lauantai 20. heinäkuuta 2019

Oops, oho eller sjutton också – huonosta henkilösuojelusta kärsivät kaikki


Video: Expressen

Kukaan ei huomaa toimivaa turvallisuustyötä; vasta, kun suojattu toiminta häiriintyy liiallisen puuttumisen tai vaarantuu uhkan toteutumisen takia, kysytään että missäs se turvamies oikein oli. A$AP Rockyn tapauksessa sen ovat nyt huomanneet festareilla kävijät, Ylen toimittajat ja jopa valtionpäämiehet.

Katsoin Expressenin videon, joka on tuossa ylhäälläkin; nyt on niin että suorittajana ollut mies munasi ja pahasti. On todella ladattu kysymys, että menikö enemmän asioita oikein vai väärin. En osaa sanoa. Ammattihenkivartija ei ikinä ole ilman suunnitelmaa, tietämätön, päättämätön tai anna toisten tapella puolestaan.

Toki; mikä kauniinpaa kuin pohjoismainen kesäyö, mielelläänhän sitä kävelee paikasta toiseen aina kuin vain voi. Mutta pitää tiedostaa, että riskinsä on tuossakin toimintatavassa ja siksi suunnitelmaa voidaan joutua muuttamaan. Joskus jopa suoraan lennosta. Ammattihenkivartija ei ikinä ole päättämätön.

Mistä tiedät, että joku seuraa sinua? Vain joku kadun lain piirissä ollut tai Kivitalon yliopiston käynyt rupeaa vaatimaan väitettyä seuraajaa tilille ja muuttamaan toimintaansa silloin sekä siinä. Kadullakävelyoikeuden säätely ei mene noin missään sellaisessa maassa, jossa niillä ylipäätään uskaltaa kävellä.

Jos olet poliisi, sinulla on oikeus tehdä toimenpiteitä epäilyksen, todennäköisyyden sekä ennaltaehkäisyn perusteella; asiat ovat aivan toisin, jos et ole poliisi. Ammattihenkivartija tietää aina valtuutensa ja ymmärtää, että missä menevät suostuttelun sekä toivomusten rajat, jos valta käy vähiin. Ja miten puhutaan.

Seuraavaksi; osaamattomuus, suunnitelemattomuus sekä päättämättömyys huipentuvat, kun muut tappelevat puolestasi! Suojattava henkilö menetetään paikallispoliisille, joka vei hänet putkaan. Epäily koskee törkeää pahoinpitelyä ja pidätysajan umpeuduttua käräjäoikeus on vanginnut A$AP Rockyn.

Sensortin ’säkerhetsvaktia’, joka tämä antoi tapahtua, ei pidä henkivartijaksi tituleerata. Tuli muuten aikamoiset vahingot itselleen, päämiehelle, seurueelle, yleisölle ja presidentti Donald Trumpin asiaan puuttumisen myötä kaiketi seuraavaksi Yhdysvaltain-Ruotsin välisille suhteillekin. Oops. Oho. Sjutton också.

Tiedättekö muuten mikä on goodwill-arvo? Arvoahan opidetään esimerkiksi lompakossa, päätelaitteessa, kassakaapissa tai tilillä. Goodwill taas on sitä mitä näitä välineitä hallitsevan katsotaan osaavan, kykenevän ja pystyvän. Kun on goodwilliä, buukataan festareille räppäämään, sekä liputkin käyvät kaupaksi kuumana.

Turvallisuusjärjestelyt ovat olemassa muun muassa suojatakseen, tai erään katsantokannan mukaan jopa luodakseen goodwilliä. Siksi huonoista turvallisuusjärjestelyistä, esimerkiksi henkilösuojelusta kärsivät kaikki.

Päivitys 25.7.2019 kello 15.19

A$AP Rocky ja kaksi muuta epäiltyä saavat syytteen pahoinpitelystä, mutta 'turvamies' ei ole joukossa mukana; hänet on vapautettu.

Päivitys 2.8.2019 kello 18.13

Kolmannen oikeudenkäyntipäivän kääntyessa loppuunsa, ja prosessin loppulausuntojen alkaessa, lienee syytä sanoa etten ole lukenut tai kuullut mitään miksi pitäisi arviotani muuttaa.

Huh-huh. Sen lisäksi, että kaikki mahdollinen henkivartija-asia meni pieleen; ei ole ottanut selvää paikallisista säännöistä, puhelinnumeroista ja ei ole edes suojakäsineitä eikä käsirautoja käytössä. Tavallinen ruotsalainen univormupuolen aloittelijavartijakin osaisi enemmän. Esimerkiksi lopettaa väkivallan alkuunsa kiinniotolla.

Päivitys 14.8.2019 kello 15.53

Käräjäoikeuden tuomio: A$AP Rockylle kaksi vuotta ehdollista vankeutta ja yhteisvastuullisesti kahden kanssasyytetyn kanssa maksettavaa noin 1160 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.