli, koska et sinä tiedä jakavatko rikolliset ajatuksesi vai eivät.

"Saavuit kilikalipaikalle, mutta 'raivasit jäljet' , 'asettelit murtokohdan paikalleen' ja postasit Facen puskikseen. Jösses."

Niin. Tätänykyähän ei välttämättä ole itsestäänselvä, että kuka omistaa tai hoitaa mitäkin, koska maailma muuttuu alati ja asioita niin pilkotaan pienemmiksi kuin yhdistellään isommiksikin kokonaisuuksiksi. Yhdessä kaupassa voi siis olla ties kuinka monta pientä kioskia, jotka kaikki ovat omia firmojaan ja niissä työskentelee ties kuka.

Tällöin kannattaa kysellä, että tiedetäänkö paikassa asiasta ylipäätään ja pystytäänkö vastuuhenkilölle välittämään viesti. Koska eikö olisikin noloa, jos myrsky rikkoi kuoren mitä varas eli mellastaja hyväksikäytti tai päinvastoin; ja siksi esimerkiksi nuorelle ensimmäisen kesätyön antanut kioski suljetaan ennenaikaisesti?

Ajattele asiasta näin, että tavalla tai toisella – kyläläisenä huononevissa palveluissa, asiakkaana kohonneissa hinnoissa tai kansalaisena veroissa – sinä joudut maksamaan kulut jokaisesta rikoksesta, mikä olisi voitu ennaltaehkäistä eli selvittää, mutta ne havainnut ei vain viitsinyt tehdä asialle mitään. Hoida siis sinäkin oma osasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti



OHJEET

Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.