tiistai 21. huhtikuuta 2020

Tahattomasta eskalaatiosta


(Kuva: Jari Kähkönen) Nyt tekniikka haittaa
vuorovaikutusta, koska sen on tarkoituskin.

Luin Facessa Aron sisarusparin lehtihaastattelujen ylösnoston, josta mieleeni johtui otsikon teema; tavallaan jatkan tästä postauksesta noin puolen vuoden takaa. Siinähän siis käytiin julkista nokkapokkaa, jos vaikka sittenkin etäisesti ja suomalaisiin oloihin sopeutetulla mietoudella. Mitä jos ”se tekee liikkeensä”?

Liikettähän odotti tuolloin yksi jos toinenkin. Puolustelen yksityisen turva-alan edustajan reagoimattomuutta sillä, että ”toimittajan pyynnöstä” ihmisen on voinut poistaa toimialueelta viimeksi sinä vuonna, kun kyseisen käsitteen nimi oli vartioimiskohde tai vartiointialue. Nyt, tuossa paikassa ja noissa oloissa siitä olisi seurannut vaikeuksia.

Siksi videohäirikkö videoi. Ensiksi hän haluaa ärsyttää, koska se kääntää tilanteen valta-aseman nurinniskoin ja toiseksi tekniikka haittaa suoraa vuorovaikutusta; siksi turva-alallakin ennenaikaan opetettiin, että suoritettaessa se on aina aurinkolasit pois silmiltä ja tupakointi lakkaa. Häirikkö tekee siis juuri päinvastoin ihan tahallaan.

"Videohäirikkö videoi ärsyttääkseen."

Kolmanneksi häirikkö haluaa dokumentaatiota, jota hän käyttää kanteluiden, valitusten, rikosilmoitusten, haastehakemusten ja tiesminkä liitteenä. Syy sekä sisältö ovat samantekevät; kunhan aineisto näyttää, että häneen puututtiin tavalla tai toisella. Ellei totuus riitä; selostuksella, editoinnilla tai rajaamisella jatketaan.

Neljänneksi videohäirikkö pyrkii otsikkonani olevaan tahattomaan eskalaatioon eli saamaan aikaan niin laajan tai näkyvän rähinän kuin mahdollista. Jos olet terve, tasapainoinen ja muutenkin normaali ihminen kuten luulen, ajattelepa vastakohtaasi; hän antaa tällä rastilla vaikka hakata itsensä. Niinpä. Siksi kuulutankin varovaisuutta.

Kuulutan varovaisuutta jopa niin paljon, että männälokakuussa suhtauduin ”nappien paineluun” tai ”liikkeen tekemään saamiseen” niinkin kylmäkiskoisesti kuin teksti näytti. Kun puhutaan epäsymmetrisestä kamppailusta, seuraukset ovat erittäin arvaamattomat. Jos tekee; pitää osata, olla rahkeet ja tuntea tilanne tarkasti.

"Epäsymmetrisessä kamppailussa seuraukset ovat erittäin arvaamattomat."

Epäsymmetrinenhän tarkoittaa, että minimaalisella liikkeellä saadaan maksimaalinen vaikutus. Yksi mahdollinen seuraus voi olla, että päätyy niin sanotusti painimaan maatiaissian kanssa, eli kurastut itse mutta sika riemuitsee. Toinen on se, että seuraavaksi rähisemään tuleva ei ehkä katso yhtään mitä tekee tai ketä lyö.

Juuri siksi ammattimaisessa turvallisuustyössä tahatonta eskalaatiota vältetään mahdollisimman tarkkaan. Ei jäädä inttämään vaan tehdään tehtävä ja sitten poistutaan. Ei ruveta tappelemaan, koska ei ole varma mitä tilan turvallisuudesta vastaava tai poliisi siihen sanoo. Oletan, että tila ei ole omassa hallinnassa.

Yleensä esiintyminen keskeytetään ja poistutaan paikalta. Jos näin ei toimita, on oltava väkeä paikalla hoitamassa asiat. Yksi osa asioiden hoitamista on tilan hallinta, niihin pääsevien rajaaminen ja tarkastaminen; näistä saa kukin puhua tarkemmin tiedotuspäällikölleen tai turvallisuuspäällikölleen. Ei amatöörejä; on tosi kyseessä.

"Näistä saa puhua tiedotus- tai turvallisuuspäällikölleen. Ei amatöörejä; on tosi kyseessä."

Niin. Huonossa tapauksessa huuteluun vastaaminen voi siis heti johtaa rähinään, seuraavaksi siitä tehdään julkaistava pilkallinen video ja lopuksi tulee oikeudellisia jälkiseurauksia. Siksi työväkenä tulee käyttää vain ammattilaisia, sekä omien reaktioidenkin kanssa pitää olla tarkkana. Pelätä ei silti saa; siihen vainoaja pyrkiikin.

Jos pelkää, antaa helposti vaikuttaa itseensä yleensä kielteisesti tai toimii muuten vaan harkitsemattomasti. Kaikkein pahin vaihtoehto on lopettaa toiminta täysin ja piiloutua. Näin toimittaessa nimittäin tekee itse henkistä väkivaltaa itselleen, menettää taloudellisesti sekä perääntyy omista oikeuksista ja vapauksistaan.

Luopuminen tai piiloutuminen ei välttämättä edes lopeta vainoamista, koska tälläistä toisille tekevät ihmiset ovat vastapuolena kauniisti sanottuna arvaamattomia. Kaikilla sellaisilla on oma selityksensä; epäilemättä, mutta silloin saa usein kuullakseen niin sakeaa tarinaa, että joko sitä ei pysty ymmärtämään ellei kadu kun kysyikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.