torstai 9. huhtikuuta 2020

Koronakriisi ja vapaan maan kansalaisen identiteetti


(Kuva: Jari Kähkönen) Kysymys; mitä sinä näet tässä kuvassa, kertoo
paljon sinusta ja tavasta millä maailmaasi katsot.

Koronakriisin tämänhetkinen kuuma aihe on terveydenhuollon suojavarusteiden riittävyys ja kuka siitä taas vastasikaan. Voisiko ollakaan oivallisempaa hetkeä sanoa, että Suomi on vapaa maa ja siinä pitäisi vain uskaltaa tai kyetä elämään? Tästä on oikeasti kysymys, vaikka ollaan keskustelevinaan kasvomaskeista.

Jokaisella voi olla oma maailmankuvansa eikä siinä ole mitään pahaa. Mutta kun pitäisi myös käsittää, ettei yhdelläkään ole oikeutta tuputtaa omaansa toisille. On myös olemassa tosiasiat, jotka ovat totta, koska totuudellisuus on tarkistettu; sekä laki, mikä velvoittaa kaikkia, tykkäsi eli ei. Keskeisintä on ymmärtää näiden välinen ero.

Me Suomessa emme enää lähetä Valpon miehiä pidättämään kaikki ne tavalliset epäillyt; pikku rupsuttelijat saavat sakot, tapapaukuttelijat asuvat ”koko sodan kesämökillään” ja pahimmat päästelijät joutuvat turvasäilöön vankilaan. Tänään Suomi on vapaa maa; sen soisi jo lopultakin kaikkien hyväksyvän.

Meillä Suomessa ei siis enää ole ulkoista pakkoa ja sensuuria, jossa huomionkipeät, huijarit sekä silkat kylähullut suljettaisiin vaikenemiseen. Olen pahoillani, jos tämä tulee jollekulle yllätyksenä, mutta kaikki mikä tänään julkisesti sanotaan tai kirjoitetaan ei todellakaan ole vilpittömässä mielessä ilmaistua totta.

"Kaikki, mikä tänään sanotaan tai kirjoitetaan julkisesti, ei todellakaan ole vilpittömästi ilmaistua totta."

Suomalaiset voisivatkin siis käyttää koronaepidemian päälle pakottaman sisätiloihin sulkeutumisen hyödyksi; kehittää inhimillisen identiteettinsä muodostavia peruskäsityksiä eli minäkuvaa, ihmiskäsitystä ja maailmankuvaa. Kuinka he kuvittelevat voivansa koskaan olla ulkoisesti vapaita, jos sisäisesti ollaan...Mitä?

Moniäänisyys ja -puolisuus ovat vapaan maan merkkejä. Että ei ole yhtä virallista totuutta, jota kaikkien pitää toistaa, vaikka kukaan ei sitä uskoisikaan. Ja, että kunkin annetaan ajatella mitä tykkää; kunhan hän ei rajoita toisten vapauksia. Se itseohjautuvuus siinä vapaudessa juuri onkin niin kovin vaikeaa!

Suomessa ilmenee siis ihmislaatua, joka väittää haluavansa tietää paljonko kasvonsuojaimia maasta löytyy; yhä, näissäkin poikkeusoloissa. Sen kuultuaan hän alkaa järkeillä menekkiä, sekä varaston riittävyyttä. Laskija itse ei ilmeisesti ymmärrä, että on pelkkä kanssaihmistensä hermoja koetteleva kapeakatseinen tietämätön idiootti.

Normaaliaikanakin he pilaavat juhlat tai ainakin laskevat merkittävästi tunnelmaa laskemalla tarjoilun hintoja sekä paljonko kullekin tulisi maksettavaa. Tulisiko olla hyvillään, koska voisihan niissä olla myöskin kyselijä-jankkaaja? No, enpätiedä, vertailukohtien alhaisuus tekee kysymykseen vastaamisesta jokseenkin vaikeaa.

"Laskija ei ilmeisesti itse ymmärrä, että on pelkkä kanssaihmistensä hermoja koetteleva kapeakatseinen tietämätön idiootti."

Kyselijä on riemupilleri, jolle mikään ei ole töykeää tai yksityisasia. Töykeys näkyyy siinä kuinka hän kuvittelee olevansa oikeutettu kysymään mitä tahansa, jos nyt samaan ilmatilaan satutaan. Ellei vastata ”kunnolla”, seuraa toisto, sitten äänenvoimakkuus nousee ja lopulta väännellään jo naamaansakin.

Jankkaajalla sekä kyselijällä on paljon yhteisiä piirteitä. Sieltä tulee tekstiä yllätyksenä ja pyytämättä; ero välillään on siinä etteivät ensinmainituille kelpaa kuin omat ennaltapäätetyt vastauksensa. Pitäisi ymmärtää, että vaikka kaksi ihmistä olisikin samaan aikaan samassa paikassa; heidä välillään ei välttämättä ole mitään yhteistä.

Tietämättömät ahdaskatseiset idiootit haluavat kuitenkin aina hallita rajallista tilaa ymmärtämättä, että se pitää jakaa yhdessä kaikkien kesken. Ihmiskäsityskään ei ole ongelma, heille; kunhan vain ulkopuolelle suljetut tyytyvät kohtaloonsa valittamatta. Siispä, kuinka nyt vauraasta ja sivistynyttä enemmistöä voisi noinvain huijata?

Joku minäkuva pitää kuitenkin olla, koska muuten päätyy omanarvontunnottomana kynnysmatoksi. Ja todellisuustarkistus myöskin; se jos puuttuu niin psykiatrisen statuksen huonous tietää yleensä koppihoitoa. Nämä perusjutut oivallettuaan voi kuitenkin elää hyvin vapaassa maassa, koska on jo oivaltanut olennaisen.

"Joku minäkuva pitää kuitenkin olla, koska muuten päätyy omanarvontunnottomana kynnysmatoksi. Ja todellisuustarkistus myöskin."

Jollakulla voi myös olla valtaa, mutta soveltuvuus ja taidot puuttuvat; vastuunkantokykykin vaihtelee. Kuun ensimmäisenä pidetään kokous, jonka päätökset tulevat voimaan kolmas ja ne tiedotetaan kuudentena päivänä. Jos et vastuuta sekä vaihda näin toimivaa, olet saanut sellaiset päättäjät kuin ansaitsitkin. Vapaa maa!

Ettekai te nyt ainakaan tahdo kulttuurisotaa, jossa terveydenhuollon suojavarusteetkin voitaisiin julistaa riidanalaiseksi; kysymyksestä olisi sen jälkeen olemassa niin vanhoillisten kuin edistyksellistenkin totuus? Ei kiitos. Sellaista Suomea en ainakaan minä halua; paras olisi kun ottaisitte opiksenne hyvän sään aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.