maanantai 25. heinäkuuta 2022

Kiitos tunnustuksesta

(Jari Kähkönen) Sopimuksettoman tilan aikainen painostustoimi; ulosmarssi,
jonka työntekijät toteuttavat kootusti yhtenä joukkona ehkäistäkseen työn-
antajan vastatoimet. Ollaan suorituksen kohdassa paluu; seuraavaksi tapah-
tuu poistuminen. Paikka ISS Security Oy, Pitäjänmäki, Helsinki ja aika on
alkuvuodesta 2011.
No, eiväthän ne nyt tähän varsinaisesti nimeänikään laittaneet. Enkä ole saamassa sen paremmin riemusaattoa palatessani ostrakismista yhteisöön jonakuna, jonka kunnia on täysin palautettu; kuin tule nyt suuremmaksi mitä koskaan olinkaan. Hahahaa. Anteeksi. En osaa suhtautua asiaan vakavasti.

Jyri Paasonen, Yksityisen turvallisuusalan historia, 2021, Hannu Kankkusen haastattelu, sivu 114:"Keskusteltiin paljon muun muassa siitä, alkaisivatko siivoojat vartijoiksi ja ylipäätään monipalvelusta. ISS:llä oli ajatus kokonaisvaltaisesta toiminnasta, että pystytään tarjoamaan toimeksiantajille laajasti palveluita. Siinä oli synergiaetuja esimerkiksi kiinteistönhuollon osalta. Hankalampaa oli ajatus siitä, että vartijat olisivat myös siivoajia ja siivoajat vartijoita. Yritettiin ikään kuin runtata läpi sellaista, mikä ei yksinkertaisesti operatiivisella tasolla onnistu. Myynnillisesti oli kyllä hyvä menna mahdolliselle asiakkaalle ja sanoa, että meiltä saatte kaikki tarvittavat palvelut ja hintoja voidaan laskea. Mutta se, miten se sitten ratkaistiin, olikin toinen juttu." (korostus minun)

Mieleni tekisi panna tähän muuan laivaston toimiupseerilta 1980-luvulla kuulemani syöpävitsi, koska yksityisen turvallisuusalan valtakunnan pääsarjan yritykset on uudelleenjärjestelty minun päivistäni – tosin vasta yli kymmenen vuotta sen jälkeen, kun tarve oli täysin ilmeinen, mutta kuitenkin. Ja nyt on kirjoitettu historiateoskin.

"Tuossa ei lue nimeäni enkä ole liioin matkaamassa riemusaatossa ostrakismista takaisin yhteisöönkään."

Teos, jonka tekijän kanssa en aio kirjoittaa kilpaa enkä tehdä kirjallisuuskritiikkiäkään; mutta sitaatin käyttöoikeus on se työ, mitä tein vuosia turvallisuusalan omissa medioissa kuten Kontrollissa ja Turvasanomissa. Juuri näin minä olin aina sanonutkin; monipalvelu oli elinkelvoton hirvitys, kauhistus sekä häväistys.

Onko nyt satavuotisjuhlavuosi? On, jos se lasketaan Thelenin SVS:stä; ei, jos Helsingin yövartijayhdistyksestä, mikä taas oli vuonna 1917. Viimemainitun tulin aikanaan tietämään samasta poliisihistoriakirjasta, joka näkyy kyllä Paasosenkin teoksen lähdeluettelossa, mutta itse tekstissä sitä ei silti mainita.

Kulku noin 90 vuotta eteenpäin on lyhyempi kuin kuvitellaankaan; yövartijayhdistyksen pistoolit taskussa kulkevia käsivarsinauhamiehiä – luulen – ehkä vielä pelättiin, mutta SVS:n harmaanuttuja kohdeltiin jo kalustona. "Konttorin 2. krs:n takkinaulakon valot ovat päällä. Menkääs sammuttamaan ne", saatettiin sanoa puhelimitse.

"En aio kirjoittaa kilpaa tai ruveta kriitikoksikaan, mutta jokatapauksessa historia taisi tulla ja vapauttaa minut."

Sikäli, jos ylipäätään kukaan puhelinkoneen omistava tai ääreen pääseväkään oli enää hereillä, kun yöporttivartija tai jalkaisin piiriään kiertäväkään työtään teki. Left for dead oli olennainen opetus, vaikkei osannut englantia sanaakaan tai edes tuntenut ketään kuin olisi. Sen olivat varusteet ja otteetkin näköiset. 

Tämä pompottelu, joka valitettavasti yhä onnistuu vartijoiden kohdalla useammin kuin olisi sopivaa; on ollut iänkaiken läsnä ihmiselämässä. Ihan sama, että tarkoitatko mennyttä paternalistista eli vanhanaikaista luokkayhteiskuntaa vai hyvin modernia fukyamalaista kaunayhteiskuntaa lähempänä meidän aikaamme.

Sitaatti panee kiehtovasti pisteen virkkeelle ja vaihtaa kappaletta enterillä summaten lähimeneen, jossa kamppailtiin menestyksekkäästi pääoman kahta tärkeintä perusoikeutta eli arvonlisäystä ja itsemääräämisoikeutta vastaan. Työväenluokka sai pienen voiton, vaikka elääkin yhä pääomaehtoisessa yhteiskunnassa. Hähähää!

"Pompottelu, joka valitettavasti yhä onnistuu useammin kuin olisi sopivaa; on ollut iänkaiken läsnä vartijan elämässä."

Nyt ISS:n turva on pelkkä kaukana pääsarjasta oleva kuriositeetti. Niin, se edellinen – engelinjättöinen – securityhän on ollut jo vuosia osa Avarnia – olisin tuon tiennyt itsekin, kiitos vaan. Naputan sen seikan silti riville, jotta "äärimustasukkaisten ryhmä Rannallejääneet" ei suotta provosoituisi vuokseni.

Tunnustuksen hetkellä mainitsen mokomatkin einespitsalla elävät nettikummajaiset, koska pohjimmiltaan koko porukan epäyhtenäisyys ja epäsolidaarisuus on syy heidän asemansakin kurjuuteen. Lukuisissa turvafirmoissa on sekä ennen että tullaan vastakin tekemään kaikki mitä asiakas sanoo, mutta siitä ollaan hiljaa. Kiitos tunnustuksesta.

Ihme, että näin halveksitun ja pompotellun ammattikunnan rajat eivät murtuneet 2010-luvun taistoissa, joilla oli myös omat – sittemmin unohdetut – uhrinsa. Hyvinvointivaltion jälkeisen ajan politiikka voi kyllä vielä viedä tavoitteen maaliin, koska teon estävää yhteiskuntasopimusta ei toistaiseksi ole. Tästä eteenpäin saatte jatkaa omin neuvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.